Rețeta tradițională de vin fiert

Deși mulți pretind că au propria rețetă secretă, ingredientele de bază rămân aceleași. Lisa Rotoni, barman la renumitul bar de cocktailuri Little Red Door din Paris, explică: „De obicei se folosesc scorțișoară, cuișoare, coajă de portocală, cardamom și anason stelat, adăugate în vin cu puțin zahăr.”

Rotoni asociază aroma vinului fiert cu amintiri plăcute din copilărie, când mergea cu bunica sa la piața de Crăciun de pe Champs-Élysées. „Îmi amintește de Crăciun, iarnă, confort”, spune ea.

Origini istorice

Istoria vinului fiert își are rădăcinile în Antichitate. Romanii au fost primii care au combinat vinul cu mirodenii și miere sau zahăr. De aici s-au dezvoltat băuturi similare în toată Europa, precum glühwein în Germania și Austria sau mulled wine în Marea Britanie.

În Franța, vinul fiert a fost folosit inițial ca remediu medicinal. Potrivit istoricului Fernando Castellon, în secolul al XVIII-lea era utilizat pentru tratarea rănilor și a răcelilor. Abia în secolul al XIX-lea au început să apară rețete pentru prepararea acasă.

Vinul chaud în prezent

Astăzi, vinul fiert este o băutură specifică sezonului festiv, servită în special în târgurile de Crăciun. Există variații ale rețetei clasice, unele folosind vin alb sau adăugând coniac pentru un plus de tărie.

Vinul chaud sau vinul cald, condimentat este un element de bază al piețelor anuale de Crăciun din orașul Strasbourg din estul Franței, Foto: Profimedia Images

La restaurantul Le Mercière din Lyon, de exemplu, se prepară o versiune cu vin Beaujolais nouveau și cremă de cassis. Marie Ponsonnet, proprietara localului, explică: „Va fi servit dintr-un vas de lut pe terasă; fumul și mirosul delicios atrag oamenii.”

Deși pare o băutură simplă, prepararea corectă a vinului fiert necesită atenție. Lisa Rotoni avertizează că poate deveni amar dacă este fiert prea mult. Ea recomandă folosirea unui vin de masă fructat, cu taninuri, dar nu prea scump sau de calitate superioară.

O versiune modernă

În barurile de cocktailuri, vinul fiert tradițional nu este foarte popular, fie din lipsă de spațiu pentru încălzire, fie pentru că este considerat demodat de unii. Totuși, Lisa Rotoni a creat o variantă modernă la Little Red Door – un vin fiert rece.

Vin mulled cu ingrediente și felii de portocale uscate pe o masă de bucătărie neagră, Foto: Profimedia Images

Aceasta folosește vermut roșu francez ca bază, infuzat cu scorțișoară și anason stelat. Băutura se servește cu apă minerală, coajă de portocală și o stea de anason ca decor. Rotoni sugerează că vermutul aromat poate fi folosit și în cocktailuri clasice precum boulevardier sau Manhattan.

Rețete

Două rețete oferite de Lisa Rotoni:

  1. Vin chaud tradițional (pentru 4 persoane):
  • 1 sticlă de vin roșu (de exemplu Côte du Rhône)
  • 1 anason stelat
  • 1 portocală (coaja și sucul)
  • 100g zahăr
  • 2 cuișoare
  • 1 bățișor de scorțișoară
  • 1 linguriță de ghimbir ras

Metodă: Se încălzește vinul cu anasonul stelat fără a-l fierbe. Se adaugă restul ingredientelor, se reduce focul și se lasă la infuzat 20 de minute. Se servește cu felii de portocală și condimente ca decor.

  1. Vin chaud rece (pentru 1 persoană):
  • 1 sticlă de Dolin Vermouth Rouge
  • 3 anasoane stelate
  • 2 bățișoare de scorțișoară
  • Sirop simplu (opțional)
  • Apă minerală

Metodă: Se încălzește vermutul cu condimentele la foc mic timp de 20 de minute, apoi se lasă la infuzat peste noapte. Se servește 65ml de vermut infuzat peste un cub mare de gheață, se adaugă sirop după gust și se completează cu apă minerală. Se decorează cu coajă de portocală și anason stelat.

Fie că preferați varianta clasică sau una modernă, vinul fiert rămâne o băutură emblematică a sărbătorilor de iarnă în Franța, aducând căldură și bucurie în sezonul rece.

 
 

Urmărește-ne pe Google News