Directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase Sf. Parascheva din Iaşi, medicul Mihnea Hurmuzache, a declarat miercuri, 16 mai, că, în prezent, în unitatea medicală sunt internate 38 de persoane, marea majoritate copii şi tineri, care ar fi consumat produse fast-food, după cursuri.

BUnii dintre pacienții care au ajuns la spital prezentau febră și stări de vomă. Chiar dacă starea lor nu este gravă, aceștia vor mai rămâne internați în continuare. Alte câteva persoane, care s-au prezentat cu aceleaşi simptome, au refuzat internarea, fiind cazuri uşoare. Bzi.ro susține că doar 16 pacienți se mai află internați, în acest moment.

„Avem aproximativ 40 de persoane, cu vârste relativ tinere, marea majoritate tineri şi adolescenţi, care s-au prezentat cu fenomene digestive în urma consumului, probabil, a unor diverse alimente cu maioneză. După cum ştim, în perioada aceasta, când este mai cald afară (fenomen care nu scade pofta de fast-food – n.r.), pot apărea deteriorări ale alimentelor în perioade foarte scurte de timp dacă nu sunt păstrate în condiţii optime de temperatură şi igienă corespunzătoare. Din fericire, cazurile internate nu sunt cazuri grave, sunt într-o limită a mediei a ceea ce înseamnă toxiinfecţiile alimentare”, a declarat Mihnea Hurmuzache, citat de Agerpres.

Potrivit medicului, încă de la apariţia primelor cazuri, medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase au luat legătura cu Direcţia de Sănătate Publică pentru a demara un control la respectiva unitate de alimentaţie publică şi pentru a recolta probe inclusiv din alimentul despre care se presupune că ar fi produs aceste probleme – maioneza.

„Presupunem că este vorba de maioneză, iar când e vorba de maioneză, este vorba de salmonella. Pacienţii nu stau de obicei foarte mult internaţi, dar s-a aglomerat foarte mult spitalul”, a conchis Mihnea Hurmuzache.

Pentru că perioada de incubare a salmonellei este de 12-36 de ore, medicii se aşteaptă să crească numărul internărilor persoanelor care au suferit, recent, toxiinfecţii alimentare.

Ziarul de Iași a prezentat și comunicatul oficial al Direcția de Sănătate Publică (DSP):

„Cu privire la focarul de toxiinfecție alimentară în urmă căruia mai multe persoane au ajuns la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Iași după ce au consumat produse de tip fast-food, va aducem la cunoștință că Direcția de Sănătate Publică Iași a demarat o anchetă epidemiologica. Investigațiile au fost declanșate imediat după raportarea evenimentului de către Spitalul de Boli Infecțioase în data de 15.05.2018, oră 12:30.
 
 Anchetă epidemiologica a evidențiat următoarele:
 
    – toate cazurile declară consumul de produse fast-food la aceeași unitate de alimentație publică; sandwich crispy la lipie /bulcă (șnițel carne de pui, cartofi păi, salată de varză, sos de maioneză și ketchup), sau shaorma la lipie (carne de pui, cartofi păi, castravete verde, sos de maioneză și ketchup);
    – toate meniurile sunt preparate la sediul unității, inclusiv sosurile, conform declarației șefului unității;
    – perioada de incubație medie a fost de 9,8 ore, cu limite între 3 și 22 de ore.
 
 Direcția de Sănătate Publică Iași a luat următoarele măsuri:
 
     – informarea Inspecției Sanitare de Stat, care s-a deplasat la sediul unității, de unde s-au recoltat 8 probe de aliment (pizza italiană și Agapă, meniu crispy, shaorma la lipie, shaorma crispy la bulcă, sos pizza, sos bechamel, sos maioneză) și 25 de probe de sanitație (suprafețe, echipament de lucru, mâini personal), care au fost puse în lucru în laboratorul DSP;
     – s-au efectuat coproculturi și s-au recoltat probe de exudat nazo-faringian de la cei 7 angajați ai unității de alimentație publică.
     – a fost suspendată activitatea la unitatea respectivă.
 
 Anchetă epidemiologica este în desfășurare iar rezultatele acesteia vor fi comunicate ulterior”. 

Anul trecut, prin toamnă, apărea o informație conform căreia Shaorma ar putea fi interzisă în Uniunea Europeană, pentru că aceasta conține o substanță care pune în pericol sănătatea. O lună mai târziu, însă, Parlamentul European anunța că nu interzice șaorma, gyros sau kebap.

În Uniunea Europeană se consumă zilnic 500 de tone de carne pentru shaorma și kebab, potrivit unei statistici invocate de cotidianul german Bild, iar România este una dintre țările în care cele două preparate de proveniență orientală se bucură de mare succes.

Ca fapt divers, aflați că o femeie din Egipt a divorțat de soț, după ce acesta a refuzat să-i cumpere șaorma.

FOTO – BZI.ro


Citește și… EXCLUSIV / Ce spune DIICOT despre transferul dosarului Plahotniuc în Republica Moldova


 

Urmărește-ne pe Google News