Ceea ce ar fi putut fi o nouă aniversare plină de bucurie, cu flori și cu aplauze la scenă deschisă, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani, va fi de această dată un ultim gong, pentru că venerabila actriță a decis să se retragă din spectacolele în care joacă la Teatrul Național din București. Din păcate pentru publicul care o iubește și care a umplut de fiecare dată sălile spectacolelor sale, Ileana Stana Ionescu nu va mai putea fi văzută pe scenă. Ea juca în trei spectacole de succes ale Naționalului – „Micul infern” (regia Mircea Cornișteanu), „Idolul și Ion Anapoda” (regia Ion Cojar) și „Terorism” (regia Felix Alexa) -, dar a cerut să fie scoasă din toate. Sănătatea șubredă, urmare a vârstei înaintate, pare să fi stat în spatele deciziei sale.

În urmă cu șase luni, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Libertatea, marea actriță mărturisea că speră să își ducă până la capăt meseria frumos. Optimistă și plină de viață, declara la acea vreme că încă are forță și multă plăcere de a juca. „Ce să fac, e structura mea, probabil că sunt înzestrată de Creator cu multă forţă. Şi sper să mai am câţiva ani ca să pot să mă comport aproape la fel. N-am niciun secret, este natura mea destul de robustă şi iubesc aşa de mult teatrul încât nu am niciun fel de strângere de inimă când începe spectacolul”, declara pentru Libertatea celebra actriță.

Ileana Stana Ionescu a mai marturisit că nu își dorește ceva anume în viață, dar, totuși, i-ar plăcea să poată să își ducă până la capăt meseria asta frumos, aşa cum se cuvine şi să fie încununată de bucurii. „Asta îmi doresc cel mai mult, să fiu sănătoasă, să fiu alături de soţul meu, cu care m-am înţeles toată viaţa foarte bine şi doresc să ne bucurăm împreună şi să trăim tot aşa de fericiţi ca până acum”. De mai bine de 60 de ani iubeşte acelaşi bărbat, pe actorul Andrei Ionescu. Şi are mereu grijă de el, chiar dacă vârsta înaintată îşi mai spune din când în când cuvântul. „Fac menaj şi eu, îmi place să gătesc, îmi place să am din când în când musafiri pe care să-i răsfăţ. Soţul meu mănâncă orice. Este foarte încântat de tot ce îi ofer eu”, a mai declarat actrița.

Ileana Stana Ionescu, în „Terorism”    FOTO: Florin Ghioca / TNB

Ileana Stana Ionescu, una dintre cele mai talentate şi mai dăruite actriţe ale generaţiei sale, s-a născut la 14 septembrie 1936, la Brad, judeţul Hunedoara. Are origine italiană după mamă, fapt pentru care a și fost deputat reprezentant al minorității italienilor din România, în perioada 2000-2004.

A copilărit la Turnu Severin, iar după terminarea liceului, a plecat la Reşiţa, unde locuia unchiul său, pentru a-şi căuta de lucru. I-ar fi plăcut să devină ziarist, a dat examen la facultate, dar din cauză că avea rude în străinătate nu i-a fost admis dosarul. Prin intermediul unchiului, mare iubitor de teatru, a ajuns să cunoască actori de la Teatrul din Reşiţa. Exact când se juca „Şcoala femeilor”, interpreta rolului Agnes s-a mutat la alt teatru. Regizorul a remarcat-o pe foarte tânăra – pe atunci – Ileana, a dat probă şi a rămas în teatru. În „Şcoala femeilor”, actorul Andrei Ionescu juca rolul amorezului. Practic, acolo s-au cunoscut şi la scurt timp s-au căsătorit. Împreună cu soţul său, a plecat la Piatra Neamţ, în 1959, la Teatrul Tineretului.

Ileana Stana Ionescu, în tinerețe. O femeie frumoasă și distinsă

La un moment dat, a fost văzută de maestrul Radu Beligan jucând pe scena de la Piatra Neamţ şi i-a propus să vină în Bucureşti, să dea concurs la Teatrul Naţional. A dat concurs şi l-a luat, începând să joace acolo în 1965. Debutul în Teatrul Naţional l-a făcut avându-l partener de scenă pe Florin Piersic. De-a lungul anilor, Ileana Stana Ionescu s-a remarcat prin roluri ca Ana Petrovna în „Maşinăria Cehov”‘, Chiriachiţa şi Lena în „Titanic Vals”, Fraulein şi Zoia în „Gaiţele”. A avut roluri importante în filmele „Păcală”, „Tufă de Veneţia”, „Dumbrava minunată”, „Şantaj”, „Secretul lui Bachus”. A jucat şi în seriale precum „Fetele marinarului” şi „Las Fierbinţi”.

De-a lungul carierei artistice a primit numeroase premii şi distincţii: Premiul Teatrului Naţional pentru activitatea artistică (1976), Premiul special al juriului pentru întreaga activitate artistică (1985), Premiul de excelenţă al Galei UNITER, Trofeul „Dionysos” pentru rolul din „O batistă în Dunăre”, regia Ion Cojar (1998), Placheta de aur UARF pentru merite deosebite în dezvoltarea artei şi culturii cinematografice (2001). În septembrie 2011, a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului, din Capitală. Ileana Stana Ionescu şi Andrei Ionescu au un fiu, Andrei Manuel, care este medic stabilit în Statele Unite, şi un nepot, Alexandru Luca.


Libertatea a vorbit cu primarul care i-a numit pe români „beţivi şi puturoşi”: „Când mă duc după oameni, eu asta găsesc pe la cârciumi”

 
 

Urmărește-ne pe Google News