De istoria acestei insule se leagă o serie de legende de-a dreptul fascinante, cele mai cunoscute fiind uimitoarele poveşti legate de cele 887 de figuri de monolit, cunoscute sub numele de „moai”. Acestea au fost sculptate de popoarele native între anii 1100 și 1500.
În anul 1995, Insula Paștelui a fost înscrisă în patrimoniul universal UNESCO, iar cea mai mare parte a teritoriului a fost declarat ca fiind Parcul Național „Rapa Nui”.
În cele ce urmează îți vom dezvălui o serie de lucruri despre Insula Paștelui pe care cu siguranță nu le știai.
20 de curiozități despre Insula Paștelui
1. Unii oameni de știință susțin că primii oameni au ajuns pe Insula Paștelui cândva între anii 700-1100 d.Hr. Odată ce populația a început să crească numeric, locuitorii insulei (Rapanui) au început să construiască case și celebrele statui „moai”.
2. Datorită suprafeței de doar 164 km², insula a devenit repede suprapopulată, iar resursele sale s-au epuizat rapid. Când europenii au ajuns pe Insula Paștelui, figurile „moai” au fost doborâte, iar insula părea să fi fost scena unui recent război.
3. Insula Paştelui a fost anexată la Chile în anul 1888. Autoritățile chiliene au dat insula spre folosință fermierilor.
4. O veche legendă spune că, atunci când pe insulă au ajuns primii oameni, conducătorul acestora a botezat teritoriul „Te-Pito-o-te-Henua”, adică „buricul Pământului”.
5. Cea mai mare dintre cele 887 de statui „moai” se numeşte „Paro”. Această cântăreşte 82 de tone şi are o înlțime de 9,8 metri.
6. Înălţimea medie a figurilor „moai” este de 4 metri, iar greutatea medie este de 14 tone.
7. Se spune că figurile „moai” reprezintă strămoșii diferitelor triburi care au locuit pe Rapa Nui.
8. În prezent, sunt în lucru peste 600 de statui „moai” pe insulă. Majoritatea acestora sunt realizate din roca vulcanică provenită de la vulcanul Rano Raraku.
9. Scrieri ce datează din anul 1877 arată că populaţia de pe insulă ajunsese la un minim istoric de 111 persoane. Principala cauză a reprezentat-o bolile aduse de exploratori, dar şi de comerţul cu sclavi.
10. Insula Paştelui este locuită de aproximativ 4.800 de oameni. Limbile oficiale sunt spaniola și Rapa Nui, în timp ce principalele grupuri etnice sunt rapanui, europeni și amerindieni.
11. Suprafața totală a insulei este de 1.638 km².
12. Insula Paștelui este una dintre cele mai izolate insule de pe glob. Se află la o distanță de 3.700 km vest de Chile și la 2.075 km de cea mai apropiată insulă locuită, Insula Pitcairn.
13. Insula Paştelui are 25 km lungime şi 12 km lăţime.
14. Cel mai înalt punct de pe insulă este Terevaka și se află la 507 m deasupra nivelului mării.
15. Denumit de locuitori „Kohau rongo-rongo” și cunoscut și sub denumirea de scrisul rongo-rongo, este un text încă nedescifrat, format din glife sculptate pe lemn sau pe table.
16. Anual, în luna februarie, are loc festivalul Tapati Rapa Nui, în cadrul căruia localnicii gătesc, sculptează şi se pictează pe corp în stil tradiţional polinezian.
17. Singurul oraș de pe Insula Paștelui se numește Hanga Roa. Lângă acesta se află unicul aeroport de pe insulă. În 1967, aeroportul de pe Rapa Nui a început să fie folosit ca punct de realimentare pentru avioanele care călătoreau între Santiago de Chile şi Tahiti.
18. Printre atracţiile de astăzi ale insulei se numără numeroasele peşteri şi apele cristaline căutate de pasionaţii de scuba diving.
19. Vizitatorii Insulei Paștelui se pot relaxa în apele minunate ale Oceanului Pacific, despre care se spune că are cea mai limpede apă din lume. În jurul insulei, vizibilitatea este fantastică, și anume până la o adâncime de 50-60 m.
20. Clima pe Insula Paștelui este subtropicală. Cele mai joase temperaturi sunt de aproximativ 18° Celsius, în iulie și în august, iar cele mai ridicate urcă până în jurul valorii de 28° Celsius, în februarie, în sezonul de vară al emisferei sudice. Iernile sunt blânde.
Costica2023 • 15.01.2024, 09:00
Insula Paștelui este de origine vulcanică, iar peisajul său reflectă acest fapt