Ianuarie. Vizitează-ţi medicul de familie şi informează-te asupra gratuităţilor de care beneficiezi ca asigurat. Acum e bine să faci şi un set complet de analize de sânge. Dacă poţi, donează sânge şi beneficiezi de teste gratuite.
Februarie. Verifică starea sistemului endocrin (a glandelor) printr-o vizită la endocrinolog. Fă-i o vizită şi medicului cardiolog, pentru a afla dacă inima ta se simte bine.
Martie. Ca să vezi viitorul în roz, trebuie să ai vederea bună. Aşa că un consult oftalmologic nu strică. Ai putea să verifici şi starea de sănătate a sistemului digestiv, inclusiv printr-o colonoscopie, mai ales dacă ştii că ai antecedente în familie. Iar odată cu primăvara s-ar impune şi un test pentru prevenirea alergiilor.
Aprilie. Chiar dacă ai un partener stabil, nu ignora bolile cu transmitere sexuală. Un set de analize în acest sens e bine- venit oricând. Nici un control stomatologic însoţit de igienizarea profesională a gurii nu e de evitat.
Mai. În prag de vară, verifică predispoziţia la atacuri de panică şi afecţiuni psihice. Controlează- ţi tensiunea şi fă un test de prevenire a osteoporozei.
Iunie. Aluniţele şi pielea la control! Iar dacă suferi de migrene, trebuie să afli cauza şi să scapi de ele.
Iulie. Pregăteşte-te pentru vacanţă: ia în calcul măsurile de prevenire a bolilor şi infecţiilor specifice verii. Programează-te la o mamografie sau la o ecografie mamară.
August. Verifică sănătatea coloanei vertebrale şi a sistemului osos, mergi la un specialist în reumatologie sau ortopedie. E o perioadă bună pentru intervenţii chirurgicale şi pentru consult ORL.
Septembrie. Vaccinează- te împotriva gripei şi verifică starea de sănătate a ovarelor.
Octombrie. Testează- ţi plămânii şi rinichii. Verifică, la medicul specialist, dacă eşti predispusă la Alzheimer.
Noiembrie. Află în ce stare e ficatul! Cu această ocazie, testează şi nivelul colesterolului. E cazul să faci şi o ecografie abdominală completă.
Decembrie. Solicită un test pentru depistarea bacteriilor şi a paraziţilor în fecale. Vizita la proctolog poate continua cu o rectoscopie şi, dacă e cazul, cu un tratament contra hemoroizilor.

Mergi anual la ginecolog!

În România, îşi pierd viaţa zilnic şase femei din pricina cancerului de col uterin. Iar din cauza tratamentului pentru această afecţiune, unele cupluri nu pot avea copii. Or, astfel de necazuri pot fi prevenite prin controale medicale regulate şi prin testarea Babeş-Papanicolau periodică. Un motiv întemeiat ca să te programezi la medicul ginecolog cel puţin odată pe an. În orice lună.

 
 

Urmărește-ne pe Google News