– Platformele pot fi purtate de orice femeie, pentru că alungesc picioarele.
– Baretele pe gleznă scurtează şi îngroaşă, iar ca să ţi se potrivească trebuie să ai picioare lungi şi subţiri.
– Pantofii închişi, gen botină, se potrivesc la glezne subţiri.
– Ghetuţele peste gleznă, ceva mai largi şi pantofii cu bot rotunjit sunt potriviţi pentru un picior lat, cu glezne groase.
– Pantofii ascuţiţi alungesc piciorul.
– Dacă ai picioarele şi gleznele subţiri, poţi purta aproape orice. Evită însă cizmele prea largi pentru gambele tale.
1.Ține spatele cât mai drept
Când “te cocoţi” pe tocuri, cel mai important este să îndrepţi umerii şi să scoţi pieptul înainte. În plus, vei arăta mult mai sexy dacă vei cambra spatele. Aşa îţi vei pune în valoare talia şi îţi vei scoate în evidenţă posteriorul.
2. Calcă întâi pe toc
Ca să ai un mers natural, atunci când păşeşti, aşază piciorul pe pământ în ordinea: călcâi (adică toc) – talpă – vârf. În caz contrar, vei obosi imediat, iar mersul va arăta dizgraţios, ca al unui bărbat care poartă tocuri.
3. Îndreaptă genunchii!
La fiecare pas, ai grijă să îndrepţi genunchii, chiar şi atunci când eşti obosită! Dacă tot ai ales să porţi tocuri într-o zi cu program prelungit, trebuie să faci un efort şi s-o închei cu demnitate. Altfel, rişti să zică cineva despre tine: “Uite- o şi p-asta, parcă merge în genunchi”. Cam neplăcut, nu?!
4. Pe scări, pune toată talpa!
Când cobori scările (stânga) e bine să calci întâi pe vârf şi apoi să aşezi tocul. Astfel, nu rişti să aluneci. La urcare eşti mai în siguranţă dacă vei pune atât tocul, cât şi talpa, simultan, pe fiecare treaptă. Obiceiul de a călca doar cu talpa pe treaptă şi a lăsa tocul suspendat este destul de periculos şi te poate dezechilibra.
5. Fă paşi mici!
Reglează-ţi lungimea pasului în funcţie de înălţimea încălţărilor. Cu cât tocul este mai înalt, cu atât paşii trebuie să fie mai mici. Nu trebuie să mergi ca gheişele, dar nici ca pasul tău să aibă o deschidere mai mare de 30 cm.
6. Mişcă mâinileîn tandem cu picioarele!
La mersul pe tocuri este foarte importantă şi mişcarea mâinilor. Pe lângă un mers natural, balansarea mâinilor te poate ajuta şi la capitolul echilibru. Există însă şi o condiţie: mişcarea nu trebuie să fie întâmplătoare, ci în tandem cu cea a picioarelor. De exemplu, când păşeşti cu piciorul drept, balansează înainte mâna stângă, iar când păşeşti cu stângul, balansează mâna dreaptă. Braţul trebuie ţinut aproape de corp, până la cot. De la cot în jos, acesta trebuie balansat uşor, în direcţia piciorului.
Fă exerciţii prin casă
Dacă nu eşti familiarizată cu mersul pe tocuri de 10 cm, nu te aventura afară din casă încălţată în pantofii cu supertocuri. Nu de alta, dar rişti să-ţi scrânteşti picioarele şi să stârneşti ironia celor din jur. Cumpără-ţi mai întâi nişte încalţări cu tocuri de maximum 5 cm, nu foarte subţiri şi exersează prin casă. În afară de poziţia corpului, e foarte important să nu te zgâlţâi la fiecare pas pe tocuri. Pentru aceasta, după ce ai învăţat să mergi corect, pune-ţi pe cap o carte, în echilibru şi, fără s-o ţii cu mâna, încearcă să mergi cât mai mult fără să-ţi cadă. Şi nu uita! Evită să porţi tocuri foarte înalte în zilele când ai mult de mers pe jos, ca să nu te alegi cu dureri de picioare şi chiar cu răni.
Atenţie, pot fi periculoase!
Purtatul tocurilor poate duce, în timp, la apariţia varicelor. Alte probleme de sănătate pe care le pot avea femeile care poartă tocuri înalte sunt deformarea degetelor de la picioare (aşa- numitele “degete în ciocan”), bătăturile, dureri ale articulaţiilor metatarsiene, artrită (la genunchi) sau formarea unor protuberanţe deasupra călcâiului (maladia Haglund), din cauza marginii prea dure a pantofului.