Atenţie, sunt contagioase!

Virozele se transmit rapid de la o persoană la alta, iar acest grad înalt de contagiozitate ajută la diagnosticarea lor, fiindcă le deosebeşte de infecţiile bacteriene (care nu “se iau”).
– Cea mai rea este gripa. Dintre toate tipurile de viroze, gripa este cea mai severă: în timpul epidemiilor (care apar o dată la 3-5 ani) şi al pandemiilor (ce se repetă o dată la 20-40 de ani), riscul de mortalitate este ridicat.

Cum te fereşti de ele

Când te afli în locuri publice sau în prezenţa unei persoane bolnave, poartă o mască de protecţie (nu te intimida dacă cei din jur se uită ciudat la tine), nu duce mâinile la nas şi la gură înainte de a le spăla temeinic, evită, pe cât posibil, locurile aglomerate şi consumă multe legume şi fructe proaspete. Se poate face vaccin antigripal în lunile de toamnă, ce ajută mai ales categoriile la care gripa are un impact major (vârstnici, pacienţi cu multiple afecţiuni cronice, invalidante etc.).
– Cum le tratezi. Singurul tratament dovedit eficient este administrarea vitaminei C, în doze foarte mari – 2-4 g/zi. În rest, simptomele trebuie combătute fiecare în parte: cu medicamente antitermice, în cazul febrei; cu antialgice pentru cefalee; cu decongestionante nazale pentru rinită etc.
Plus cât mai multă odihnă! Administrarea antibioticului este justificată doar în cazul suprainfecţiei bacteriene şi numai la recomandarea medicului! Altfel, antibioticul nu va face decât să prelungească boala.

Cine riscă mai mult

Grupele cele mai afectate rămân: copiii mici, persoanele vârstnice, gravidele şi pacienţii cu boli pulmonare cronice sau afecţiuni cardiace valvulare, la care efectele unei gripe pot fi fatale. Pentru aceste categorii (deşi nu doar pentru ele) se impune vaccinarea antigripală.

Urmărește-ne pe Google News