Orice gospodină are dulap oţet, lămâie, sare, sodă, bicarbonat de sodiu. Iată la ce sunt bune şi cum să le foloseşti pentru curăţeia şi igienizarea casei.
- Geamurile se pot curăţa cu oţet, cu lămâie şi hârtie de ziar sau cu glicerină
Cu oţet. Pentru un vaporizator de 1 l ai nevoie de 750 ml de apă călduţă şi 25 ml de oţet alb. Vaporizezi pe geam şi ştergi cu o cârpă moale. Vei alunga şi insectele! Cu suc de lămâie şi hârtie de ziar. Amestecă într-un vaporizator suc de lămâie cu apă caldă. Ia o foaie de ziar şi mototoleşte-o, apoi îmbib-o cu amesecul de mai sus şi freacă bine geamurile. Glicerină. Ca să nu se aburească geamurile, varsă câteva picături de glicerină pe un ciorap vechi de nailon şi apoi freacă-le cu el. Astfel, praful nu se va fixa pe geam, iar sticla nu se va aburi.
2. Praful de pe mobilă se poate înlătura fără substanţe poluante
Şi în acest caz glicerina este utilă. Pune 1 l de apă într-un castron, adaugă o lingură de glicerină şi amestecă. Înmoaie un burete, timp de 5 minute, stoarce-l şi lasă-l să se usuce. Apoi, şterge mobila cu el.
3. Gresia se curăţă cu oţet şi bicarbonat de sodiu
Toată grăsimea va dispărea! Pune în 3 l de apă caldă două linguri de bicarbonat de sodiu şi două de oţet. Pentru o aromă deosebită poţi adăuga şi 10 picături de ulei esenţial de lavandă. Apoi şterge cu un mop toată gresia. Vei elimina murdăria şi microbii
4. Elimină mucegaiul de pe ferestre
Umiditatea şi condensul pot duce la apraiţia mucegaiului pe marginile ferestrelor. Trebuie imediat înlăturat, fiindcă are efecte nocive asupra respiraţiei. Cum scapi de el? Îmbibă un burete cu apă caldă şi apoi pune pe el bicarbonat de sodiu. Freacă partea atacată de mucegai şi apoi curăţă bine cu o cârpă umedă.
5. Înviorează covorul
O dată pe an e bine să cureţi covorul şi să-i împrospătezi culorile. Iată cum procedezi: aspiră bine covorul în sensul firelor de păr; pune într-un pahar de apă două linguri de sare şi sucul de la o lămâie şi amestecă bine; înmoaie o cârpă în amestec şi freacă bine covorul; lasă să acţioneze toată noaptea şi aspiră din nou covorul a doua zi.
6. Degresează cuptorul
Fă o soluţie de bicarbonat de sodiu, sare şi apă care să aibă consistenţă cremoasă. Unge cuptorul cu acest amestec şi lasă să acţioneze peste noapte. Înlătură soluţia cu o cârpă îmbibată în oţet, apoi clăteşte cu apă.
7. Curăţă mobila de lemn
Într-un bol varsă 1 l şi ¼ oţet de vin alb, ½ lingură de săpun lichid pe bază de ulei vegetal, câteva picături de ulei de măsline, 3-5 picături de ulei esenţial de pin. Înmoaie buretele în această soluţie, stoarce-l bine şi apoi curăţă mobila. Clăteşte cu un burete îmbibat cu apă călduţă. Repetă dacă e necesar.
8. Desfundă ţevile de scurgere
Dacă sunt uşor înfundate, varsă 2-3 linguri de cristale de sodă în surgerea de la cadă sau chiuvetă. Lasă să acţioneze câteva minute, apoi varsă 1 l de apă clocotită. Nu folosi o oră cada sau chiuveta, apoi lasă să curgă apă caldă. Dacă sunt mai înfundate, varsă 2-3 linguri de sodă în scurgere, lasă câteva minute, apoi varsă un pahar de oţet alb şi 1 l de apă clocotită, apoi foloseşte pompa de desfundat.
Citește și: Ce ar trebui să știi despre folosirea oțetului la curățenie