Impresionismul este curentul literar artistic care își are originile în Franța și adoptă o viziune originală asupra lumii sensibile și o tehnică nouă care constă în transpunerea pe suport a senzațiilor vizuale fugitive pe care le au în fața motivului.
Cuprins:
Reprezentanții impresionismului
- Frederic Bazille;
- Gustave Caillebotte;
- Mary Cassatt;
- Claude Monet;
- Pierre-Auguste Renoir;
- Francesco Filippini;
- Edouard Manet;
- Paul Cezanne;
- Edgar Degas;
- Berthe Morisot;
- Alfred Sisley;
- Camille Pissarro;
- Armand Guillaumin.
Ce a însemnat impresionismul în pictură
Precursori ai impresionismului au fost pictorii spanioli Diego Velazquez și Francisco Goya, pictori englezi William Turner și John Constable și pictori francezi Jean Baptiste Camille Corot, Charles-François Daubigny împreună cu reprezentanții Școlii de la Barbizon.
Descoperă ce a însemnat dadaismul
Edouard Manet pictează în 1863 tabloul intitulat Olympia, care a provocat un scandal uriaș, deoarece a reprezentat-o pe zeița Venus în chip de curtezană. Nu se vorbea încă de impresionism, dar se puteau observa caracteristicile principale ale mișcării.
Impresionismul a fost punctul de plecare și pentru Georges Seurat și Paul Signac, maeștri ai neoimpresionismul, pentru Paul Gauguin, Henri de Toulouse-Lautrec, Vincent van Gogh și pentru mulți alți „postimpresioniști” din Franța și alte țări.
Află cum a apărut curentul literar suprarealism și ce presupune
Impresionism în muzică
Impresionismul a fost impus în muzică de Claude Achille Debussy, din dorința de purificare a muzicii franceze și realizare unei muzici naționale. El este compozitorul care a creat impresionismul cu un etos francez. Debussy a pus accent pe exprimarea stării sufletești și a atmosferei în locul tradiționalei melodii sau armonii.
Chiar dacă Debussy respingea calificativul de impresionist, el a rămas singurul compozitor căruia i se poate aplica cu strictețe acest termen, însă și pentru alți compozitori stilul a avut o mare influență, în special asupra lui Maurice Ravel, dar și lui Paul Dukas, Albert Roussel, Frederick Delius, Manuel de Falla și Charles Griffes.
Impresionism în literatură
Impresionismul literar a apărut în literatura de limba germană și a fost considerat la început exagerat și neartistic, deoarece era o reacție împotriva naturalismului. Formele preferate ale impresionismului în literatură sunt poezia lirică, proza scurtă, piese dramatice, toate având în vedere modul de exprimare subiectiv.
Printre reprezentanții de seamă ai impresionismului se numără: Arthur Schnitzler, Hugo von Hofmannsthal, Rainer Maria Rilke. În Franța, corespondentul impresionismului în literatură este, de fapt, simbolismul.
Vezi care sunt curentele literare!