Începând de luni, 110.000 de eleve în clasa a IV-a vor fi vaccinate gratuit împotriva HPV (Papilloma virus), principalul răspunzător de cancerul de col uterin. Fetiţelor le vor fi administrate trei doze de vaccin pe parcursul a şase luni, iar decizia de a refuza vaccinarea aparţine părinţilor şi tutorilor legali, care trebuie să semneze o declaraţie-tip, pe propria răspundere.
“Şase femei mor în fiecare zi în România din cauza cancerului de col uterin, iar 3.000 de femei sunt diagnosticate în fiecare an cu această boală”, a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel (foto), coordonatorul programului de prevenire a cancerului de col uterin. Pentru a preveni apariţia acestui periculos tip de cancer, Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) va demara, de luni, vaccinarea fetiţelor din clasa a IV-a.
Acţiunea în şcoli începe de luni
Potrivit MSP, 17 ţări europene, între care Germania, Franţa şi Spania, au introdus deja acest vaccin gratuit şi, după administrarea a 30 de milioane de doze în întreaga lume, s-a demonstrat că are un profil de siguranţă foarte bun. “Prin programul Ministerului Sănătăţii au fost achiziţionate două tipuri de vaccin. Amândouă produsele sunt la fel de eficiente”, a precizat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel. “Nu mă aştept la alte reacţii adverse, în afară de cele minore, ca înroşirea sau durere la locul înţepăturii”, a adăugat specialistul. Decizia de administrare a vaccinului aparţine părinţilor. “În cadrul unor şedinţe speciale cu părinţii, aceştia vor primi toate informaţiile necesare şi pot semna o declaraţie de refuz dacă nu doresc vaccinarea copiilor lor”, a dat asigurări secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Svetlana Preoteasa.
Vaccinurile sunt controversate în Statele Unite
În SUA, vaccinul împotriva cancerului de col uterin a stârnit mari controverse. Potrivit “New York Times”, Gardasilul produs de Merck, precum şi Cervarix- ul lui GlaxoSmith Kline (cele două vaccinuri care au fost achiziţionate şi de România) au fost testate pe o perioadă scurtă şi există controverse ştiinţifice asupra eficienţei lor pe termen lung. Cum vaccinul este făcut la copii pentru a preveni îmbolnăvirea când vor fi adulţi, se pune întrebarea dacă acesta va mai fi eficient peste un număr mai mare de ani decât cel acoperit de testele clinice (6-7 ani). În cazul Gardasil, “Food and Drug Administration” (FDA) face publică informaţia despre 20 de decese şi 600 de cazuri cu efecte adverse grave, printre care o boală neurologică rară. FDA precizează totuşi că nu există o dovadă clară că vaccinul a fost cauza morţii în cele 20 de cazuri. O firmă de avocatură din SUA oferă asistenţă în procese. Pe site-ul acestei firme apare informaţia că tot mai mulţi medici spun că vaccinul nu trebuie să fie obligatoriu. Şi la noi în ţară, la vremea aprobării programului de vaccinare de către minister, medicul Sorin Paveliu, preşedintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, s-a opus vehement introducerii lui obligatorii, arătând că nu este testat suficient.