Un truc esenţial: jurnalul

Folosirea unui jurnal în care sunt notate toate alimentele consumate, însoţite de orele corespunzătoare, este foarte utilă. „În acest fel, se pot aprecia cantitatea şi calitatea alimentelor consumate, dar şi greşelile de alimentaţie, ca ore sau repartiţii pe mese. Astfel, se poate interveni uşor pentru a avea rezultate în lupta cu kilogramele”, explică medicul. Tot el subliniază că „nu există un program nutriţional minune: cura cu varză, dieta disociată sau cura cu lichide sunt doar «poveşti» cu succes trecător”.

Riscurile unei cure la vârsta nepotrivită

Posibilele efecte cauzate de curele dezechilibrate, la vârste foarte tinere, sunt: caren-ţele nutritive şi de vitamine, tulburările de comportament alimentar, apatia, tulburările cognitive, iritabilitatea, anxietatea, căderea părului, sensibilizarea unghiilor, insomnia sau scăderea tensiunii arteriale. „Dietele au riscuri asociate, chiar şi minime, indiferent de vârstă. Dar mai ales în cazul extremelor, acestea se accentuează din cauza impactului asupra creşterii (la tineri) şi asupra patologiei asociate (la vârstnici)”.

► MAI MULT SPORT,MAI PUŢIN TELEVIZOR

Pentru şcolari şi adolescenţi trebuie promovate activitatea fizică, nutriţia sănătoasă, consumul de fructe şi legume, limitarea timpului petrecut în faţa monitorului sau a televizorului, dar şi consumul restrâns de alimente bogate în calorii. Cel mai important aspect pentru vârsta tânără este menţinerea unei greutăţi în limite normale, adecvată înălţimii, şi, mai ales, prevenirea câştigului ponderal cauzat de alimentaţia cu multe calorii şi lipsa de activitate fizică.
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei

 
 

Urmărește-ne pe Google News