Metode de tratament

Confirmarea diagnosticului de candida se realizează prin efectuarea unor analize a secreţiilor vaginale. Această afecţiune poate fi tratată cu medicamente antifungice, fie aplicate local şi în jurul vaginului, fie administrate oral. În cazul infecţiilor mixte, este necesar un tratament combinat. Este foarte important ca acest tratament să se realizeze după îndrumarea unui medic, deoarece sunt şi alte tipuri de afecţiuni ce pot avea simptome asemănătoare candidozei.
“De obicei, un organism competent ar trebui să scape de la sine de candidoză în 3 zile. Dacă imunitatea e scăzută, acest proces ar putea dura la nesfârşit în afara unui tratament adecvat. În momentul în care avem o candidoză recurentă, înseamnă că ceva este în neregulă cu organismul: diabet, problemă de imunitate, un dezechilibru al florei vaginale care predispune la candidoză. Candidoza redevine activă dacă nu găseşte un echilibru local (floră) şi sistemic (glicemie, imunitate)”, spune dr. Istoc.

Cum prevenim apariţia candidozei

Este important să se menţină curată şi uscată zonă intimă, dar fără a se utiliza săpunuri dure. Sunt recomandate maximum două duşuri pe zi, iar băile de şezut în apa călduţă pot ajuta. Duşurile vaginale sunt de evitat, acestea putând agrava de fapt candidoza prin îndepărtarea bacteriilor benefice de la nivelul mucoasei vaginului. În perioada în care se administrează antibiotice, sunt recomandate iaurturile cu culturii vii sau comprimate ce conţin Lactobacillus acidophilus, acestea ajutând la menţinerea florei vaginale la un nivel optim.
Este bine să se evite utilizarea deodorantelor, a parfumurilor sau a altor pulberi în zona genitală, chiar dacă sunt destinate igienei feminine. Pentru lenjeria de corp e recomandat bumbacul, acesta nerestricţionând fluxul de aer. Sunt de evitat şi tampoanele interne, iar în cazul în care persoanele suferă de diabet zaharat, este indicat să se menţină valorile glicemice la un nivel bun.

 
 

Urmărește-ne pe Google News