Înghetata cu lamâie

Ingrediente: 500 ml suc proaspăt de gutui, 125 g zahăr, 3-4 linguri zeamă de lămie.

Mod de preparare: se pun pe foc, intr-o cratită, o parte din sucul de gutui împreuna cu zaharul si se lasă să se încingă, amestecând continuu, până se topeste zahărul.

Se adaugă sucul rămas si zeama de lămie, apoi se mai dă într-un clocot. Compozitia se lasă să se răcească, apoi se toarnă în forme si se introduce la congelator patru-cinci ore.

Prajitură dulce-acrisoară

Ingrediente:

  • pentru umplutură – doua căni de gutui feliate, o cană de zahăr, scortisoară, o cană de apă;
  • pentru aluat – trei ouă, 16 linguri ulei, o cană de faina, o cană de zahar, un plic praf de copt, un vârf de cutit de sare, zahăr pudră pentru decor.

Mod de preparare: se amestecă într-o cratită toate ingredientele pentru aluat. Gutuile feliate se pun la fiert în apă cu zahar si scortisoară la foc mediu, până devin moi. Amestecul se pune într-o sită, ca să se scurgă siropul si să se răcească. După aceea se amesteca bine cu aluatul si se toarnă într-o tavă unsă si tapetată cu faină. Prajitura se introduce în cuptorul încins, până când aluatul se rumeneste usor deasupra. Se lasa sa se răcească, se taie si se pudrează cu zahăr.

Dulceata cu aromă de vanilie

Ingrediente: un kg zahăr, un kg gutui curatate si tăiate, o cană de apă, zeamă de la o jumatate de lămie, doua plicuri zahăr vanilat.

Mod de preparare: gutuile se spală, se curata de coajă si de seminte, apoi se dau pe răzătoarea mare. Se pun într-un tifon curat, ca într-un saculet si se fierb astfel cam 15 minute, pâna se înmoaie putin. Apoi se scot din apă si se lasă la scurs. Din kilogramul de zahar si cana de apă se face un sirop, într-o craticioară tinuta pe foc, amestecându-se continuu. În acest sirop se pun gutuile scoase din tifon si se mai fierb 15-20 minute, la foc mic. Când siropul devine mai gros, se pun zeama de lamâie si zahărul vanilat si se mai dă amestecul în câteva clocote.

 
 

Urmărește-ne pe Google News