Pe lacuri, pescuitul la copcă este o adevărată aventură. Tibor Both (42 de ani), un pescar profesionist din Moacşa, judeţul Braşov, ne-a explicat ce trebuie să facem ca “prada” să fie una bogată, cum trebuie să săpăm copca şi, mai ales, la ce momeli trag peştii în perioada asta.
Pasul 1:
Ca să faci copca, ai nevoie de un burghiu mare pentru gheaţă. Răsuceşte-l uşor, astfel încât să nu spargă gheaţa din jur.
Pasul 2:
După cecopca e gata, “buza” acesteia se curăţă de gheaţă cu o paletă.
Pasul 3:
Momealapentrubibanitrebuiesă fie unmix cu multăfăină de peşte. Se mai pune nişte pudră de sânge, care atrage răpitorii.
Pasul 4:
Această compoziţie se introduce în copcă
Pasul 5:
Momeala vie, constând într-un peştişor,se agaţă în ac, apoi se dă la copcă.
Pasul 6:
Urmăreşte traseul plutei! Când se duce la fund, e semn că bibanul a muşcat. Iarna nu ai nevoie neapărat de undiţe complicate. Un plumb de 0,5 grame şi o plută de 0,5 grame sunt suficiente.