Tenia adultă este găzduită mai întâi de către câine, care, defecând, răspândeşte ouăle teniei pe sol. Omul se contaminează atunci când ingera ouăle de tenie răspândite pe sol care contaminează apa sau legumele consumate crude, ori când îşi duce mâinile la gură fără să şi le fi spălat, după ce a manipulat pământul sau a mângâiat un câine a cărui blană conţine parazitul.
Chisturile pot sa se dezvolte în diferite organe. Ele pot sa se rupă, eliberând în organism scolexul (sau scolecşii) susceptibil să cauzeze multiple chisturi denumite secundare (echinocoza diseminată).
Un chist hidatic al ficatului provoacă o creştere în volum a ficatului, dureri localizate, un icter (pielea ia o culoare galbenă) şi pusee trecătoare de urticarie. Un chist hidatic al plămânilor provoacă o tuse, dureri toracice şi, uneori, eliminarea unei cantităţi mici de lichid conţinut în chist.
Tumora este îndepărtată printr-o intervenţie chirurgicală. Vezi mai jos cum se desfăşoară o operaţie de îndepărtare a unui chist hidatic uriaş din creierul unui pacient. Operaţia s-a desfăşurat la Iaşi, iar medicul care a publicat înregistrarea pe internet a afirmat că pacientul s-a recuperat complet după îndepărtarea chistului. (ATENŢIE, IMAGINI CU UN PUTERNIC IMPACT EMOŢIONAL!)
O fetiţă de 6 ani a murit după ce s-a spart un chist
Sorina Costea, o fetiţă de 6 ani, a murit în anul 2009, la Spitalul de Pediatrie Braşov, după un şoc anafilactic provocat de spargerea unui chist hidatic. Medicii legişti au fost surprinşi de dimensiunea gigantică a celor două chisturi dezvoltate pe ficatul fetiţei, care aveau mărimea unui grepfruit.
„Este o boală frecventă, care avansează relativ lent, produsă de larvele unor paraziţi, un fel de tenie. După cum arătau leziunile, boala era veche de cel puţin doi ani – doi ani-jumate. Ficatul era mult prea mare, ca cel al unui adult. Când unul din aceste chisturi s-a rupt, s-a produs o reacţie alergică, copilul a intrat în şoc anafilactic, cu edem laringian masiv“, a declarat medicul legist Oana Toma Grădinaru, pentru Monitorul Expres.
821 de bucureşteni, infestaţi în perioada 2006 – 2010
În Bucureşti, în perioada 2006 – 2010, au fost înregistrate 821 de cazuri noi de hidatidoză, dinamica incidenţei prezentând un maxim de infestare în 2008, se arată în teza de doctorat „Antropozoonoze comune omului, canidelor şi felidelor domestice”, susţinută la Facultatea de Biologie a Universităţii din Bucureşti, în anul 2011.
31 de bucureşteni au fost diagnosticaţi cu hidatidoză în anul 2006. Cifra îmbolnăvirilor a crescut rapid în 2007, când au fost înregistrate 121 de cazuri, pentru a atinge un maxim de infestare în 2008 (333 de cazuri). În anii 2009 şi 2010 au fost înregistrate 161, respectiv 175 de cazuri noi.
Alte boli mortale transmise de maidanezi
Rabia (turbarea), care este o boală virală mortală.
Leptospiroza-boala spirochetică: evoluează cu insuficienţă renală şi icter.
Dermatofitoze: sunt boli provocate de ciuperci microscopice cutanate.
Toxoplasmoza: este o boală parazitară ce poate produce avort la femeie şi apariţia de chisturi chiar şi în creier.
Larva migrans visceralae: este boala produsă de un parazit intestinal al câinelui, “Toxocara canis”.
Larva migrans cutanata: este boala produsă de larvele de Ancylostoma (parazit).
Stafilococi şi streptococi: sunt bacterii ce pot fi preluate de om de la animal.
De la câine pot fi preluate infecţii intestinale cu Giardia, Salmonella, E. Coli sau Campylobacter.
Câinele este sursa de infecţie pentru Leishmanioza, boală parazitară internă şi cutanată extrem de gravă.
Prin faptul că sunt parazitaţi cu căpuşe, câinii pot transmite boli precum Boala de Lyme, meningoencefalite virale, febra Q.