„Continuăm să acordăm servicii medicale atunci când cineva nu poate să prezinte cardul. Acest lucru la un moment dat se va opri. Probabil că la sfârşit de iulie, început de august va deveni doar cardul”, spune Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
Cardul de sănătate este obligatoriu, teoretic, de la 1 mai, însă din cauza deficienţelor apărute, sistemul nu poate fi folosit în toate cabinetele, iar medicii de familie au cerut o derogare.
Iniţial, cardul trebuia să devină obligatoriu la 1 februaie. Apoi termenul a fost mutat pe 1 aprilie, apoi pe 1 mai. Ulterior, Ciurchea a anunţat că documentul va fi obligatoriu de la sfârşitul lunii iunie. Mai nou, obligativitatea intervine de la 1 august.
„Sistemul card funcţionează. Nu ne propunem să renunţăm la card. Din contră. Din acest moment, toată lumea trebuie să înţeleagă că nu mai există nicio cale de întoarcere”, a mai spus preşedintele CNAS. Medicii de familie susţin însă că în ultimele patru zile, sistemul a dat peste 90 de mii de erori.
Autorităţile spun că de la 1 mai, 36 de medici din Capitală nu au acordat niciun serviciu în baza cardului. Astfel că inspectorii vor fi trimişi în control. De altfel, până acum au fost făcute sute de verificări, dar nu a fost anunţată nicio sancţiune.
Peste 10 milioane de servicii medicale au fost acordate în luna mai, între care 6,4 milioane folosind cardul de sănătate, potrivit unei statistici prezentate de CNAS. În prezent, aproximativ 30.000 de carduri sunt blocate în sistem. Cele mai multe carduri s-au blocat din cauza tastării greşite a PIN-ului şi din cauza scoaterii cardului din cititor înainte de confirmarea în sistem a validării.