Textul i-a fost inspirat lui Tennessee Williams de propria vacanţă la Roma, pe care o descrie ca pe un „vis de aur”. Fermecat de frumuseţea oraşului, de prospeţimea tinerilor italieni şi de viaţa libertină şi plină de huzur pe care i-o oferea Roma în acei ani, dar măcinat totodată de diminuarea succesului pieselor sale şi propria îmbătrânire care îl bântuia încă de la 30 de ani, Williams dă naştere unui personaj feminin complex, care are parte de aceleaşi experienţe. Romanul Primăvara doamnei Stone la Roma a fost scris în 1950, la doi ani după vacanţa sa la Roma. Iniţial, rolul doamnei Stone a fost gândit pentru Greta Garbo, însă Vivien Leigh a fost cea care l-a interpretat în prima ecranizare în 1961. În 2003, Helen Mirren a jucat rolul principal în filmul cu acelaşi nume.
La Teatrul Mic, acest rol o aduce în prim-plan pe Dana Dembinski Medeleanu, actriţă cu o senzualitate bine pusă în valoare printr-un joc insinuant, dublată de o expresivitate corporală impecabilă, ce trădează studiul baletului clasic.
Doamna Stone este o actriţă care, deşi celebră, renunţă la carieră pentru a pleca împreună cu soţul (Petre Moraru) la Roma. După moartea neaşteptată a acestuia, cade pradă uneltirilor Contesei Gonzales (Oana Albu), care îi prezintă tineri italieni cu care să-şi petreacă timpul (Radu Vâlcan, Filip Ristovski). Unul singur îi trezeşte interesul doamnei Stone: Paolo di Leo (Ştefan Lupu) care este altfel decât toţi ceilalţi şi care îi împărtăşeşte sentimentele. O poveste de dragoste se clădeşte sub ochii noştri, în decorul fermecătoarei Rome (scenografia Cristina Barbu). O femeie întinereşte sub privirea bărbatului iubit, un tânăr se maturizează de dragul femeii adorate. Împreună scandalizează societatea şi mai ales pe Meg, ziarista americană prietenă de-o viaţă a doamnei Stone (Mihaela Rădescu). Finalul este devastator, căci amintirile legate de eşecul ultimului rol interpretat şi de viaţa alături de soţul său o copleşesc şi o fac să ia o decizie radicală.
Regizoarea Liana Ceterchi pune accentul în acest spectacol pe frumuseţea şi neprevăzutul iubirii şi, cu generozitatea caracteristică, pune în valoare toate calităţile artistice ale interpreţilor. Conduce cu talent spectatorul prin meandrele acestei poveşti fascinante, pe muzica inspirată a Gabriellei Ferri.
Miercuri, 7 martie vă aşteptăm la Teatrul Mic pentru o porţie de primăvară… ca la Roma!

Urmărește-ne pe Google News