Cuprins:
Este băutura cu care ne începem fiecare zi, fie că ne-o preparăm singuri acasă sau la birou ori o cumpărăm de la una dintre numeroasele cafenele pe care le întâlnim în drumul nostru către locul de muncă. Mulți băutori al licorii maronii nu știu, însă, că timpul de consum al cafelei proaspăt preparate este foarte important pentru a putea savura pe deplin gustul și aroma acesteia. Astfel, odată ce turnăm cafeaua în ceașcă, apare întrebarea: cât de repede trebuie să o bem pentru a ne bucura de gustul și aroma ei la maximum? De aceea, este esențial să știm cât timp ar trebui să așteptăm ca să bem cafeaua după ce am preparat-o și care este motivul.
Ce este cafeaua și când a apărut
Termenul de cafea se referă la acea băutură cu o aromă distinctă, preparată de obicei termic, care este obținută din semințele prăjite ale plantei Coffea. Aceste semințe se găsesc în fructul plantei de cafea, care se cultivă în peste 70 de țări, în special în America Latină, Asia de Sud și Sud-Est, dar și în Africa. În lume există câteva specii de arbori de cafea, însă două dintre acestea sunt cele mai cultivate la nivel mondial. Este vorba despre Coffea Arabica şi Coffea Canephora, plantele care dau principalele două tipuri de cafea: cafeaua arabica şi cafeaua robusta, potrivit NCA. Cu un ușor caracter acid (pH 5.0-5.1), cafeaua exercită un efect stimulator asupra sistemului nervos uman datorită conținutului său de cofeină. Efectul energizant al cafelei a fost descoperit pentru prima dată în regiunea de nord-est a Etiopiei, însă a fost cultivată pentru prima dată în sudul Arabiei. Cele mai vechi dovezi credibile ale consumului de cafea datează de la mijlocul secolului al XV-lea și au fost descoperite în altarurile sufite (Sufi) din Yemen. De la lumea musulmană, atât cultivarea, cât și consumul de cafea s-au răspândit în India, Italia și în restul Europei, precum și în Indonezia și pe continentul american.
Vezi și: Întrebuințări surprinzătoare ale cafelei – ce poți face cu cafeaua și cu zațul
Ce semnificație are cafeaua pentru oameni
Ceea ce până în urmă cu câțiva ani vedeam doar în filmele americane astăzi vedem și în inima orașelor noastre, pe cele mai aglomerate bulevarde, la colțuri de străzi și în vecinătatea blocurilor. Ne referim aici la cafenele, acele locuri cochete și pline de aromă în care găsești mereu o atmosferă caldă și primitoare. De obicei, aici te întâmpină tineri veseli și plini de vitalitate, gata să-ți ofere cea mai plăcută experiență și să-ți servească o cafea menită să-ți facă ziua cât mai frumoasă. În ultimii ani, numărul cafenelelor specializate din România a crescut în mod semnificativ, în special în marile orașe. Aceste locuri sunt frecventate de fanii acestei licori brune pe care aceștia adoră să o bea fie dimineața, după o masă copioasă ori în timpul pauzelor la locul de muncăExistă persoane care nu pot consuma decât cafeau decofeinizată, în timp ce alții nu se pot hotărî dacă să bea o cafea neagră, cu lapte ori un cappuccino. Plăcerea de a savura cafeaua dimineții, precum și preferințele pentru o cafea de calitate au atins un nivel pe care cu greu l-am fi putut anticipa acum zece ani sau chiar mai mult.
Când este bine să bei cafeaua dimineața
Cafeaua de dimineață este un remediu comun după tulburări de somn, însă fiecare factor poate afecta în mod independent toleranța la glucoză și sensibilitatea la insulină la persoanele adulte sănătoase. Mulți oameni depind de cafea pe care o consideră o sursă de energie, iar aceștia o consumă la scurt timp după ce se trezesc. Este bine să bem dimineața „raiul din ceașcă”, așa cum denumesc consumatorii de cafea această băutură. Cu toate acestea, este recomandat să facem acest lucru după ce mâncăm. Foarte multe persoane fac greșeala de a bea cafea pe stomacul gol, un obicei care poate avea consecințe negative asupra sănătății pe termen lung. Potrivit cercetătorilor de la Centrul pentru Nutriție, Exercițiu și Metabolism de la Universitatea din Bath, Marea Britanie, cafeaua poate crește nivelul de zahăr din sânge în cazul în care este consumată înainte de micul dejun. Acesta este și motivul pentru care medicii recomandă să se evite consumul de alimente bogate în zahăr dimineața din cauza faptului că acestea pot avea același efect dăunător. De aceea, este indicat să consumi mai întâi alimente care nu conțin zahăr sau carbohidrați, apoi să bei cafeaua. Dacă preferi să consumi carbohidrați la micul dejun ar fi bine să aștepți cel puțin o oră înainte de a bea cafeaua. Aceste sfaturi provin dintr-un studiu publicat recent în British Journal of Nutrition.
Recomandări privind valabilitatea cafelei
Atunci când sunt depozitate în mod corespunzător, boabele întregi de cafea și cafeaua măcinată pot rezista mai mult timp. Deoarece cafeaua este uscată, cea cumpărată din magazine nu este susceptibilă să dezvolte mucegai sau alte forme de alterare care sunt provocate din cauza umidității. Cu toate acestea, termenul de valabilitate a cafelei variază în funcție de metoda de preparare. În general, cafeaua care nu a fost preparată durează mai mult decât cea preparată.
Locul în care este depozitată cafeaua – pe blatul de bucătărie, în cămară, în frigider sau în congelator – va face, de asemenea, diferența. Dacă aceasta nu este stocată într-un recipient închis etanș, prospețimea și gustul cafelei se pot altera.
De asemenea, temperaturile scăzute din frigider sau din congelator pot afecta gustul cafelei uscate, dar pot și să o mențină pentru perioade mai lungi de timp, aflăm de pe site-ul Healthline.
Câte ore își păstrează cafeaua prospețimea
Timpul de consum al cafelei influențează în mod semnificativ savoarea și aroma acesteia. Mulți oameni cred că o cafea preparată rămâne proaspătă timp de 20-30 de minute într-o ceașcă deschisă sau o oră într-un recipient sigilat. Cu toate acestea, poți bea cafeaua chiar și la câteva ore după ce aceasta a fost preparată. Cafeaua preparată în care nu ai adăugat lapte, cum ar fi un ibric de cafea neagră așezat pe un arzător, poate fi băută timp de până la 4 ore.
În schimb, cafeaua cu lapte trebuie consumată în cel mult două ore. Dacă păstrezi cafeaua preparată într-un recipient sigilat în frigider aceasta poate dura mai mult și poate fi consumată în siguranță timp de până la 3-4 zile atunci când este păstrată în acest fel. Cu toate acestea, probabil că nu va avea un gust atât de bun.
În cazul în care adaugi lapte în cafeaua preparată, atunci va trebui să o bei în 2 ore dacă este lăsată la temperatura camerei. O poți păstra, însă, într-un recipient sigilat în frigider pentru o zi sau cel mult două, dar asigură-te că verifici dacă există semne de alterare înainte de a o consuma deoarece laptele se poate deteriora.
De asemenea, un espresso ar trebui băut la scurt timp după preparare pentru cel mai bun gust. Acesta poate fi păstrat la temperatura camerei pentru câteva ore sau la frigider, într-un recipient închis etanș, câteva zile, însă gustul se va deteriora.
O altă alegere răspândită printre consumatori este cafeaua preparată prin infuzarea la rece, care poate fi menținută timp de 12 ore după preparare. Similară cu cafeaua preparată la ibric, cafeaua cu gheață poate fi păstrată timp de 24 de ore, însă gheața se va topi și va dilua cafeaua, modificându-i gustul și aroma inițiale.
În cât timp trebuie băută cafeaua după preparare
Cafeaua este bogată în uleiuri, compuși chimici și acizi. Acești compuși, denumiți „solubili”, sunt esențiali deoarece conferă aromă cafelei. Sunt extrași din zaț în timpul procesului de preparare și contribuie la gustul și mirosul distinct de cafea.
Cu toate acestea, când boabele intră în contact cu aerul, oxigenul le alterează aroma și le face să miroasă diferit aproape instantaneu. Această expunere poate duce la alterarea și la oxidarea substanțelor solubile din cafea sau la dispersarea aromei în aer. Din acest motiv, pentru a preveni contactul cu oxigenul din aer, producătorii ambalează boabele în recipiente sigilate în vid. Unul dintre cei mai sensibili solubili cu miros dulceag este un compus de sulf denumit metanethiol. Acesta joacă un rol esențial în obținerea unui miros proaspăt al boabelor de cafea, precum și în mascarea aromelor mai puțin dorite, cum ar fi mirosul neplăcut de amărui pe care oamenii îl asociază cu mazărea verde crudă.
Compușii de cafea se dizolvă cel mai bine la temperaturi cuprinse între 90 și 96 de grade Celsius, astfel încât cafeaua preparată cu apă fierbinte este mult mai aromată comparativ cu cea preparată cu apă rece sau cu apă la temperatura camerei. Totuși, este important de reținut că apa nu ar trebui fiartă, ci doar adăugată în apă fierbinte. Pe măsură ce apa fierbinte extrage aromele din zaț, cafeaua continuă să se oxideze, dobândind un gust mai amar și mai acru.
Acest proces începe în momentul în care apa intră în contact cu boabele de cafea și devine mai intens pe măsură ce cafeaua stă mai mult după ce a fost preparată. Vei constata o schimbare de gust chiar și după doar o oră de la preparare. De aceea, experții recomandă consumul cafelei imediat după preparare, scrie Bussines Insider.
Ce riști dacă bei cafea alterată sau depozitată necorespunzător
Dacă este depozitată în mod corespunzător, cafeaua alterată este rareori un motiv de îngrijorare, din punct de vedere al bolilor de origine alimentară. Cafeaua făcută din boabe sau din zaț poate să nu aibă un gust la fel de bun precum cafeaua proaspătă, însă nu este periculoasă.
Totuși, înainte de a o consuma, este important să evaluezi cafeaua pentru orice semne de alterare. Mucegaiul, decolorarea sau mirosurile neplăcute sunt doar câteva dintre semnele că aceasta s-a deteriorat și trebuie aruncată. În același timp, trebuie să ai grijă la cafeaua cu lapte. Pentru a nu dezvolta bacterii, laptele nu trebuie să stea la temperatura camerei mai mult de 2 ore deoarece consumul de lapte alterat poate spori riscul apariției bolilor de origine alimentară. După acest termen este recomandat să fie aruncat, cu excepția situației în care este păstrat la frigider.
Vezi și: Care este diferența dintre cafea și ness
Foto:Shutterstock
Marica13 • 03.05.2024, 09:50
Nu știam că trebuie să stau cu cronometrul să văd În cât timp beau cafeaua