Descoperă care sunt beneficiile cătinei și cum se face înghețata de cătină:
Cuprins:
Înghețată de cătină
Fructele de cătină au un gust ușor acrișor, foarte puțin amărui și se culeg începând cu luna august și până la sfârșitul lunii octombrie. Cel mai indicat este să fie culese toamna cât mai târziu, atunci când fructele sunt foarte bine coapte.
Fructele de cătină își păstrează proprietățile atunci când sunt înghețate.
Ingrediente:
- 750 g de cătină,
- 300 g zahăr,
- sucul de la o portocală mare și zemoasă sau de la două mai mici
- 300 ml de smântână,
- vanilie.
Mod de preparare:
Amestecă cătina cu zahărul și cu sucul de portocale și fierbe-le într-o cratiță, la foc mic, amestecând. Piseză cătina cu o ligură pe măsură ce se înmoaie de la fiert. După ce începe să clocotească acest amestec, lasă focul mic și mai fierbe încă 5 minute. Ia cratița de pe foc, lasă să se răcească și apoi folosește blenderul pentru a face un piure. Strecoară apoi piureul pentru a îndepărtă semințele. Amestecă apoi cu smântâna și vanilia. Pune amestecul obținut în congelator și vei obține în câteva ore o înghețată gustoasă și sănătoasă.
Înghețată de cătină și fructe de pădure fără fierbere
Atunci când sunt fierte, fructele își pierd din nutrienți, de aceea este bine să le consumăm în stare cât mai naturală. Așadar, dacă vrem să păstrăm vitaminele și mineralele cât mai intacte putem opta pentru înghețată de cătină ce nu presupune fierbere în procesul de preparare.
Ingrediente:
- 500 grame cătină
- 300 grame de fructe de pădure
- 200 grame de smântână sau cremă de cocos
- 250 ml lapte de cocos
- 300 grame miere
- zeama de la 1/2 lămâie
Mod de preparare:
Se pun în robot fructele de cătină până ce sunt bine zdrobite. Pentru eliminarea sâmburilor se dau prin strecurătoare. La fel se procedează și celelalte fructe de pădure. Crema de cocos se amestecă cu zeama de lămâie și se mixează la robot până se obține o cremă fină. Într-un castron mai mare se combină sucul de cătină și fructe de pădure, laptele de cocos, mierea și pasta de cocos sau smântâna , amestecându-le până ce mierea este bine înglobată. Se toarnă compoziția în mașină de înghețată sau se dă la congelator.
Ce beneficii are cătina
Fructele de cătină sunt bogate în vitamina C, A, complexul de vitamine B (B1, B2, B6 și B9), dar și vitaminele E, K, P și F. De asemenea, cătina conține și microelemente precum calciu, magneziu, fosfor, potasiu, fier, acizi grași polinesaturați și carotenoide, beta caroten.
Cătina ajută sistemul imunitare și digestia și este puternic antioxidant.
Fructele de cătină se pot consuma proaspete, așa cum se culeg de pe butaș, uscate în diverse ceaiuri, în combinație cu miere sau sub formă de sirop sau ulei prin presare la rece.
Cătină – proprietăți
- Puternic antioxidant;
- Efect emolient;
- Imunostimulator;
- Vitaminizant;
- Antiinflamator;
- Depurativ;
- Cicatrizant;
- Citoprotector.
Vezi ce beneficii are cătina și cum se mai poate prepara