Teatrul Grivița 53 a intrat în construcție pe 1 martie, după șase ani de când regizoarea Chris Simion-Mercurian și-a anunțat inițiativa de a ridica o clădire dedicată teatrului independent.
Pare ireal și totuși se întâmplă. Începe șantierul! Avem șansa unui constructor care s-a îndrăgostit de demersul nostru și care va depune tot efortul ca până în aprilie 2024 să ducă teatrul la bun sfârșit.
Chris Simion-Mercurian:
„Grivița 53 a atras în jurul ei oameni care nu văd proiectul doar ca pe un simplu job, ci și ca pe un manifest personal. Eu am avut inițiativa, dar fiecare dintre oamenii implicați o transformă în realitate. Este visul nostru și va fi exemplul pe care-l dăm împreună. Cred cu tot sufletul că atunci când va fi gata, Grivița 53 va fi un reper pentru generațiile viitoare și victoria tuturor celor care au crezut și au contribuit la realizare”, spune Chris Simion-Mercurian.
Câți bani s-au strâns, de cât mai e nevoie
În 2016, regizoarea și scriitoarea Chris Simion-Mercurian a vândut casa bunicii sale pentru 200.000 de euro. Cu banii câștigați, a cumpărat un teren în Calea Griviței 53, unde a anunțat că dorește să construiască un teatru.
De-a lungul timpului, regizoarei i s-au alăturat numeroși oameni – din cultură și societatea civilă, dar și din politică. În 2021, Chris Simion-Mercurian a organizat o campanie de strângere de fonduri chiar în Palatul Parlamentului, iar unii demnitari au acceptat să pună o cărămidă la Grivița 53.
În cei șase ani, proiectul Grivița 53 a strâns o comunitate de peste 11.000 de donatori. Până în prezent, au fost adunați 505.210 euro.
Grivița 53 continuă campania „Vindem cărămizi. Construim un teatru”, deoarece bugetul inițial al proiectului realizat în 2017 nu mai corespunde cu realitatea prezentă. Grivița 53 își caută noi parteneri pentru a acoperi diferența de 700.000 de euro, venită din creșterea prețurilor la materialele de construcție, cheltuieli imposibil de estimat la momentul demarării proiectului, anunță Chris Simion-Mercurian.
În plus, în anul 2021, Grivița 53 a obținut o finanțare nerambursabilă, în valoare de 1.903.989 de euro, din Granturile SEE și norvegiene 2014-2021, prin Programul RO-CULTURA.
În 2017, Grivița 53 a participat la cea mai importantă competiție de arhitectură sustenabilă din Europa, la Marsilia, unde, din 5.085 de proiecte înscrise, a obținut unul dintre cele șapte premii: „Acknowledgement Prize”. A fost prima dată în istoria concursului când România a urcat pe podium.