Ești în căutarea unor sugestii de jocuri pentru copii de jucat într-un spațiu închis, dar care să îi țină cât mai mult timp ocupați și concentrați? Venim noi cu câteva propuneri. Iată ce activități interesante și distractive puteți face dacă stați în casă. Jocuri de jucat în casă antrenante și distractive!

Jocuri și activități pentru copii de încercat acasă

Faceți slime

Este una dintre cele mai iubite activități de către cei mici. Partea bună este că se poate face slime pufos chiar acasă, din doar câteva ingrediente. Te învățăm cum se face slime, trucuri ca să faci un slime pufos.

Cum se face slime
Cum se face slime

Jucați cărți

Copiii iubesc jocurile de cărți, dar mai ales, iubesc să câștige. Stabiliți să învățați în fiecare zi câte un joc diferit de cărți. Copilul va fi ascultător și nerăbdător să pună în practică cele învățate. Mai mult, a doua zi va aștepta cu entuziasm noul joc de cărți. Noi te învățăm 4 jocuri de cărți.

Jocuri de jucat în casă - cărți de joc
Jocuri de jucat în casă – cărți de joc

Învățați ghicitori

Cum poți să-i pui în cel mai distractiv mod mintea la contribuție, dacă nu printr-un joc cu ghicitori. Îți prezentăm o serie de ghicitori pentru copii și îți propunem ca în fiecare zi să faceți concurs pentru a ghici răspunsurile. O activitate ideală pentru timpul petrecut în casă.

13 români, dați dispăruți în inundațiile din Spania, anunță MAE
Recomandări
13 români, dați dispăruți în inundațiile din Spania, anunță MAE

Spune-ți bancuri

Învață-i pe copii cele mai distractive bancuri și provoacă-i să le rețină și să le rostească mai departe. Pot face un concurs, cine spune cele mai multe bancuri primește un desert. Bineînțeles, învață-l bancuri și glume ușoare pe care le poate reține. Îți spunem noi o mulțime de bancuri numai bune de spus în casă.

Jocuri cu copiii
Jocuri cu copiii

Faceți concurs de cultură generală

Cine a spus că dacă stai în casă nu poți învăța lucruri elementare pentru cultura generală? Ei bine, o activitate extrem de benefică ar putea consta în teste și întrebări de cultură generală. Alegeți în fiecare zi o materie diferită, geografie, istorie, sport, iar activitatea nu va deveni niciodată una plictisitoare. Începeți cu întrebări ușoare și distractive.

Citiți o carte

Transformă statul acasă în cea mai plăcută și relaxantă activitate împreună cu cei mici. Cititul încă de la vârste fragede îi va ajuta să-și dezvolte vocabularul și să-și răspundă tuturor curiozităților. Alege cărți de citit pentru copii și adolescenți care să le stârnească interesul.

Cărți de citit pentru copii
Cărți de citit pentru copii

Urmăriți un film

O activitate care poate fi în același timp amuzantă și educativă pentru copii. Poveștile de viață ale persoanejelor preferate îi pot motiva pe micuți să descopere și să pună în practică cele mai importante lecții de viață. Vă recomandăm o listă de filme pentru copii.

Guvernul vrea să înlocuiască sobele tradiționale ale românilor cu pompe de căldură. „Costurile sunt enorme”, spun specialiștii
Recomandări
Guvernul vrea să înlocuiască sobele tradiționale ale românilor cu pompe de căldură. „Costurile sunt enorme”, spun specialiștii

Desenați și colorați

O activitate relaxantă, dar și foarte distractivă pentru toate vârstele. Copiii pot colora cele mai amuzante personaje din desenele animate preferate, în timp ce adulții se pot relaxa și scăpa de stresul cotidian cu ajutorul unei cărți de colorat special pentru abilitățile lor.

Fazan – jocuri de jucat în casă

Poate unul dintre cele mai cunoscute jocuri pentru copii și adulți. Este foarte ușor de jucat și presupune doar să comunicați. Cum se joacă? Se stabilesc jucătorii, iar primul jucător va spune în gând alfabetul și se va opri atunci când celălalt jucător spune stop. Următorul pas este ca jucătorul ce a spus stop să spună un cuvânt cu litera din alfabet la care s-a rămas.

Activități de făcut cu copiii
Activități de făcut cu copiii

Ce încape într-un geamantan

Jucați în familie unul dintre cele mai iubite jocuri: ce încape într-un geamantan. Va trebui ca unul dintre jucători să spună alfabetul, iar când se spune stop, cu litera din alfabet să se formeze cuvinte care ar încăpea într-un geamantan.

Jocuri pentru copii pe care le puteți juca în casă:

  • Nu te supăra frate;
  • Jocuri cu experimente despre știință și joacă;
  • Joc interactiv descoperă România;
  • Tablă magnetică educativă multifuncțională;
  • Joc Montessori de sortare și asociere cu piese din lemn;
  • Set anatomie, corpul uman;
  • Puzzle din lemn;
Câți bani au cheltuit principalii candidați la președinție pe Facebook și Instagram pentru promovare în precampania electorală
Recomandări
Câți bani au cheltuit principalii candidați la președinție pe Facebook și Instagram pentru promovare în precampania electorală
Jocuri de jucat în casă - activități pentru copii
Jocuri de jucat în casă – activități pentru copii

Alte activități de făcut în casă cu copiii

  • Jucați mima;
  • Faceți origami;
  • Cântați și dansați;
  • Pictați cu degetele un tricou;
  • Rearanjați împreună camera copilului;
  • Jucați telefonul fără fir;
  • Jucați doctorul și pacientul;
  • Faceți o listă cu dorințe pe care vă doriți să le îndepliniți în viitor;
  • Faceți gimnastică.

Aplicații și platforme online educative

Nu abandonați învățarea în perioadele în care trebuie să stați în casă. Puteți apela la aplicațiile si platformale online educative, unele dintre ele, permițând chiar organizarea de mici grupuri de studiu online.

Iată o listă a aplicațiilor online pe care le puteți folosi:

  • Site-ul DigitalEDU conține lecții online din diverse domenii
  • Dacobots – toate modulele educationale din portalul educational www.dacobots.com sunt gratuite! Ele sunt si in limba romana, fiind construite pornind de la gama EduTeca, al carui continut a fost avizat de catre Ministerul Educatiei. Modulele portalului se adreseaza copiilor prescolari! Apăsați pe steag in partea dreapta sus. Selectați steagul romanesc si se vor afișa doar cele in romana.
  • Digitaliada.ro – un program național de susținere a educației digitale la clasele gimnaziale
  • Mykoolio.com – Platforma cuprinde 630 de lecții interactive și 7500 de exerciții de matematică și limba română destinate elevilor din clasele I-VIII. Conținutul educațional a fost conceput împreună cu 20 de profesori experimentați, coordonați de prof. dr. Radu Gologan.
  • Kidibot.ro – Kidibot motivează copiii să citească și să învețe mai mult prin joacă și presiune socială pozitivă
  • Aplicații educative în Microsoft Store: puzzle-uri, învață literele, ABC-uri, instrumente muzicale, învață cuvinte în engleză, etc
  • Toytheater.com – Calcule matematice, lectură, muzică și art puzzle
  • Launchball – jocuri puzzle logice
  • Doink.com – aplicații pentru a crea animații și a ilustra un concept sau o povestire
  • Artopia – copiii învăță istoria artei prin filme animate de un minut, vor fi ghidați cum să examineze îndeaproape lucrările importante de artă și vor vizualiza videoclipuri ale artiștilor profesioniști la muncă. Urmăriți și celelalte proiecte educaționale online, propuse pe
    https://www.knowitall.org/
  • Lista foarte cuprinzătoare de aplicații educative propusă de ITeach.ro
  • Lista de site-uri propusă de British Council, pentru învățarea limbii engleze gratuit.
  • Lista de aplicații și platfome, propusă de UNESCO (în mai multe limbi)
  • Pe site-ul https://techagainstcoronavirus.com/ găsiți o listă de aplicații pe care le puteți folosi in perioadele în care lucrați de acasă. Pentru copii, potrivite ar fi platforme precum: Khan Academy, Padlet, ClassDojo
  • Vizitați un muzeu virtual – Găsiți aici o lista cu muzee ce pot fi vizitate online
  • Hub Proedus – Platformă de e-learning, lansată de Primăria Capitalei, care oferă, în mediul online, peste 2.000 de ore de învăţare, din 10 domenii diferite.

Citește și: Cursuri online gratuite pentru copii și adulți. Învață de acasă

Idei de jocuri si activități pentru copiii cu nevoi speciale

Nicoleta Orlea, Coordonator Dep. Fundraising Autism Voice și mama lui Remus, a publicat pe Facebook câteva recomandari de activități pe care le puteți face în casă, idei creionate în special pentru copiii cu nevoi speciale.

„Pana va trece perioada asta, pentru ca va trece, asta e sigur, pentru peste 50% din populatia tarii, urmatoarele saptamani atarna greu sub un semn mare de intrebare: ce fac cu copilul/copiii acasa atata vreme?!Mai ales pentru parintii cu copii cu autism care au disperata nevoie de terapie. Cum fac? Ce sa faca? Copilul are nevoie de terapie si, totusi, situatia e asa cum e, si pentru moment, nu stim cum va evolua. Pe mine, una, asta ma bantuie de ieri, si am gasit niste solutii pe care le scriu si aici in ideea ca lista asta va ajuta si pe altcineva. Toate sunt jocuri pretabile si pentru copiii tipici si se pot face cu ce aveti prin casa.

1. Pentru dezvoltare senzoriala – Sigur avem in casa bile, spuma de ras, servetele, nasturi, piese de lego, apa, hartie, orez, zahar etc.. Acuma…Se iau toate aceste elemente, se pun in recipiente mici (eu folosesc pahare ca se spala repede), se leaga copilul la ochi (daca e suficient de dezvoltat sa vorbeasca; daca nu, nu) si alaturi de el va jucati de-a „ce crezi ca e asta?”. In functie de cate lucruri gasiti si cata rabdare are copilul, jocul asta poate dura si 30 de minute. Si ajuta mult la dezvoltarea simturilor copilului – pipait, mirosit, gust.

2. Pentru creativitate – Avem sau nu avem in casa carioci si acuarele?! Cum ar fi sa stimulam creativitatea copilului pictandu-ne reciproc fetele? (daca copilul e suficient de mare pentru a face asta: daca nu, picteaza-te tu insati/insuti ca un animal ușor de recunoscut si ajuta-l pe copil sa recunoasca/inteleaga ce animal esti tu – pisică, iepure, câine, soarece).

3. Joc de rol/imitare – Din jocul de mai sus, putem ajunge imediat la „prefa-te ca esti…” si de aici copilul va fi stimulat fie sa imite ca e un animal/vehicul/personaj din desene etc, fie va fi stimulat sa inteleaga/perceapa ce animal/vehicul/personaj din desene imiti tu. Win-Win indiferent cum o dai.

4. Motricitate – Dans. Aici clar nu mai e nevoie sa descriu. Dansati cat va tin picioarele! Mai fun si educativ de atat nu cred ca se poate. Mai ales ca se poate stimula lejer si verbalizarea prin cantece.

5. Pentru deductie/logica – Foi de hartie si creioane colorate. Desenati forme geometrice sau orice credeti ca e important (si unde aveti simt artistic, desigur), una pe cate o bucata de hartie, colorati-le, apoi taiati formele in jumatati si amestecati-le. Jocul presupune asocierea corecta a jumatatilor si de aici se poate chiar merge spre un…

6. Treasure Hunt! – Vânătorea de comori se numără printre jocurile in aer liber care pot fi jucate în familie, însă acesta poate fi adaptat și pentru interior. Ascundeti jumatatile de mai sus prin casa (sau obiecte, dupa chef) si ajutati copilul prin indicatii verbale sa caute si sa gaseasca ce ati ascuns. Jocul asta poate dura si o ora. Iar recompensa e pe masura – motivare, competivitate, ridicarea stimei de sine a copilului, adrenalina de moment si orice alta recompensa v-o cere copilul după (cu limita, desigur). Eu cand joc cu Remus „Treasure Hunt”, dupa, imi cere desene si am ceva liniste pe urma, fiindca il oboseste.

Sper ca va ajuta lista de mai sus. Daca aveti si voi alte idei, va rog comentati. Orice idee e bine-venita!

Adu-ți aminte de jocurile copilariei și distrează-te jucându-le cu copilul tău!

*disclaimer: oricat ar fi de tentant, nu ii scoateti pe copiii vostri in spatii publice macar o perioada. Nu ii scoateti pentru ca riscati prea mult si fara sens. Be safe!

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Descoperirea ciudată făcută de o femeie care se plimba pe plajă. „Nu am mai văzut niciodată așa ceva”. FOTO și VIDEO
Știrileprotv.ro
Descoperirea ciudată făcută de o femeie care se plimba pe plajă. „Nu am mai văzut niciodată așa ceva”. FOTO și VIDEO
Wow! Cum arăta vila de lux a Oanei Zăvoranu, evaluată la peste 1 milion de euro: lumini la wc, televizor în baie, oglinzi peste tot, și asta nu-i nimic! Doar în filme mai vezi așa ceva! IMAGINI UNICE
Viva.ro
Wow! Cum arăta vila de lux a Oanei Zăvoranu, evaluată la peste 1 milion de euro: lumini la wc, televizor în baie, oglinzi peste tot, și asta nu-i nimic! Doar în filme mai vezi așa ceva! IMAGINI UNICE
Singura zodie care nu se înțelege cu nimeni!
Libertateapentrufemei.ro
Singura zodie care nu se înțelege cu nimeni!
Orașul din România în care oamenii sunt sfătuiți să stea cât mai puțin afară. ”Plouă efectiv cu cenușă”
FANATIK.RO
Orașul din România în care oamenii sunt sfătuiți să stea cât mai puțin afară. ”Plouă efectiv cu cenușă”
Valentina Pelinel, după 6 ani de căsnicie cu Cristi Borcea: „Am ajutor, așa este, însă eu sunt cea care se ocupă în cea mai mare parte de tot”
GSP.RO
Valentina Pelinel, după 6 ani de căsnicie cu Cristi Borcea: „Am ajutor, așa este, însă eu sunt cea care se ocupă în cea mai mare parte de tot”
Cinci zodii vor avea parte de cele mai bune două luni din viață. Vor renaște din propria cenușă, perioadă de aur pentru Tauri și Fecioare
FANATIK.RO
Cinci zodii vor avea parte de cele mai bune două luni din viață. Vor renaște din propria cenușă, perioadă de aur pentru Tauri și Fecioare
Filmul de pe Netflix care a înnebunit mapamondul. A fost vizionat de peste 13 milioane de ori, în doar câteva zile. Toată lumea vorbește despre el!
Unica.ro
Filmul de pe Netflix care a înnebunit mapamondul. A fost vizionat de peste 13 milioane de ori, în doar câteva zile. Toată lumea vorbește despre el!
Laurențiu Reghecampf, executat silit. Decizia judecătorilor
Financiarul.ro
Laurențiu Reghecampf, executat silit. Decizia judecătorilor
Un escroc care sărea intenţionat în faţa maşinilor şi le cerea şoferilor 1.000 de lei a ajuns în comă şi cu dosar penal
Observatornews.ro
Un escroc care sărea intenţionat în faţa maşinilor şi le cerea şoferilor 1.000 de lei a ajuns în comă şi cu dosar penal
Horoscop 31 octombrie 2024. Peștii s-ar putea să se simtă luați pe sus de viteza cu care se succed anumite situații și să fie surprinși
HOROSCOP
Horoscop 31 octombrie 2024. Peștii s-ar putea să se simtă luați pe sus de viteza cu care se succed anumite situații și să fie surprinși

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI