1. Dureri de cap
În loc de antiinflamatoare poţi să foloseşti salvia. Planta e recunoscută pentru proprietăţile ei antiinflamatoare, având un conţinut ridicat de acid salicilic, tocmai de aceea i se spune “aspirină naturală”.
De asemenea, uleiurile esenţiale din compoziţia unor plante precum menta şi lavanda calmează durerile de cap cauzate de anxietate. Tot contra durerilor de cap, poţi să-ţi ungi fruntea şi tâmplele cu ulei de mărar.
2. Insomnie
Valeriana este un somnifer natural. Se infuzează o linguriţă de plantă la 200 ml de apă clocotită. În fiecare seară, înainte de culcare, se iau 2-4 linguri. Poţi prepara şi o tinctură (o parte plantă, cinci părţi alcool de 70%) din care iei seara câte 30-40 de picături.
3. Colici
Mămicile ştiu că anasonul poate face minuni în cazul colicilor bebeluşilor. Infuzia de anason calmează crampele abdominale, cunoscute sub denumirea de colici, la nounăscuţi.
4. Balonare
Tarhonul este foarte bun pentru combaterea balonării. Prepară o infuzie de tarhon şi bea-o cu înghiţituri mici. Dacă ştii că eşti predispus la balonare, prepară un vin de angelică şi bea un păhărel înaintea meselor principale.
Acesta se face din 30 grame de angelică pusă la macerat într-un litru de vin roşu, împreună cu un vârf de linguriţă de scorţişoară, un praf de nucşoară rasă şi o cuişoară. Se lasă 20 de zile la macerat.
5. Diaree
Frunzele de zmeur conţin substanţe cu acţiune astringentă asupra intestinelor.
De asemenea, menta şi cimbrul au acţiune antibacteriană. Bea 2-3 căni cu infuzii preparate din aceste plante şi vei scăpa de diaree.
6. Constipaţie
Dacă suferi de constipaţie, mănâncă o linguriţă de seminţe de in care au fost lăsate la macerat o oră-două într-un pahar cu apă. La fel de eficient este un pahar cu suc de prune.
O altă metodă care dă rezultate rapide este ceaiul de cruşin. Acesta se prepară astfel: în- tr-un litru de apă se adaugă două linguriţe de frunze şi se fierbe amestecul 15 minute.
7. Nas înfundat
Poţi să înlocuieşti picăturile de nas cu ulei de eucalipt şi levănţică. Au acelaşi efect şi nu prezintă contraindicaţii.
8. Tuse
Cel mai bun tratament este infuzia din frunze de pătlagină (două linguriţe la o cană de apă fiartă), din care se consumă două căni pe zi. Un alt remediu eficient este infuzia de muguri de pin (o linguriţă de muguri de pin la o cană de apă clocotită) din care se consumă două-trei căni pe zi, îndulcite cu miere de albine.
Cei care suportă cataplasmele pot scăpa de tuse folosind unele cu seminţe de in şi făină (se amestecă cele două în apă şi se fierb până se formează o pastă consistentă.
9. Dureri musculare
Uleiul de arnică, pe care îl găseşti în farmacie, înlocuieşte cu succes cremele analgezice din farmacii. Dacă ai dureri musculare cauzate de efort fizic susţinut, entorse, contuzii sau lovituri, unge zona cu ulei de arnică.
10. Răceală
Febra care însoţeşte de multe ori răcelile sau gripele poate fi diminuată cu ajutorul plantelor în locul medicamentelor antitermice. Obligeana este recunoscută pentru proprietăţile ei de a scădea febra, înlăturând senzaţia de frig şi de durere de cap. Ia câte 20 de picături de tinctură de obligeană înainte de masă, dar, atenţie, nu trebuie să depăşeşti această doză deoarece poate produce senzaţie de greaţă şi vomă. Tratamentul cu echinaceea în cazul gripei ajută la scurtarea bolii.
11. Afte
Aftele bucale sunt extrem de neplăcute şi apar, de obicei, atunci când sistemul imunitar este scăzut. Salvia ajută la vindecarea aftelor bucale. Pune la infuzat o lingură de salvie într-o cană de apă fiartă şi, după ce s-a răcit, strecoară şi foloseşte băutura pentru gargară.
12. Usturimi de ochi
Picăturile de ochi pot fi înlocuite cu ceai de albăstrele, care are efect calmant, mai ales în cazul înroşirii şi iritaţiei pleoapelor. Prepară o infuzie de flori de albăstrele şi după ce se răceşte foloseşte-o pentru comprese pe care trebuie să le ţii pe pleoape cel puţin 15 minute.
13. Eczeme
Gălbenelele şi rocoina vindecă rănile pielii. Câteva frunze strivite de rocoină aplicate pe eczemă au efect calmant. Tamponările cu tinctură de gălbenele pe care o găsiţi în orice plafar sunt la fel de eficiente.