Sarmale de porc şi vită
Ingrediente: 2 kg de varză acră, 1 kg de carne tocată amestec porc cu vită, 100 g de orez, două cepe, 100 ml suc de roşii, o foaie de dafin, cimbru, sare, piper.
Mod de preparare: Se spală varza, se aleg frunzele şi se taie pe din două. Se combină carnea tocată cu ceapa tocată, orezul, sarea, piperul, jumătate din sucul de roşii şi cimbrul. În foile de varză se pune câte o lingură din acest amestec şi apoi se rulează şi se închid bine la capete. Se aşază sarmalele într-o cratiţă, se adaugă deasupra varză murată tăiată fideluţă, cât să le acopere, se pune apă, restul de suc de roşii şi frunze de dafin. Se fierb la foc mic.
Un truc foarte util e să asociem friptura tradiţională cu o varietate de salate de legume, în locul cartofilor prăjiţi sau la cuptor. Friptura de curcan la cuptor e o alternativă bună la friptura de porc, iar salata de boeuf poate fi făcută cu maioneză de casă, cu conţinut redus de ulei.
Piftie de curcan
Ingrediente: aripile, gâtul şi pieptul de la un curcan, un morcov, şapte căţei de usturoi, sare, piper.
Mod de preparare: Se spală bucăţile de carne, se sărează şi se pun la fiert. Se curăţă morcovul, se taie rondele şi se adaugă în apa în care fierbe curcanul. Când carnea este fiartă, se adaugă usturoiul pisat şi se mai dă în câteva clocote. Se scot morcovul şi carnea, care se desprinde de pe oase. În castroane mici se pun câteva bucăţele de carne şi morcov şi se adaugă zeama în care au fiert, strecurată printr- un tifon, şi se dau la frigider până a doua zi.
Friptura de curcan
Ingrediente: un curcan, un păhărel de coniac, ulei, rozmarin, o legătură de mărar, o ceapă, o ţelină, un măr, un cubuleţ de unt, sare, piper.
Mod de preparare: Se spală curcanul, golit de măruntaie, şi se lasă să se zvânte. Se îndepărtează pielea de pe piept, se presară rozmarinul, apoi se întinde pielea la loc. Se adaugă ţelina, ceapa tăiată pe jumate şi mărul în interiolul curcanului, apoi se aşază într-un vas, se unge cu unt şi se acoperă cu o folie de aluminiu. Se dă la cuptor, iar când carnea este aproape făcută, se scoate curcanul, se unge cu un amestec din ulei, coniac, sare şi piper şi se mai lasă la cuptor timp de 20 de minute. Se serveşte cu garnitură de legume fierte.
Renunţaţi la produse din soia
Instructorul de fitness recomandă o variantă sănătoasă a Postului, avertizându-ne să nu apelăm la preparate din soia: “E important să ne ferim de junk food-ul de post: şniţele de soia cu aromă de porc, burgeri vegetali şi celebrii covrigi. Un meniu sănătos trebuie să conţină legume. În această perioadă a anului e bine să apelăm la rădăcinoase (morcovi, ţelină, sfeclă roşie) şi să acoperim necesarul de proteine prin aportul de linte şi de năut”.