Ministerul Sănătăţii speră ca prin vaccinare să prevină 99,7% din viitoarele cazuri de cancer de col uterin din România.
„Cauza principală de apariţie a acestui tip de cancer este infecţia cu virusul uman Papilloma, iar vaccinul le va imuniza pe fetiţe”, a declarat Eugen Nicolaescu, ministrul sănătăţii. „Părinţii care nu doresc vaccinarea copiilor vor da o declaraţie pe propria răspundere, asumându-şi responsabilitatea pentru starea de sănătate a fetelor”, a precizat ministrul. După primul vaccin, al doilea trebuie făcut la 30 de zile, iar al treilea, la şase luni distanţă.
110.000 de copii vor fi injectaţi
Programul de imunizare va fi coordonat de prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului Naţional de Boli infecţioase „Matei Balş” din Capitală şi va costa ministerul 30 de milioane de euro. „Banii sunt bine cheltuiţi, având în vedere că tratarea cazurilor de cancer de col uterin ne costă 70 de milioane de euro pe an”, justifică ministrul Eugen Nicolaescu.
A doua cauză de deces oncologic la femei
La ora actuală, cancerul de col uterin este a doua cauză de deces oncologic la femei şi afectează, de regulă, persoanele cu vârste între 35 şi 50 de ani sau pe cele ajunse la menopauză.
Din păcate, simptomele cancerului de col uterin apar doar în etapele foarte grave ale bolii: sângerări după actul sexual sau secreţii albicioase cu striuri de sânge. Cea mai bună metodă de depistare precoce este testul Babeş-Papanicolau, care detectează modificările la nivelul colului uterin. Totuşi, doar o biopsie din ţesut poate stabili dacă este vorba de cancer.
Factori de risc:
– virusul uman Papilloma (HPV)
– viaţă sexuală precoce
– mai mult de cinci sarcini
– număr crescut de parteneri
– contacte sexuale fără prezervativ
– fumatul.