Mi­nis­te­rul Să­­­­nă­­­­­tăţii speră ca prin vaccinare să pre­­vi­nă 99,7% din vi­itoa­rele cazuri de cancer de col uterin din România.

„Cauza prin­cipală de apariţie a acestui tip de cancer este in­­­­fecţia cu virusul uman Papilloma, iar vacci­nul le va imuniza pe fetiţe”, a declarat Eu­­­­gen Nicolaescu, mi­nistrul sănătăţii.  „Pă­­­­­rinţii care nu doresc vaccinarea copiilor vor da o declaraţie pe propria răspundere, asumându-şi respon­sabilitatea pentru sta­­­­­rea de sănătate a fe­­­­telor”, a precizat mi­­­nis­­­­trul. După primul vaccin, al doilea trebuie făcut la 30 de zile, iar al treilea, la şase luni distanţă.

110.000 de copii vor fi injectaţi

Programul de imu­­­­ni­­­­zare va fi coor­­­­donat de prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului Na­ţional de Boli in­­­­fec­ţioase „Matei Balş” din Capitală şi va costa mi­­­nis­terul 30 de mili­­­oa­­­ne de eu­­­ro. „Banii sunt bine cheltuiţi, având în vedere că tratarea ca­­zurilor de can­­­­­­­­cer de col ute­­­­­­­­­­­­­rin ne costă 70 de mili­­­­oane de euro pe an”, justifică ministrul Eugen Ni­­colaescu.

A doua cauză de deces  oncologic la femei

La ora actuală, cancerul de col uterin este a doua cauză de deces oncologic la femei şi afec­tează, de regulă, persoanele cu vârs­te între 35 şi 50 de ani sau pe cele ajunse la me­­­nopauză.

Din păcate, simptomele cancerului de col uterin apar doar  în etapele foarte grave ale bolii: sângerări după actul sexual sau secreţii albicioase cu striuri de sânge. Cea mai bună metodă de depistare precoce este testul  Babeş-Papanicolau, care detectează modificările la ni­­­­ve­­­lul co­­­­lului uterin. Totuşi,  doar o biopsie din ţesut poate stabili da­că este vorba de cancer.

Factori de risc:

– virusul uman Papilloma (HPV) 
– viaţă sexuală precoce
– mai mult de cinci sarcini
– număr crescut de parte­­­neri
– contacte sexuale fără pre­zervativ
– fumatul.

 
 

Urmărește-ne pe Google News