În urma unui studiu realizat de Medical Research Council (MRC), s-a constatat o legătură puternică între scorurile scăzute la testele de IQ şi rata înaltă a bolilor de inimă, cât şi decesele cauzate de aceste afecţiuni. A reieşit astfel că, exceptând fumatul, nivelul inteligenţei este cel mai important indicator de prezicere a bolilor cardiovasculare.
Afecţiunile inimii sunt „ucigaşul” nr. 1 în cazul bărbaţilor şi al femeilor din Europa, SUA şi din ţările industrializate, în general.
Este cunoscut faptul că persoanele cu o educaţie deficitară şi venituri mai mici sunt supuse unor riscuri de sănătate mai mari. Studiile au indicat mai multe motive în acest sens, printre care accesul limitat la serviciile de sănătate şi alte resurse, condiţiile proaste de trai, stresul cronic şi factori cu risc înalt în stilul de viaţă, precum fumatul.
Studiul MRC a analizat date adunate de la 1.145 de persoane în jurul vârstei de 55 de ani şi a urmărit evoluţia acestora pe o perioadă de 20 de ani, luând în calcul primii cinci factori de risc, precum fumatul, IQ-ul, veniturile scăzute, hipertensiunea arterială şi lipsa activităţii fizice.