Alopecia este termenul medical generic care desemnează căderea părului pe o anumită porţiune a capului, sau chiar totală. Termenul vine din limba greacă şi însemană vulpe. Care este legătura? Acest animal pierde, într-adevăr, o dată pe an părul său, în mod brutal.

Alopecia androgenică ereditară, cea mai curentă, atinge mai ales bărbaţii (în 70% dintre cazuri). Alopecia cronică antrenează o cădere mai rapidă şi punctuală.

 

Căderea părului la femei: hormonii în prima linie

Prima cauză a alopeciei la femei: dereglarea hormonală care apare în anumite perioade ale vieţii, în urma unor tratamente sau a tulburărilor endocrine. În acest caz se vorbeşte de o a alopecie androgenică.

În situaţia unei căderi de păr importantă şi inexplicailă e mai bine să consulţi un dermatolog care va căuta cauza printre mai mulţi factori incriminaţi:

  • tulburări endocrine ale principalelor glande producătoare de hormoni, cum ar fi tiroida (hiper sau hipotirodidie) şi mai rar hipofiza care poate funcţiona mai lent sau, dimpotrivă, să producă mai mulţi hormoni.
  • poate fi cauzată de un exces de hormoni androgeni (cei secretaţi de ovare sau glandele suprarenale), indus de prezenţa ovarelor polichistice, de menopauză sau de o sarcină. Scăderea hormonilor feminini asociată poate cauza o tulburare a funcţionării scalpului şi deci o cădere a părului, sensibilizat de o prea mare cantitate de hormoni masculini.
  • alopecia poate proveni şi din pricina unei hipersensibilităţi genetice programate a foliculului pilos (bulbul părului), care determină producerea în exces a hormonilor androgeni. În acest caz vorbim de hiperandrogenism.

 

Căderea părului la bărbaţi este influenţată tot de hormoni

Dacă la bărbaţi căderea părului este în general ereditară (95%), hormonii pot agrava şi în cazul lor situaţia. Ca şi în cazul femeilor, scalpul poate deveni sensibil la hormonii masculini, accentuând căderea naturală a părului. Este vorba de situaţia în care hormonii androgeni întâlnesc enzima denumită “5- alfa reductaza”, care determină apariţia problemei. Pe un folicul sănătos aceste două substanţe coabitează fără probleme, iar părul nu este perturbat în dezvoltarea lui. În cazul unui folicul predispus genetic, ciclul acestuia se va accelera, astfel încât ritmul părului de creştere, cădere, recreştere este accelerat, epuizând în cele din urmă foliculul şi antrenând, în timp, dispariţia rădăcinii din dermă. O anomalie studiată în prezent de către cercetători şi, se pare, rezolvată în viitor datorită terapiei genice.

 

Remedii de la bunica

Există multe remedii naturiste care împiedică pierderea părului sau ajută la creşterea acestuia.

Îţi poţi face propriile loţiuni folosind urzică, usturoi, busuioc, dafin, lavandă, ceapă, brusture. Cu ele îţi vei masa scalpul sau te vei clăti după ce te speli.

  • striveşte 3 căţei de usturoi şi amestecă-i cu o lingură de ulei de măsline extravirgin călduţ. Masează pielea capului cu acest preparat, lasă să treacă 2 ore, acoperindu-ţi capul cu o cască din plastic şi apoi cu un prosop. În locul usturoiului se poate folosi suc de ceapă.
  • infuzează o legătură de frunze de busuioc în apă clocotită. După ce s-a răcit, strecoară apa şi foloseşte-o la clătit după ce te speli pe cap.
  • infuzează 30 g de frunze de brusture într-un litru de apă clocotită timp de 15-30 minute pe foc mediu. Poţi folosi infuzia pentru masaj zilnic, sau pentru clătit după spălare.
  • bea infuzie de salcie (o linguriţă la 150 ml de apă) de trei ori pe zi pentru a reduce pierderea părului în timpul menopauzei.
  • amestecă 6 picături de ulei esenţial de dafin şi lavandă în 120 ml ulei vegetal (jojoba, migdale dulci). Masează scalpul şi lasă să acţioneze 20 de minute. Mai poţi adăuga 3 picături de ulei esenţial de dafin în şapon. Uleiurile esenţiale nu sunt recomandate în timpul sarcini şi alăptării.
  • amestecă o ceapă roşie tăiată, o frunză de ferigă, busuioc, miere, rozmarin, coada-calului în apă distilată. Lasă să fiarbă 5 minute, apoi adaugă infuzia în şamponul tău.
  • un alt remediu este drojdia de bere. Fă o mască şi aplic-o pe păr înainte de a te spăla. Mască cu drojdie: două linguri de drojdie de bere uscată; 50 ml lapte cald; 125 g iaurt; 3 linguri de miere; un gălbenuş. Se pune drojdia în lapte şi se lasă 30 de minute la cald. Apoi se adaugă iaurtul, gălbenuşul şi miere, amestecând compoziţia. Pune masca pe părul uscat, acoperă cu o cască de baie şi un prosop şi stai aşa circa o oră. Apoi spală-te obişnuit. Folosind această mască săptămânal vei avea un păr sănătos şi plin de strălucire.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News