Eticheta înseamnă, de fapt, un număr care, spre exemplu, dacă începe cu cifra 3, trage un semnal de alarmă. Asta arată că oul este produs de o găină stresată şi este dăunător sănătăţii noastre.
Alegeţi eticheta care începe cu 0
Ouăle pe care le cumpărăm din marile magazine sunt ştampilate cu o etichetă. Aceasta arată data când a fost produs oul, ţara de provenienţă, dar şi calitatea acestuia.
Cum ne dăm seama de calitatea mărfii? Orice etichetă începe cu o cifră, care este 0,1,2 sau 3. Cifra 0 arată faptul că oul provine de la o pasăre care a crescut ecologic, în condiţii foarte bune şi care nu a fost hrănită cu mâncare modificată genetic.
“Acestea sunt cele mai bune ouă, care nu ar trebui să lipsească din alimentaţia noastră. Conţin ovalbumină, cea mai bogată proteină”, spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Aceste produse sunt ecologice, iar preţul lor poate ajunge până la un leu pe bucată. Celelalte ouă costă între 50 şi 70 de bani.
Evitaţi produsele cu cifra 3
Şi ouăle a căror etichetă începe cu cifra 1 sunt bune pentru consum. Sunt făcute de găini care cresc şi pe afară, în condiţii bune. Dacă vedeţi însă cifrele 2 şi 3, evitaţi aceste produse.
“Din nefericire, două treimi din ouăle produse în ţara noastră sunt foarte proaste. Eticheta începe cu 3, ceea ce înseamnă că păsările au crescut în condiţii de coşmar, în cuşti care nu sunt mai mari decât o coală de hârtie A4.
Păsările sunt foarte stresate, iar produsele pe care le consumăm noi sunt extrem de nesănătoase”, spune Gabriel Păun, coordonatorul proiectului “Ştamplila de pe ou” al Fundaţiei Vier Photen.