Antioxidanţii sunt partea esenţială a unui produselor hidratante. Aceştia reduc impactul negativ al soarelui, aerului şi poluării asupra pielii.
Cheratina se găseşte în alcătuirea unghiilor şi a firului de păr, iar în lipsa ei, părul se mătuieşte, cade, se electrizează, iar unghiile se rup uşor. Inclusă în produsele de îngrijire, această substanţă are rol protector.
Colagenul reprezintă 30% din proteinele din organism şi odată cu trecerea anilor scade simţitor. Această proteină este responsabilă de elasticitatea ţesuturilor şi poate fi înlocuită de varianta ei vegetală, care este conţinută de unele creme. Substanţa ajută procesul de hidratare, îmbunătăţeşte structura pielii şi diminuează ridurile.
Ceramidele au rolul de a lega celulele, formând, alături de colesterol şi acizii graşi liberi, bariera de apă şi de grăsimi a epidermei. Îmbătrânirea reduce însă numărul lor şi de aceea pielea devine subţire şi mai puţin elastică. Acesta este motivul principal al apariţiei ridurilor. Aportul de ceramide din cosmetice întârzie efectele îmbătrânirii, prevenind uscarea excesivă a pielii şi ridarea ei.
Eau – termenul denumeşte parfumuri cu concentraţii diferite de uleiuri esenţiale: 2-5% apă de colonie (eau de cologne), 7-15% pentru apă de toaletă (eau de toilette), 15-30% apă de parfum (eau de parfum).
Elastina este o proteină care se găseşte în piele, vasele de sânge, vasele capilare şi alte ţesuturi elastice ale corpului dar şi în organe cum sunt, de exemplu, plămânii. Este substanţa care contribuie la elasticitatea şi fermitatea pielii (de exemplu, ajută pielea să revină la forma iniţială după ce este pliată sau ciupită). Ca şi colagenul, cantitatea de elastină scade o dată cu înaintarea în vârstă, iar acest lucru duce la apariţia ridurilor sau la „lăsarea” pielii. Elastina este şi un agent protector şi e inclus deseori ca ingredient în produsele cosmetice care atenuează efectele pielii uscate, hidratează şi catifelează.
Fragrance free sau fără parfum. Expresia este folosită în cazul cosmeticelor fără parfumuri adăugate.
Gomajul este un procedeu cosmetic prin care sunt îndepărtate celulele keratinoase inutile, care se acumulează în timp pe suprafaţa pielii. Acesta se efectueză pe faţă şi pe corp, iar datorită lui pielea poate ”respira”, se regenereaza mai uşor şi reacţionează mai bine când aplicăm cremele de hidratare şi de întreţinere.
Iluminator – termenul arată efectul produselor cosmetice cu o acoperire mică bogate în particule care difuzează lumina şi au funcţia de a ascunde imperfecţiunile şi umbrele cauzate de oboseală.
Kajalul se foloseşte în cosmetică şi este un creion negru, care se aplică de-a lungul genelor pe marginea inferioară a ochiului.
Liftingul este o intervenţie chirurgicală care întinereşte aspectul feţei prin eliminarea excesului de piele (riduri şi pungi). Tot prin lifting pot fi remodelaţi muşchii de sub bărbie, din părţile laterale ale gurii şi obraji.
Melanina este o substanţă pigmentară închisă la culoare, prezentă în piele, păr şi membranele ochiului. Melanina determină culoare pielii şi dă irisului nuanţa întunecată. În plus, aceasta protejează pielea împotriva radiaţiilor ultraviolete ale soarelui, care favorizează procesul de îmbătrânire şi cancerul cutanat.
Măştile – sunt denumite astfel substanţele care după ce sunt aplicate pe piele şi menţinute mai mult timp, au o acţiune hidratantă, calmantă, tonifiantă (în funcţie de produsul ales).
Coenzima Q10 se găseşte în mod natural în toate celulele din corp. Este un antioxidant care distruge radicalii liberi (compuşi ce provin din toxine, care distrug celulele şi accelerează astfel procesul de îmbătrânire). Aportul de coenzima Q10 protejează pielea de agenţii nocivi, menţinând-o tânără şi frumoasă.
Smoky Eyes este expresia folosită pentru descrierea unui machiaj realizat numai în negru sau gri. Mascara, dermatograful, fardul de ochi în nuanţe foarte închise sau creionul negru, sunt mijloacele prin care se realizează acest machiaj.
UVA reprezintă prescurtarea pentru radiaţii ultraviolete cu lungime mare de undă, care pot penetra pielea în profunzime cauzând ridarea şi îmbătrânirea pielii.
UVB –acest tip de radiaţii ultraviolete e responsabil de apariţia arsurilor pe piele în cazul expunerii îndelungate la soare.
SPF reprezintă abrevierea pentru Sun Protection Factor (Factor de Protecţie Solară). Produsele pe care se găsesc aceste litere sunt testate şi au proprietatea de a proteja împotriva razelor ultraviolete.
Zona T se află pe faţă şi indică zonele în care glandele sebacee sunt mai active: frunte, nas şi bărbie.