Ingrediente: o conopidă (aproximativ 750 g), 500 g de broccoli, o ceapă, o jumătate de lămâie, o lingură de unt, 800 ml de zeamă de zarzavat, sare, piper, 200 g de smântână şi nucşoară măcinată.
Preparare: se curăţă conopida şi broccoli şi se spală. Conopida se lasă bucheţele mai mari, iar broccoli în bucheţele mai mici. Ceapa se curăţă şi se taie. Lămâia se spală cu apă fierbinte şi se taie felii.
Într-o oală se încinge uleiul şi se adaugă ceapa, lăsându-se până aceasta devine sticloasă. Se adaugă conopida, se toarnă zeamă de zarzavat şi apoi lămâia. Se reduce focul şi se fierbe 15 minute, până ce se înmoaie conopida.
Între timp, broccoli se opăreşte în apă sărată, circa 5 minute, până acesta devine crocant, apoi se clăteşte cu apă rece. Feliile de lămâie se scot din supă, iar aceasta se face piure. Se adaugă smântâna, se fierbe totul încă o dată, se condimentează cu sare, piper şi un vârf de cuţit de nucşoară. Se adaugă broccoli în supă şi se mai pune pe foc, scurt, o dată.
Ingrediente: o ceapă, un ghimbir de mărimea unei nuci, doi căţei de usturoi, patru linguri de ulei, o linguriţă de curcuma, o linguriţă de chimen măcinat, 300 g de linte roşie, 700 ml de zeamă de zarzavat, o legătură de pătrunjel, sare, piper şi trei linguriţe de zeamă de lămâie.
Preparare: ceapa şi ghimbirul se curăţă de coajă şi se toacă mărunt. Căţeii de usturoi se curăţă şi se pisează. Se încinge uleiul. Se adaugă ceapa, usturoiul pisat şi ghimbirul şi se lasă două minute la înăbuşit. Se presară curcuma şi chimenul şi se lasă scurt la încins.
Se adaugă lintea, se toarnă zeama de zarzavat, apoi se fierbe la foc 10-12 min., până când lichidul este complet absorbit. Pătrunjelul se spală, se scutură de apă, se toacă frunzuliţele şi se păstrează un pic pentru garnitură, iar restul se amestecă apoi cu lintea. Se condimentează cu sare, piper şi zeamă de lămâie.
Ingrediente: două cepe, doi căţei de usturoi, un kilogram de amestec legume (de ex. morcovi, fenicul, ţelină, praz, fasole verde, mazăre, varză creaţă, cartofi), 50 g de slănină afumată slabă, două linguri de unt, un litru şi jumătate de zeamă legume, patru roşii mari, o conservă de boabe fasole albă, sare, piper, o legătură de pătrunjel şi patru linguri de parmezan ras.
Preparare: cepele se curăţă şi se taie în două şi apoi în felii subţiri. Usturoiul se curăţă. Legumele se spală şi se curăţă, respectiv se decojesc, se taie în bucăţi sau în felii subţiri. Slănina se taie în cuburi mici şi se lasă într-o oală. Se topeşte untul, se pun ceapa şi usturoiul pisat şi se menţin până devin sticloase ca aspect. Se adaugă restul legumelor şi cartofii, lăsându- se la înăbuşit, un minut. Se toarnă zeama, se fierbe şi totul se lasă alte 15 minute la clocotit.
Ingrediente: o ceapă, doi ardei, 800 g de fasole boabe (conservă), o conservă porumb, o lingură de ulei, două linguri de coriandru măcinat, doi chili uscaţi, o conservă mare de roşii decojite, sare, o lingură de praf cacao, 200 g de smântână acră.
Preparare: ceapa se curăţă şi se toacă mărunt. Se spală ardeii, se curăţă şi se taie mărunt. Boabele de fasole şi porumbul se pun într-o strecurătoare, se limpezesc cu apă rece, se lasă la scurs. Ceapa se înăbuşă în ulei până devine sticloasă, se adaugă cuburile de ardei şi se înăbuşă totul timp de două minute.
Se adaugă coriandrul şi chili, se prăjeşte pentru un minut şi se adaugă conserva de roşii. Se mai lasă la fiert, la foc mediu, alte zece minute, şi se dă gustul din sare. Se adaugă fasolea, porumbul şi cacaua, se fierbe vreo cinci minute şi se serveşte adăugând câteva linguri mari de smântână deasupra.
Dacă vrei să prepari o supă specială, inspiră-te de la bucătarul Geni Durban (foto), de la Restaurantul “Trattoria nello Stadio” din Bucureşti (bd. Basarabia nr. 98 – vizavi de intrarea în Stadionul Naţional)
Ingrediente: 400 g de broccoli, 40 g de gorgonzola, 80 g de smântână, 60 de g de parmezan, 400 ml de supă de legume, delikat şi sare