Cei mai mulţi dintre noi consumă, o dată pe zi, ciorbă. Această mâncare poate fi însă toxică pentru organism, dacă nu folosim ingrediente sută la sută naturale, ori dacă nu le combinăm corespunzător. Iată ce sfaturi le dă gospodinelor prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi în cartea sa “Noua ordine alimentară. Şi noi ce mai mâncăm?”, recent apărută pe piaţă.
Ciorbă de post
Supă de găină
Supa de găină, de preferat crescută în sistem ecologic sau de curte, este un preparat delicios, fortifiant, întăritor al sistemului imunitar. Atenţie însă la asocierea cărnii cu unele ingrediente! Spre exemplu, nu se recomandă varianta cu găluşte şi tăiţei, care conţin amidon mult şi ou, asociere greu de digerat.Pentru gust utilizaţi condimente naturale, piper, cimbru sau leuştean, după preferinţe. Supa se va consuma la prânz, deoarece mâncată seara, înainte de culcare, poate declanşa puseuri de hipertensiune nocturnă.
Ciorbă de perişoare
Perişoarele nu sunt alimente sănătoase. Acestea, pentru a fi “legate”, trebuie preparate cu albuş de ou, orez, amidon. Aceste asocieri sunt indigeste. Apoi, carnea tocată nu este recomandată în general din cauza oxidării rapide a grăsimii din ea, devenind astfel indigestă şi toxică.
Supă-cremă
Supele-cremă de legume, broccoli, dovlecei, sparanghel sunt sănătoase, dacă nu se adaugă prea multe grăsimi, în special de origine animală (unt), şi dacă nu se foloseşte drept bază mâncare industrială care conţine E-uri şi multă sare. Atenţie! Supele şi ciorbele “drese” cu prea multă smântână şi ouă devin indigeste, nefiind recomandate. Utilizarea ardeiului iute, în măsura în care este tolerat, este utilă, acesta fiind bogat în vitamina C. De asemenea, ardeiul iute stimulează arderea grăsimilor.
La prepararea acesteia se utilizează în special stomacele de vită, curăţate şi tranşate sub formă de fâşii. Cum conţine foarte multe grăsimi, burta şi preparatele sale nu sunt recomandate celor cu gută, supraponderalilor, hipertensivilor, diabeticilor şi persoanelor care suferă de maladii cardiovasculare, hepato-renale. Asezonarea ciorbei de burtă cu multă smântână o face mai greu digerabilă şi îi creşte densitatea calorică. Prin urmare, se va consuma ocazional, cu moderaţie.
Fripturile pot provoca boli grave!
Mare atenţie şi la mâncărurile din carne. Nutriţioniştii le consideră nesănătoase, iar consumate în cantităţi mari pot provoca boli grave.
√ Chifteluţele prăjite nu sunt nici ele alimente sănătoase. Carnea tocată folosită la prepararea lor e bogată în grăsime, care se oxidează uşor prin prăjire, generând substanţe cancerigene. Recomandate sunt chifteluţele din legume, prăjite un timp foarte scurt în ulei.
√ Cotletul/ceafa de porc. Pentru satisfacerea unor pofte se poate consuma, de Sărbători, un cotlet, de preferinţă degresat şi provenit de la porci crescuţi ecologic, sacrificaţi la greutate nu mai mare de 100 de kilograme.
√ Şniţelele sunt feluri de mâncare total neindicate, indigeste, cu densităţi calorice mari, cu un conţinut mare de grăsimi cancerigene. Intră în categoria alimentelor de tip fast-food, unde se vând şniţele de ciocănele de pasăre, aripi de pasăre pane, care produc reacţii gastrice puternice (arsuri). Dacă mâncaţi frecvent astfel de alimente, riscaţi să vi se îmbolnăvească organele vitale.