Acestea trebuie să implice costuri cât mai scăzute și un impact minim asupra mediului înconjurător, iar una dintre cele mai neobișnuite opțiuni pare a fi procurarea proteinelor animale din diverse specii de insecte.

Ce este entomofagia?

Conform definiției din Dicționarul Explicativa al Limbii Române, entomofagia este practica de a consuma insecte comestibile pentru nutriție.

Această sursă alternativă de hrană este cunoscută şi practicată de mii de ani de multe popoare din toată lumea şi începe să fie preluată tot mai mult în calcul şi în ţări unde consumul de insecte este considerat un comportament alimentar exotic ori evoluţia societăţii începe să-l impună.

În țările din Vest, entomofagia este un tabu major, iar pentru europeni în special, inclusiv pentru români, actul de a mânca artropode terestre este deosebit de respingător atât din punct de vedere cultural, cât și gastronomic.

Securitatea alimentară este o condiţie primordială a bunăstării populaţiei şi poate fi realizată prin valorificarea corespunzătoare a resurselor naturale de care dispune România. Tot ceea ce trebuie făcut este să se evalueze în ce măsură consumatorii din țara noastră sunt pregătiţi pentru acceptarea insectelor comestibile în hrana lor.

Rolul entomofagiei în susținerea securității alimentare

Abordarea şi dezvoltarea securității alimentare ar trebui realizată în două direcţii puternic interrelaţionate: una cantitativă și cealaltă calitativă.

Aspectul cantitativ se referă la asigurarea cantității necesare de alimente pentru satisfacerea nevoilor fiziologice ale unei populații de referință. Caracterul calitativ ține de valoarea nutritivă a alimentelor consumate de populație, astfel încât starea de sănătate a acesteia să nu fie afectată sau pusă în primejdie.

Ținând cont de cele două aspecte trebuie spus că practica de a consuma insecte comestibile prezintă o serie de avantaje, cantitative și calitative, care nu trebuie neglijate în asigurarea securității alimentare.

Trăim vremuri în care inovaţia trebuie implementată și în filiera agroalimentară, iar entomofagia poate reprezenta una dintre soluțiile viabile în susţinerea securităţii alimentare.

Pentru a scoate în evidență importanța entomofagiei în asigurarea securității alimentare, trebuie sublinată valoarea nutrivă a insectelor, impactul producerii hranei din insecte asupra mediului înconjurător, precum și atitudinea consumatorilor față de entomofagie.

Ce beneficii prezintă insectele?

Consumul insectelor este obișnuit în diverse colțuri ale lumii, mai ales în Africa, Asia de Sud-Est și America de Sud.

Potrivit datelor publicate de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), în prezent, sunt folosite ca hrană peste 2.000 de specii de insecte în întreaga lume.

Acestea reprezintă, însă, o noutate în Europa, unde sunt aprobate deocamdată în alimentația umană doar trei specii. Este vorba despre viermele galben de făină, lăcusta călătoare și greierele de casă.

De altfel, insectele uscate, categorie din care fac parte și speciile menționate anterior, sunt cel mai simplu mod de a îmbunătăți în mod semnificativ calitatea și durabilitatea dietei noastre.

Spre exemplu, un greiere are de aproximativ 18 ori mai mult fier comparativ cu un filet prăjit de porc, în timp ce un gândac conține de circa 11 ori mai puțină grăsime decât o friptură de vită.

Concret, insectele uscate pot conține până la 60% proteine, iar unele omizi conțin până la 80%. De asemenea, insectele conțin vitamine, minerale și grăsimi.

În același timp, coaja insectelor conține chitină, o substanță organică asemănătoare cu celuloza, care are un efect pozitiv asupra sistemului imunitar al organismului.

Ce insecte comestibile se pot consuma în Europa?

Viermele galben de făină

Denumit științific Tenebrio molitor, viermele galben de făină este, de fapt, o specie de gândac ale cărui larve sunt deosebit de hrănitoare și delicioase. Bucătarii insectivori spun că au un gust asemănător cu cel al nucilor și sunt folosiți ca garnitură la mâncăruri dulci și sărate.

Lăcusta călătoare

De sute de ani, lăcusta călătoare face parte din dieta multor țări, precum Mexic și Thailanda. Aceste insecte sunt bogate în fibre, vitamine, magneziu, calciu, zinc și proteine și au un gust sărat, ușor asemănător cu cel al creveților și al altor crustacee.

Greierele

Greierele e considerat o delicatesă în multe culturi entomofage. Nu numai că sunt foarte abundenți și ușor de crescut, dar sunt și o sursă de proteine de înaltă calitate (20% dacă sunt cruzi, până la 60% dacă sunt uscați). Se pot consuma cruzi sau gătiți și se servesc cu unt și cu usturoi.

Citește și: Ce este ambergris, voma de balenă. Ingredientul secret din parfumul tău

Foto:123rf.com

Urmărește-ne pe Google News