Pe mainile tale exista microbi in permanenta. O parte traiesc pe maini, in mod natural, iar altii ajung acolo in urma contactului pe care il avem in fiecare zi, cu diverse suprafete ( ex: mese, scaune, clante etc. ).
Daca lucrezi in domeniul medical, pe mainile tale vor ajunge multi alti microbi, iar ei pot provoca diverse boli, atat tie, cat si oamenilor pe care ii ingrijesti sau cu care intri in contact. Igiena corespunzatoare a mainilor are ca scop inlaturarea a cat mai multor dintre acesti microbi, astfel incat tu si cei din jurul tau sa ramaneti sanatosi.
Igienizarea mainilor se poate face fie cu apa si sapun, fie cu ajutorul unui dezinfectant pentru maini, solutie care a inceput sa fie tot mai prezenta si apreciata. Procedura de igienizare este usor diferita intre cele doua metode, insa inainte de a o face, este extrem de important sa:
- Dati jos orice bijuterie sau accesorii de pe maini si incheieturi – ceas, bratari, inele etc.
- Suflecati manecile
Indiferent daca igienizarea se face cu apa si sapun sau cu ajutorul unui gel dezinfectant maini, este foarte important sa nu uitati sa insistati pe varfurile degetelor si in zona dintre degete, acestea fiind foarte des ignorate in procesul spalare sau dezinfectie a mainilor.
Cand trebuie sa ne igienizam mainile ?
Microbii pot ajunge pe maini in mai multe situatii:
- Atunci cand un pacient/vizitator stranuta sau tuseste aproape de tine sau iti atinge mainile;
- Atunci cand ai atins suprafete, mobilier sau echipamente din salonul pacientului
- Atunci cand ai atins pacietul
- Atunci cand ai manipulat deseuri fiziologice
Exista mai multe momente in cursul unei zile cand ar trebui sa ne spalam sau dezinfectam mainile:
- Inainte si dupa ce intram in contact cu un pacient / vizitator
- Inainte si dupa ce utilizam manusile de unica folosinta
- Dupa ce am schimbat asternuturile patului pacientului sau am atins suprafete din salon
- Inainte sa mancam
- Dupa ce am utilizat toaleta
- Dupa ce am stranutat sau tusit
- La inceputul si la finalul turei de lucru
Desigur, exista si alte momente cand vom simti in mod natural nevoia sa ne igienizam mainile – depinde de situatie si de cum simti ca te poti proteja pe tine si pe cei din jurul tau.
Pe langa dezinfectantul de maini, apa si sapunul, este foarte important sa ne protejam mainile atunci cand intram in contact cu pacientul ( consult, ingrijire etc. ). Modul recomandat de a face acest lucru este prin utilizarea manusilor de unica folosinta. Acestea ne protejeaza mainile atat de microbi, cat si alti contaminanti exteriori, cum ar fi lichidele umane ( sange, urina etc. ). Totodata, utlizarea manusilor de unica folosinta protejeaza si pacietul cu care intram in contact de eventuali contaminanti care se pot afla pe mainile noastre, in cazul in care igienizarea nu s-a facut in mod corespunzator.
Manusile de unica folosinta pot fi fabricate din mai multe materiale ( latex, nitril, viniyl, etc. ), insa in ultimii ani s-a observat tendinta de a se prefera manusi din nitril. Spre deosebire de manusile din latex, manusile de unica folosinta din nitril nu provoaca reactii alergice si sunt mai confortabile pentru utilizator.
Beneficii manusi nitril:
- Nu contin latex
- Au cea mai ridicata rezistenta la intepare
- Ofera un grad ridicat de simt tactil
- Se muleaza perfect pe maini
- Pot fi purtate pentru o perioada mai lunga de timp
- Sunt excelente pentru utilizare in situatii de mare risc, cu materiale infectioase
- Rezista la o gama larga de chimicale
- Au un termen de valabilitate mai lung
- Au culoarea albastru, pentru a se observa usor in cazul in care s-au rupt sau au fost perforate