Bumbacul
Spălarea: Este un material extrem de rezistent. Poate fi curăţat fără probleme, cu un detergent universal, în maşina de spălat, la temperaturi între 60 şi 90 de grade. Se poate folosi programul de stoarcere, pentru că bumbacul nu intră la apă.
Călcatul: Bumbacul se calcă la temperaturi ridicate (aproximativ 200 de grade). Pentru ca hainele să nu rămână şifonate, este indicat să foloseşti un fier de călcat cu aburi. Ai grijă însă la imprimeuri! Calcă- le pe dos sau cu un tifon aşezat deasupra!
Inul
Spălarea: Inul e foarte pretenţios. Se reco-mandă ca articolele vestimentare din a-cest material să fie spălate de mână, cu apă călduţă şi cu detergent lichid special pentru materiale delicate. Dacă totuşi vrei să foloseşti maşina de spălat pentru a curăţa hainele din in, asigu- ră-te că temperatura apei nu trece de 30 de grade. Atenţie! Inul nu se stoarce, pentru că rişti să-l uzezi mai repede.
Călcatul: Veşmintele din in trebuie umezite, ca să se calce mai bine. Iar ca să nu capete luciu, se calcă întoarse pe dos. Fierul de călcat trebuie încins bine (la 210 grade).
Lâna
Spălarea: Cel mai bine, lâna se spală de mână, în apă călduţă, utilizând un detergent special pentru acest tip de ţesătură. Nu se freacă prea tare, pentru a nu se scămoşa şi nu se stoarce, pentru că se poate lăbărţa. Dacă foloseşti maşina de spălat, apa trebuie să aibă cel mult 30 de grade. Nu utiliza programul de stoarcere deoarece poate intra la apă. Pentru că lâna are tendinţa să se deformeze, se recomandă să fie pusă la uscat pe plan orizontal, nu vertical.
Călcatul: Lâna se calcă la temperaturi de 150 de grade şi este recomandat să se pună un prosop de bumbac între fierul de călcat şi articolul din lână.
Mătasea
Spălarea: Mătasea este un material foarte delicat şi necesită îngrijire specială. Nu se curăţă, sub nici o formă, în maşina de spălat. Se spală în apă aproape rece, de mână, cu fulgi de săpun sau detergent special pentru ţesături fragile. Nu freca ţesătura cu putere şi clăteşte-o în mai multe ape. La sfârşit, adaugă două linguri de oţet în apa de clătire, pentru a-şi păstra luciul. Mătasea nu se stoarce.
Călcatul: Această ţesătură se poate arde foarte uşor, aşa că, înainte de a o călca, acoperă haina cu un cearceaf de bumbac. Fierul de călcat nu trebuie să fie fierbinte, ci încălzit la temperatura minimă.
Materialele sintetice: acrylic, nylon, acetat şi polyester
Spălarea: Aceste materiale se spală foarte uşor, în maşina de spălat şi folosind orice tip de detergent. Temperatura apei trebuie să aibă circa 60 de grade.
Călcatul: Pentru a evita striaţiile, în cazul materialelor sintetice (acrylic, nylon, acetat, polyester), este bine să se pulverizeze puţină apă peste ele înainte de călcare. Fierul de călcat trebuie să fie încălzit la un nivel mediu (50 de grade).