Supă-cremă de bostan

Ingrediente: doi dovleci, două cepe, 50 g unt sau margarină, o cutie de roşii decojite, câte­va frunzuliţe de pătrunjel, un morcov, o ţelină mică, sare şi piper.
Mod de preparare: cepele curăţate se taie în două şi se toacă mărunt. Un dovleac se curăţă în interior cu ajutorul unei linguri, iar cel de-al doilea se curăţă de coajă şi se taie cubuleţe. Untul se topeşte într-o tigaie şi se căleşte în el dovleacul tăiat cubuleţe şi ceapa. Când ceapa devine transparentă, se ia tigaia de pe foc. Roşiile se mărunţesc şi se trec printr-o sită, apoi se amestecă într-o oală, cu 1,5 l apă, împreună cu morcovul şi ţelina curăţate şi tăiate mă­runt, dovleacul şi ceapa. Se lasă să fiarbă 20 de minute la foc mic şi se adaugă sare şi piper. Se mixează legumele fierte împreună cu zeama, în robotul de bucătărie şi se răs­toarnă în dovleacul cură­ţat în interior, ca într-o supieră.

Cu stafide şi cu brânză

Ingredinte: un dovleac mare, 500 g de brânză dulce, trei ouă, trei linguri de zahăr, două pliculeţe de zahăr vanilat, o linguriţă esenţă de rom sau vanilie, coaja rasă de la o portocală, 100 g stafide.
Mod de preparare: dovleacul se curăţă în interior. Se amestecă brânza cu gălbenuşurile, zahărul, esenţa, coaja de portocală şi stafidele, iar la afârşit se adaugă albuşurile bătute spumă, astfel încât compoziţia să fie mai pufoasă. Compoziţia se răstoarnă în dovleacul curăţat şi se dă la cuptor circa 30 de minute.

Umpluţi cu orez şi cu seminţe

Ingredinte: doi dovleci micuţi, o cană de orez, două căni de apă, o lingură de unt, o linguriţă delikat, 50 g seminţe de dovleac decojite, sare.
Mod de preparare: dovlecii se curăţă în interior, iar apa se pune la fiert, cu sare, cu lingura de unt şi cu cea de delikat. Când începe să fiarbă se adaugă orezul şi se mai fierbe 10 minute, amestecând continuu. Se ia de pe foc şi se încorporează seminţele de dovleac. Cu acestă compoziţie se umplu dovlecii şi se mai bagă la cuptor 10 minute.

Tartă de dovleac

Ingrediente pentru aluat: 220 g de făină, o linguriţă sare, 110 ml de ulei, 60 ml de lapte; pentru umplutură: o cană mare de piure de dovleac, două ouă, 230 ml lapte, 150 g zahăr, o linguriţă de scorţişoară.
Mod de preparare: se amestecă făina cu sarea, iar separat, uleiul cu laptele. Se pune făina peste şi se mixează până când aluatul se omogenizează. Compoziţia se întinde între două hârtii de copt şi se pune în forma de tartă unsă cu unt şi tapetată cu făină. Pentru piureul de dovleac se foloseşte 1/2 dintr-un dovleac de două kilograme. Acesta se taie pe jumătate, se curăţă de sâmburi, apoi se face bucăţele. Într-o tavă punem feliile de dovleac cu coaja în jos şi le dăm la cuptor, acoperite cu folie de aluminiu, 30 de minute, până când se înmoaie. Se desprinde coaja de pe dovleac şi se pasează miezul, pentru a se obţine piureul de dovleac. Se bat cele două ouă, se pune piureul de dovleac, zahărul, celelalte condimentele şi laptele.Se toarnă compoziţia în forma de tartă tapetată cu aluat şi se introduce la cuptor. Se decorează cu frişcă.

Copţi la cuptor

Ingrediente: un dovleac, o lingură de zahăr.
Preparare: dovleacul se spală, se taie pe jumătate şi se curăţă de sâmburi. Apoi se taie cele două jumătăţi felii şi se aşază într-o tavă. Se dă dovleacul la cuptor să se coacă. Acesta se rumeneşte în cuptorul încins şi se înmoaie, devenind dulce şi aromat. Dacă nu e suficient de dulce se presară o lingură de zahăr.

 
 

Urmărește-ne pe Google News