Pe fondul creşterii temperaturilor şi a urgenței de sănătate publică de importanţă internaţională reprezentat de răspândirea virusului Zika, INSP a transmis direcţiilor de sănătate publică recomandarea de a solicita primăriilor aplicarea planului de combatere a ţânţarilor astfel încât să fie asigurată şi folosirea substanţelor active pentru combaterea insectelor din specia „Aedes albopictus”, sau ”ţânţarul-tigru”, de origine tropicală, purtătoare a acestui virus.

CITEŞTE ŞI: ECLIPSA SOLARĂ de mâine – efectele asupra oamenilor

Bucureştiul nu mai are serviciul de dezinsecţie

Din păcate, în Bucureşti, cel puţin, această alertă a venit degeaba, deoarece Capitala nu are, din decembrie 2015, nici un contract de dezinsecţie. Cel vechi a expirat la finele anului trecut şi nu s-a semnat altul nou. Practic, ”ţânţarul-tigru” are porţile Bucureştiului larg deschise.

”Noi am descoperit asemenea insecte în oraş, aduse din străinătate cu o navă comercială care transporta anvelope, cu doi ani în urmă. Le-am combăut şi au dispărut. Acum nu ştim ce se va întâmplă. Virusul adus de acest ţânţar este foarte uşor de transmis la om, iar după trei zile în care s-au depăşit 15 grade afară, trebuie să stropeşti neapărat, pentru că altfel este prea târziu”, ne-a spus Andrei Leca, directorul firmei care a asigurat dezinsecţia Bucureştiului anul trecut.

Virusul Zika este suspectat că provoacă o boală ce poate duce la paralizie definitivă şi deces. Organizația Mondială a Sănătății a emis o alertă generală în legătură cu răspândirea foarte rapidă a acestui virus.

 
 

Urmărește-ne pe Google News