Zaţul de cafea
Este un fertilizant excelent, dar trebuie să-l foloseşti cu măsură şi numai pentru anumite flori. Două-trei linguriţe de zaţ la începutul verii şi al toamnei sunt suficiente pentru plantele de la ghiveci. În jurul plantelor din grădină, se adaugă cantităţi mai mari şi se sapă odată cu pământul.
► În ghivece: doar pentru plantele care iubesc solurile acide, cum ar fi azaleea, camelia, gardenia, citricele, anthurium, gloxiniile sau violetele africane.
► În grădină: se împacă foarte bine cu panseluţele, primulele, hortensiile, trandafirii, pepenii şi cartofii.
Zaţul de cafea îndepărtează melcii, iar dacă mucegăieşte în zilele ploioase, nu dăunează plantelor.
Oţetul de mere
Adaugă o linguriţă de oţet de mere într-un litru de apă când uzi trandafirul chinezesc sau azaleea. Foloseşte această soluţie o dată sau de două ori pe lună numai când observi că frunzele plantelor şi-au pierdut strălucirea.
► În ghiveci: se foloseşte cu prudenţă pentru plantele lemnoase şi cele care preferă solul acid.
► În grădină: un litru de soluţie cu oţet este bun la rădăcina trandafirilor şi a hortensiilor, o dată pe lună.
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei