Lumina naturală are efecte benefice asupra creierului. Odată cu scurtarea zilei, lumina tot mai redusă produce un dezechilibru în producţia de serotonină şi dopamină, hormoni secretaţi de creier şi care au un efect extrem de important asupra stării de spirit. Aşa apare depresia de toamnă, numită şi tristeţe patologică.

  • Simptomele care o dau de gol. Pe lângă cele deja amintite, mai poţi recunoaşte depresia şi după lipsa poftei de mâncare, pierderea interesului faţă de activităţile plăcute, sentimente nejustificate de vinovăţie şi, în cazuri extreme, ideea sinuciderii. Dacă astfel de tulburări persistă mai mult de două săptămâni, persoana afectată trebuie convinsă să consulte un specialist în psihiatrie.
  • Boli şi medicamente care o alimentează. Depresia şi tendinţa de suicid sunt alimentate de afecţiunile tiroidei, de administrarea de anticoncepţionale, codeină, morfină, betablocante utilizate în tratamentul hipertensiunii, unele medicamente pentru acnee.

PONT

Specialiştii în psihiatrie au lansat recent o platformă online menită să ofere informaţii generale despre depresie, dar şi răspunsuri la întrebările celor interesaţi de această boală, care se poate activa şi toamna: www.depre siv.ro.

Urmărește-ne pe Google News