Nu te lăsa cuprins de grijile de zi cu zi şi ajută-ţi copilul să nu devină o persoană ursuză! Iată cum poţi face acest lucru:

– Lăsaţi-i pe copii sa-si dezvolte latura hazlie a comportamentului lor,  să spună poante prietenilor, să înveţe bancuri simpatice de la ei, să practice jocuri care le înseninează chipul. De asemenea, învăţaţi-i să vadă filme de comedie în defavoarea thrillerelor, duceţi-i la spectacole amuzante, la piese de teatru amuzante. Transformaţi reuniunile de familie, petrecerile şi aniversările în adevărate întâlniri ale veseliei. Pregătiţi jocuri, muzică antrenantă, cadouri surpriză, răvaşe culinare.

– Lăsaţi-vă molipsiţi de zâmbetul copilului vostru şi nu-i retezaţi niciodată veselia. Nu-i spuneţi cuvinte care sî-l inhibe: „eşti un hlizit toată ziua, mai termină”, „ce râzi mereu asa a prost?” sau „râde ciob de oală spartă, stai în banca ta”. Reproşuri de acest gen îl determină pe copil să se abţină a mai râde, să se închidă în el şi să se transforme într-o persoană retrasă şi introvertită.
 
– Gândiţi-vă dacă merită să fiţi trişti. Când vă încruntaţi sprâncenele, gura se strâmbă, ochii se micşorează, mimica feţei se schimbă şi aşa se formează ridurile. De ce să apară ele mai devreme decât trebuie? Nu vă auto-îmbătrâniţi. Nu merită să o faceţi singuri. Mai bine trăiţi clipa zâmbind. Este benefic atât pentru fizic, cât si pentru psihic. Aşa că râdeţi cu pofta la toate poantele copilului vostru. Intraţi în jocurile lui şi amuzaţi-vă împreună. Se ştie că râsul este molipsitor. Testaţi această zicală pe propria piele. Încurajaţi-i pe copii să fie mereu veseli, zâmbitori, să gândească pozitiv, să privească toate problemele vieţii dintr-un unghi mai relaxat.

– Atunci când zâmbeşte, o persoană este mai frumoasă şi mai interesantă. Faceţi un test în faţa oglinzii. Exprimăţi mai multe stări emoţionale şi hotărâţi singuri care vă reprezintă cel mai bine. Încruntaţi sprâncenele a supărare si nervozitate. Apoi râdeti cu poftă alungând norii negri de pe chip. Care dintre cele două ipostaze vă place mai mult? Faceţi un test asemănător studiindu-l pe copilul vostru. Alegeţi una din cele două situaţii. Când râde din orice, aleargă vesel, face ghiduşii, se prosteşte pentru a-i amuza pe cei din jur, îi imită cu şarm pe adulţi. Sau când stă retras, cu un chip trist, nu vorbeşte, n-are chef de joacă, nu comunică. In care dintre cele două ipostaze vă place să-l vedeţi pe copilul vostru?

– Nu uitaţi că râsul este sănătos! Specialiştii spun că acesta combate bolile şi alungă stresul. Când râdeţi muşchii se contractă, sângele este împins către inimă, respiraţia se îmbunătăţeşte. Sunt suficiente motive pentru a pleda în favoarea veseliei. O faţă zâmbitoare şi o voce veselă va atrage întotdeauna privirile şi simpatia.

– Râsul nu are vârstă. Aşa că nu va pierdeţi simţul umorului în nicio împrejurare. Scăpaţi de tensiuni printr-un râs molipsitor. Râdeţi ori de câte ori aveţi un motiv. Nu mai luaţi necazurile în serios, căci vă vor deprima şi mai tare. Zâmbiţi şi copilul va zâmbi alături de voi!

 
 

Urmărește-ne pe Google News