Plutonierul major Marius Ciupic a intrat în Jandarmerie în anul 2004 și a ales să lucreze cu câinii de serviciu. În anul 2009, în iarnă, a fost trimis la Centrul Chinologic de la Sibiu pentru a i se repartiza un câine.
„Când l-am văzut prima dată pe Mabanu, era un ghem de blană“, își amintește despre Mabanu plutonierul major Marius Ciupic, din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Constanța, care spune că la vremea respectivă ciobănescul german avea trei luni.
Au venit împreună la Constanța și de atunci a început relația lor specială.
Au încântat copiii la demonstrații, dar au și prins infractori
S-au jucat și au muncit împreună timp de nouă ani. Au încântat copiii la diverse demonstrații, când le-au arătat cum se prinde un infractor și chiar cum poate fi scos din mașină, au fost la meciuri de fotbal, percheziții, demonstrații, au căutat împreună copii pierduți… și astfel timpul a trecut.
În ani câinești, Mabanu are în jur de 60 și nu își mai poate îndeplini îndatoririle așa cum trebuia. Drept urmare, conducerea Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța a luat decizia să-l pensioneze, urmând să fie solicitat un înlocuitor.
„Am început să lucrăm la atașament și predresajul, iar mai apoi a luat numai calificative foarte bune“, povestește jandarmul.
S-au urmat pașii legali, iar la începutul lunii iunie a fost făcut anunțul public că Mabanu se pensionează și că i se caută un stăpân care să corespundă anumitor cerințe, una dintre acestea fiind spațiul suficient, ținând cont că este vorba despre un câine de talie mare.
Clipe grele când urmau să se despartă
Atunci, când urmau să se despartă, Marius Ciupic a trecut prin clipe grele. La fel și partenerul său Mabanu. Pentru că plutonierul major locuiește într-un apartament de bloc, la etajul al treilea, nu avea condițiile pe care să i le ofere, chiar dacă avea prioritate.
„Câinii de serviciu care, potrivit constatărilor personalului ce îndeplineşte atribuţii de medic veterinar oficial pentru unităţile Ministerului Afacerilor Interne, şi-au pierdut aptitudinile specifice se pot ceda cu titlu gratuit către persoane fizice sau juridice, la solicitarea acestora, pe baza aprobării ordonatorului de credite. Conductorii câinilor de serviciu au prioritate la preluarea acestora cu titlu gratuit, având în vedere relaţia specială dintre aceştia, relaţie caracterizată prin afecţiune, încredere, respect reciproc şi sprijin necondiţionat în orice situaţie“, a precizat conducerea IJJ Constanța.
În cele din urmă, a găsit, cu ajutorul rudelor și al prietenilor, undeva la țară, în județul Constanța, o livadă unde să îl poată ține și să îi ofere o bătrânețe liniștită.
La sfârșitul acestei săptămâni, Mabanu și-a luat rămas bun de la jandarmi și de la colegii săi canini.
În padocurile jandarmeriei constănțene au rămas însă alți câini care să îi ducă munca mai departe. Unul dintre ei este Roby, un ciobănesc german în vârstă de patru ani, condus de plutonierul major Sorin Marcu. Deși are mai puțin de jumătate din vârsta lui Mabanu, latră la fel de tare și este la fel de impunător ca acesta.
O poveste la fel de înduioșătoare o are Gula, un câine polițist din Vrancea, ieşit la pensie, bătrân şi bolnav, după ani întregi în care s-a confruntat cu tot felul de răufăcători. Ciobănescul german de 11 ani, bolnav de artrită, a fost scos la licitaţie în momentul în care vârsta şi starea de sănătate nu i-au mai permis să lucreze în Poliţia Vrancea.
Din fericire, și povestea lui Gula are un final fericit. Bătrânul câine polițist îşi va petrece ultima parte din viaţă alături de omul cel mai drag sufletului său: conductorul care i-a fost camarad în toată cariera de câine poliţist. Inițial, Gula a fost câştigată de un participant la licitaţie, altul decât stăpânul care şi-o dorea atât de mult, însă până la urmă totul s-a terminat cu bine, ca într-o poveste de Crăciun. Cei doi au primit înaintea celei mai frumoase sărbători a anului darul de a rămâne împreună şi dincolo de serviciu.
Citește și: Psihiatrii avertizează: Tentativa de suicidul e un strigăt de ajutor, o încercare de a rezolva o suferință prea mare pentru a mai putea fi suportată