2. Cu ardei iute

Ingrediente: 9 căţei de usturoi, 3 linguri de sos chili, 3 linguri de pudră de paprika, 3 linguri de pudră de chimen, o lingură rasă de oregano uscat, 6 linguri de tequila, 6 linguri de ulei de măsline, 6 linguri de cori­andru mărunţit, 3 portocale, 3 limete, sare.

Preparare: presează toate citricele şi păstrează sucul. Pune celelalte ingrediente într-un bol de mixer şi amestecă-le bine cu sucul de citrice.
Este o marinată ideală pentru miel, porc, vită sau pui. Carnea se lasă 3 ore în acest amestec.

3. Cu condimente indiene

Ingrediente: 500 g de iaurt, 3 căţei de usturoi, două cepe, 4 linguriţe de ghimbir proaspăt ras, 5 linguri rase de amestec de condimente tandoori (specific indian), o legătură de coriandru proaspăt (sau pătrunjel), câteva frunze de mentă, sare.

Preparare: pune în mixer sau în blender ceapa tăiată, usturoiul, iaurtul, ghimbirul, condimentele, coriandrul, menta şi sare. Unge carnea cu acest amestec și pu­ne-o în frigider pentru trei ore. Este o marinată potrivită pentru pui.

4. Cu ghimbir

Ingrediente: 4 cepe mari, 8 căţei de usturoi, o rădăcină de ghimbir, două linguriţe de pastă de curry verde, o linguriţă de boabe de coriandru, două vârfuri de cuţit de piper alb, 4 linguri de sos de soia, 18 linguri de ulei de arahide, 4 fire de busuioc proaspăt, o lămâie verde.

Preparare: taie usturoiul, ceapa, busuiocul şi ghimbirul cât de mărunt poţi. Macină boabele de coriandru. Apoi amestecă toate ingredientele, adăugând piperul alb, pasta de curry verde, sosul de soia, sucul de lămâie şi uleiul.
Este potrivită pentru creveţi, peştele-spadă sau orice peşte cu carne tare. Marinare: 3 ore.

5. Cu condimente marocane

Ingrediente: 200 ml ulei de măsline, 4 linguriţe de amestec de condimente marocan (ras el hanout), o linguriţă de pudră de ghimbir, două linguriţe de sare, 6 căţei de usturoi mărunţiți, o legătură de coriandru tocat.

Preparare: se amestecă toate ingredientele într-un blender până se omogenizează, apoi se unge carnea și se lasă trei ore. Este perfectă pentru creveţi sau sardine.

6. Cu cimbru

Ingrediente: cimbru (un bucheţel), 8 linguriţe de boabe de fenicul, 4 linguriţe de amestec de piper (negru, alb, verde, roşu, de Jamaica), coaja de la două lămâi, 14 linguriţe de ulei de măsline.

Preparare: pisează și amestecă cimbrul, seminţele de fenicul şi piperul. Adaugă coaja de lămâie şi uleiul de măsline și amestecă bine. Acest amestec e perfect pentru fileul de ton. Timp de marinare: 3 ore.

7. Cu miere

Ingrediente: 15 linguri de tarhon tocat, 10 linguri ulei de măsline, 5 linguriţe de usturoi mărunțit, 5 linguri de muştar, 5 linguri de miere, piper negru măcinat.

Preparare: amestecă într-un bol de mixer toate ingredientele până la omogenizare. Unge carnea cu această marinată şi las-o cel puţin 3 ore înainte de a o pune pe grătar. Este ideală pentru carnea de raţă, de porc şi de pui.

8. Cu lavandă

Ingrediente: 6 căţei de usturoi, 6 cepe, două linguriţe de lavandă (uscată şi curăţată de pe tulpini), două linguriţe de cimbru proaspăt, o linguriţă de  amestec de ierburi de Provence, 3 linguri de miere, zeama de la o lămâie, ulei de măsline, sare, piper.

Preparare: amestecă toate ingredientele şi unge carnea. Las-o trei ore. Este o marinată potrivită pentru cotletul de miel.

Iată și 3 sosuri delicioase cu care poți servi friptura

Cu roșii
Ingrediente: 180 pastă de tomate, 4 linguri de miere, 2 căţei de usturoi, două cepe, 6 linguri de ulei de măs­line, 4 linguri de oţet de cidru, 100 ml vin alb, 100 ml sos Worcestershire, o linguriţă de muştar, un bucheţel de cimbru, pătrunjel, tarhon, sare, piper.
Preparare:  încălzeşte uleiul şi căleşte ceapa tocată 3 minute. Adaugă pasta de tomate şi oţetul şi lasă să fiarbă două minute. Adaugă apoi vinul, sosul Worcestershire, cimbrul, pătrunjelul, tarhonul, mierea, usturoiul tocat și muştarul. Amestecă şi lasă la foc mic 15 minute. Sărează şi piperează.
Se serveşte călduţ sau rece cu coaste de porc la grătar.
Cu iaurt
Ingrediente: 3 linguri de maioneză, 3 linguri de iaurt, un ardei iute, o lingu­riţă de suc de lămâie, o lingură de coriandru, o lingură de ulei de măsline.
Preparare: se amestecă toate ingredientele. Se lasă la frigider cel puţin două ore pentru întrepătrunderea aromelor. Se serveşte cu peşte şi carne albă.
Amestec libanez
Ingrediente: o legătură de coriandru și una de pătrunjel, două linguri de seminţe de susan, o linguriţă de boia dulce, o linguriţă de scorţişoară, 3 linguri de suc de lămâie, două linguri de ulei de măsline, sare, piper.
Preparare: se amestecă ingredientele cu 50 ml apă. Merge cu legume, peşte, carne de orice fel.

Urmărește-ne pe Google News