Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional „I.L Caragiale” din Bucureşti a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale, ce se desfășoară în perioada 19-30 septembrie.
La ediția de anul acesta, Naționalul bucureștean a prezentat pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău spectacolul „Scrisoarea”, după „O scrisoare pierdută” de I.L.Caragiale, în regia lui Horațiu Mălăele.
Ceremonia acordării titlului de Doctor Honoris Causa a avut loc în sala istorică în care, acum 100 de ani, Sfatul Ţării a votat Unirea Basarabiei cu România, un eveniment care s-a desfășurat în faţa unei săli pline cu regizori, actori, oameni de cultură și prieteni.
„Este emoționant și pentru faptul că această ceremonie are loc în sala unde s-a semnat decizia Sfatului Ţării de Unire cu Ţara Mamă. Nu cred că poate exista un moment mai propice de a mai spune o dată ceea ce este evident, de a mai rosti o dată în cea mai frumoasă limbă română că suntem fraţi, de a mai expune o dată public dorinţa noastră de a fi încă o dată ce am fost, şi mereu la fel, şi că accidentele istorice nu fac decât să întărească aceste sentimente, nu să le distrugă”, a declarat cu acest prilej Ion Caramitru.
Actorul și regizorul Ion Caramitru, Directorul Teatrului Național din București și Preşedintele Uniunii Teatrale din România este totodată Doctor Honoris Causa al : Universităţii de Arte Audiovizuale ESRA din Skopje (2016), Universităţii Ovidius din Constanţa (2012) și al Universităţii de Arte „George Enescu”, Iaşi (2008).
La finalul ceremoniei, a avut loc recitalul de poezie „Dor de Eminescu”, pe care Caramitru îl susține împreună cu clarinetistul Aurelian-Octav Popa din ianuarie 2012, dialogând într-o formulă scenică inedită, în care cuvântul rostit se completează cu muzica, un spectacol alcătuit pe baza unor selecțiuni din manuscrisele de poezie, proză și filosofie ale marelui poet.