Cuprins:
De ce să folosești îndulcitori naturali
O parte a problemei este că majoritatea oamenilor consumă prea mult zahăr fără să știe.
Din fericire, există multe modalități de a îndulci alimentele fără a adăuga zahăr.
Dovezile sugerează că cei care urmează diete bogate în zahăr adăugat au mai multe șanse de a dezvolta obezitate.
Zahărul poate interfera cu hormonii din corp care reglează foamea și sațietatea, ducând la creșterea aportului de calorii și la creșterea în greutate.
Consumul excesiv de zahăr poate afecta și metabolismul, ceea ce poate duce la creșterea stocării insulinei și a grăsimilor.
Aportul ridicat de zahăr este asociat cu o sănătate orală slabă și cu unele dintre cele mai periculoase boli, inclusiv boli de inimă, diabet și cancer.
Pe lângă faptul că provoacă probleme de sănătate, zahărul creează dependență. Acest lucru determină eliberarea dopaminei în centrul de recompensă al creierului, care este același răspuns activat de drogurile dependente.
Asta duce la pofte și poate promova mâncatul excesiv, în special la persoanele stresate.
Îndulcitori naturali – cu ce să înlocuiești zahărul
Stevia
Stevia este un îndulcitor natural extras din frunzele unui arbust sud-american cunoscut științific sub numele de Stevia rebaudiana.
Acest îndulcitor pe bază de plante poate fi extras dintr-unul din cei doi compuși – steviosid și rebaudiosid A.
A nu se confunda cu ștevia, planta acrișoară folosită la ciorbe și salate.
Fiecare dintre compuși conține zero calorii, dar poate fi de până la 350 de ori mai dulce decât zahărul și poate avea un gust ușor diferit de cel al zahărului.
Frunzele Stevia rebaudiana sunt pline de substanțe nutritive și fitochimice, deci nu este de mirare că îndulcitorul este legat de unele beneficii pentru sănătate.
S-a demonstrat că Stevioside, un compus dulce din stevia, scade nivelul tensiunii arteriale, al zahărului din sânge și al nivelului de insulină.
În timp ce Stevia este considerată în general sigură pentru consum, sunt necesare cercetări mai actuale pentru a determina dacă îndulcitorul natural aduce beneficii susținute pentru sănătatea umană.
Stevia este 100% naturală, conține zero calorii și nu are efecte adverse asupra sănătății. S-a demonstrat că scade nivelul zahărului din sânge și al tensiunii arteriale.
Xilitol
Xilitolul este un alcool din zahăr cu o dulceață similară cu cea a zahărului. Este extras din lemn de porumb sau mesteacăn și se găsește în multe fructe și legume.
Xilitolul conține 2,4 calorii pe gram, adică cu 40% mai puține calorii decât zahărul.
Ceea ce face din xilitol o alternativă promițătoare la zahăr este lipsa de fructoză, care este principalul ingredient responsabil de majoritatea efectelor nocive ale zahărului.
Spre deosebire de zahăr, xilitolul nu crește nivelul zahărului din sânge sau al insulinei.
De fapt, este asociat cu mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea sănătății dentare și a oaselor.
Cu toate acestea, multe studii în jurul xilitolului sunt controversate Sunt necesare mai multe studii pe om pentru a determina funcționalitatea sa completă.
Atunci când este consumat cu moderație, xilitolul este, în general, bine tolerat de oameni, dar poate fi extrem de toxic pentru câini.
Xilitolul este un alcool din zahăr care conține cu 40% mai puține calorii decât zahărul. Consumul său moderat este în general sigur, dar xilitolul poate fi extrem de toxic pentru câini.
Eritritol
La fel ca xilitolul, eritritolul este un alcool din zahăr, dar conține și mai puține calorii.
La doar 0,24 calorii pe gram, eritritolul conține 6% din caloriile zahărului obișnuit.
De asemenea, are un gust aproape exact ca zahărul, făcându-l un înlocuitor ușor.
Corpul nu are enzime pentru a descompune majoritatea eritritolului, astfel încât cea mai mare parte a acestuia este absorbită direct în fluxul sanguin și excretată în urină.
Prin urmare, nu pare să aibă efectele nocive pe care le are zahărul obișnuit.
Mai mult, eritritolul nu crește nivelul zahărului din sânge, insulinei, colesterolului sau trigliceridelor.
În ciuda numărului său scăzut de calorii, un studiu efectuat pe studenți fără obezitate a legat nivelurile sanguine de eritritol de creșterea masei de grăsime și a creșterii în greutate.
De asemenea, studiul a constatat că eritritolul joacă un rol în metabolism, deoarece unii oameni creează genetic mai mult eritritol din glucoză decât alții.
Cu toate acestea, nu este clar modul în care consumul de eritritol afectează compoziția corpului. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă contribuie la creșterea în greutate.
Eritritolul este considerat în general sigur ca înlocuitor al zahărului pentru consumul uman, dar producția comercială de eritritol consumă mult timp și bani, făcându-l o opțiune mai puțin disponibilă.
Eritritolul este un alcool din zahăr care are un gust aproape exact ca zahărul, dar conține doar 6% din calorii. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă contribuie la creșterea în greutate la unii oameni.
Îndulcitor din fructele călugărului
Îndulcitorul din fructele călugărului este extras din fructul Luo Han Guo, un fruct mic rotund cultivat în Asia de Sud-Est.
Această alternativă naturală conține zero calorii și este de 100-250 de ori mai dulce decât zahărul.
Fructele călugărilor conțin zaharuri naturale precum fructoza și glucoza, dar își obțin dulceața de la antioxidanți numiți mogrozi.
În timpul procesării, mogrozidele sunt separate de sucul proaspăt presat, îndepărtând fructoza și glucoza din îndulcitor.
Mogrozidele oferă suc de fructele călugărilor cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare, în timp ce studiile pe animale și eprubete au arătat că acestea pot inhiba răspândirea celulelor canceroase.
Mai mult, studiile au descoperit că băuturile îndulcite cu aceste fructe sau cu îndulcitor făcut din ele au o influență minimă asupra aportului zilnic de calorii, a nivelului de glucoză din sânge și a nivelului de insulină, în comparație cu băuturile îndulcite cu zaharoză.
Sirop de yacon
Siropul Yacon este extras din planta yacón, originară din America de Sud și cunoscută științific ca Smallanthus sonchifolius.
Are un gust dulce, este de culoare închisă și are o consistență groasă similară cu cea a melasei.
Siropul Yacon conține 40-50% fructooligozaharide, care sunt un tip special de molecule de zahăr pe care corpul uman nu le poate digera.
Deoarece aceste molecule de zahăr nu sunt digerate, siropul de yacon conține o treime din caloriile zahărului obișnuit, sau aproximativ 1,3 calorii pe gram.
Conținutul ridicat de fructooligozaharide din siropul de yacon oferă o varietate de beneficii pentru sănătate. Cercetările arată că poate reduce indicele glicemic, greutatea corporală și riscul de cancer de colon.
Mai mult decât atât, un studiu a constatat că fructooligozaharidele pot crește senzația de sațietate, ceea ce te poate ajuta să te simți mai repede plin și să mănânci mai puțin.
De asemenea, ele hrănesc bacteriile prietenoase din intestin, care sunt incredibil de importante pentru sănătate.
Siropul Yacon este considerat în general sigur, dar consumul de cantități mari din acesta poate duce la exces de gaze, diaree sau disconfort digestiv general.
Îndulcitori naturali
Mai mulți îndulcitori naturali sunt adesea folosiți de persoanele conștiente de sănătate în locul zahărului. Acestea includ zahăr de cocos, miere, sirop de arțar și melasă.
Aceste alternative naturale la zahăr pot conține câțiva nutrienți mai mult decât zahărul obișnuit, dar corpul le metabolizează în același mod.
Totuși, îndulcitorii naturali enumerați mai jos sunt încă forme de zahăr, ceea ce îi fac doar cu puțini mai „sănătoși” decât zahărul obișnuit.
Zahărul de cocos
Zahărul de cocos este extras din seva palmierului de cocos.
Conține câțiva nutrienți, inclusiv fier, zinc, calciu și potasiu, precum și antioxidanți.
De asemenea, are un indice glicemic mai scăzut decât zahărul, care poate fi parțial datorită conținutului său de inulină.
Inulina este un tip de fibră solubilă care s-a dovedit că încetinește digestia, crește sațietatea și hrănește bacteriile sănătoase din intestin.
Cu toate acestea, zahărul din nucă de cocos este încă foarte bogat în calorii, conținând același număr de calorii pe porție ca zahărul obișnuit.
De asemenea, este foarte bogat în fructoză, motiv pentru care zahărul obișnuit este atât de nesănătos.
La sfârșitul zilei, zahărul din nucă de cocos este foarte asemănător cu zahărul de masă obișnuit și ar trebui să fie folosit cu moderație.
Miere
Mierea conține urme de vitamine și minerale, precum și o abundență de antioxidanți benefici.
Acizii fenolici și flavonoizii din miere sunt responsabili pentru activitatea sa antioxidantă, care poate ajuta la prevenirea diabetului, a inflamației, a bolilor de inimă și a cancerului.
Multe studii de-a lungul anilor au încercat să stabilească legături clare între miere și scăderea în greutate, scăderea nivelului de glucoză și scăderea hiperglicemiei.
Cu toate acestea, sunt necesare studii mai ample și cercetări mai actuale pentru a stabili legături clare.
În timp ce mierea are beneficii promițătoare pentru sănătate, aceasta conține fructoză, care poate contribui la o serie de probleme de sănătate.
Pe scurt, mierea este încă zahăr și nu este complet inofensivă.
Sirop de arțar
Siropul de arțar este un lichid gros, zaharat, care se obține prin fierberea sevei arțarilor.
Conține o cantitate decentă de minerale, inclusiv calciu, potasiu, fier, zinc și mangan.
De asemenea, conține mai mulți antioxidanți decât mierea.
Oligozaharidele – un tip de carbohidrați format din mai multe zaharuri simple – din siropul de arțar sunt probabil responsabile de concentrațiile reduse de glucoză plasmatică.
S-a raportat, de asemenea, că oligozaharidele sunt eficiente împotriva diabetului de tip 1 la șoareci.
Studiile pe eprubete au indicat faptul că siropul de arțar poate avea chiar proprietăți anti-cancer, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma acest lucru.
În ciuda unor substanțe nutritive și antioxidanți benefici, siropul de arțar este încă foarte bogat în zahăr. Are un indice glicemic ușor mai mic decât zahărul obișnuit, deci este posibil să nu crească nivelul zahărului din sânge la fel de repede. Cu toate acestea, îi va ridica în continuare.
La fel ca zahărul de cocos și mierea, siropul de arțar este o opțiune puțin mai bună decât zahărul obișnuit, dar ar trebui totuși consumat cu moderație.
Melasă
Melasa este un lichid dulce, maro, cu o consistență groasă, asemănătoare siropului. Se face din fierberea trestiei de zahăr sau a sucului de sfeclă de zahăr.
Conține câteva vitamine și minerale, precum și mai mulți antioxidanți.
Mai mult, conținutul său ridicat de fier, potasiu și calciu poate ajuta la sănătatea oaselor și a inimii.
În general, melasa este un înlocuitor fin pentru zahărul rafinat, dar consumul său ar trebui să fie limitat, deoarece este încă o formă de zahăr.
Ce să mănânci vara ca să nu te îngrași
Citeşte și: Ce sunt îndulcitorii artificiali și cât de periculoși sunt
Sursa foto: 123rf.com