Mod de a învăţa
Banii de buzunar sunt un mijloc bun de a-l învaţa cum sa administreze o suma. Daca mai face şi ceva efort pentru ei, va avea şi satisfacţia de a câştiga ceva prin propriile forţe şi îi va chivernisi cu mai multa chibzuială. Astfel, încurajează-l sa aibă note cât mai bune pentru a lua bursa sau rasplateşte-l pentru treburile pe care le face prin casă. Dacă vrea ceva mai scump, nu îi da tu toţi banii, ci sfatuieşte-l să economisească. În afara de modul de a administra finanţele, copilul tau va învăţa sa fi e mai responsabil. Va trebui sa îşi dea seama daca are nevoie de un lucru sau nu.
Diferenţa dintre „vreau” şi „trebuie”
Poate că înainte de a avea o sumă anume ca bani de buzunar, copilul îşi lua singur sau îţi cerea sa îi iei tu lucruri inutile. După ce va ajunge sa-i pară rău ca nu mai poate sa-şi cumpere ceva cu adevarat important, va fi mai atent alta data. Va începe sa faca distincţia între ce îşi doreşte şi ce are cu adevarat nevoie. Pentru a avea rezultate bune trebuie sa ramâi ferma în ceea ce priveşte suma şi frecvenţa cu care o va primi (saptamânal sau lunar). Nu ceda daca el îţi cere mai mult.
Încurajează-l să facă economii
Copiii trebuie învăţaţi de mici sa economisească. Daca au puşculiţă, trebuie încurajaţi să aiba un scop în minte atunci când fac economii. Bineînţeles, parinţii pot împrumuta din banii copilului, dar numai cu acordul lui şi cu promisiunea ferma de a-i restitui la un termen stabilit în comun. O mica dobânda e bine- venita. Daca are bursa şi ar trebui sa şi-o gestioneze, parinţii au dreptul sa ştie pe ce a cheltuit copilul banii, dar nu e indicat sa îl certe sau sa îl judece – cu excepţia unor lucruri gra ve, cum ar fi drogurile. De obicei, cei mici îşi iau lucruri care noua ni se par nimicuri, dar nu ar trebui sa ne deranjeze, având în vedere ca noi oricum nu i-am fi îndeplinit acele capricii.