Câteva dintre activitățile distractive ale copilăriei erau, cu siguranță, joaca de-a v-ați ascunselea, șotronul sau lapte gros. Din fericire, toate aceste jocuri se mai pot încerca și astăzi, deoarece nu și-au pierdut deloc din farmec. Am făcut o listă cu jocurile copilăriei. Cele mai frumoase și distractive activități de încercat afară sau în casă.
Jocurile copilăriei – idei de jocuri afară
Cuprins:
De-a v-ați ascunselea
Unul dintre cele mai cunoscute jocuri ale copilăriei de care nimeni nu s-a plictisit niciodată. La joc pot participa copii cu vârsta peste 5 ani într-un număr cât mai mare și într-un loc suficient de mare, încât să existe multe locuri pentru ascuns.
Cum se joacă de-a v-ați ascunselea
Pe rând, unul dintre jucători va sta cu ochii închiși, acoperiți cu mâinile, și numără până la un număr care s-a decis de comun acord. Cât timp se numără, ceilalți jucători se ascund. După ce se termină de numărat, după clasica propoziție “cine nu e gata, îl iau cu lopata”, se începe căutarea celorlalți participanți la joc. Imediat cum găsești pe cineva sau îl recunoști, trebuie să te întorci în locul în care ai numărat și rostești numele celui pe care l-ai văzut.
Însă, dacă cel pe care l-ai văzut aleargă mai repede și ajunge înaintea ta în locul respectiv, atunci el scapă și nu este eliminat din joc. Activitatea continuă până ce sunt descoperiți toți jucătorii, iar cel care a fost prins ultimul, va număra tura viitoare de joc.
Există și o situație aparte, atunci când cel care este descoperit ultimul, ajunge înainte la locul de numărare și “salvează turma”. În acest caz, cel care a numărat la primul joc, va mai număra încă o dată la următorul joc.
Citește și: La ce vârstă ies măselele la copii – lucruri interesante despre dentiție
Jocurile copilăriei – Șotron
Unul dintre cele mai jucate jocuri ale copilăriei, în special de fete. Este jocul care se desenează pe asfalt cu cretă colorată și are forma unui om cu șapte sau opt căsuțe.
Cum se joacă șotron
Fiecare participant la joc își alege o piatră mică și cu aceasta trebuie să arunce pe rând în interiorul fiecărei căsuțe. El va merge într-un picior pentru a recupera piatra și se va întoarce la locul său fără să atingă vreo linie din șotronul desenat. Se continuă aruncarea până se ajunge la ultima căsuță desenată. În cazul în care participantul la joc a atins vreo linie a cadranului, acesta pierde jocul și vine alt copil în locul lui. Câștigă jocul șotron cel care a reușit să arunce piatra în toate căsuțele de la start până la final.
Rațele și vânătorii
Unul dintre cele mai antrenante și distractive jocuri ale copilăriei, care încă își păstrează farmecul și este jucat de majoritatea copiilor.
Cum se joacă rațele și vânătorii
Toți jucătorii se împart în două grupe: rațe și vânători. 2 Copii sunt vântătorii, iar restul sunt rațele. În fiecare capăt al spațiului de joacă se află câte un vânător, care nu are voie să intre în spațiul de joacă, deoarece acolo se află rațele.
Sursă foto: activitateafara.ro
Vânătorii au rolul de a vâna rațele cu mingea. Când un jucător care este rața este atins cu mingea, acesta iese din joc. Ultima rață rămasă în joc trebuie atinsă cu mingea de vânători din maximum atâtea încercări câți ani are. Dacă vânătorii nu reușesc, jocul se mai face o dată cu aceiași vânători.
Lapte gros
Un joc amuzant care poate fi jucat de minim 5 jucători, toți cu vârsta peste 7 ani. O activitate ce poate fi desfășurată în aer liber, indiferent de sezon.
Cum se joacă lapte gros
Este un joc pe echipe. Unul dintre jucători este arbitru, iar restul jucătorilor se împart în două echipe egale. După ce se stabilește ordinea de joc, primul jucător va sta aplecat cu capul în mâinile arbitrului, următorul jucător tot aplecat, în spatele primului jucător, cu capul între picioarele lui, iar ordinea se repetă până când toți jucătorii sunt așezați unul în spatele celuilalt.
Ceilalți jucători din echipa a doua, trebuie să sară, pe rând, în spatele echipei așezate aplecat. Fiecare jucător care sare, trebuie să strige “Lapte gros”. După ce a sărit, jucătorul trebuie să rămână în poziția în care a sărit și trebuie să îi arate arbitrului un număr de 1 la 5, iar echipa 1 trebuie să ghicească numărul arătat.
Sursă foto: bebepufos.ro
Jocurile copilăriei – Țările
Un joc ce poate fi jucat în aer liber, în parc, în parcarea blocului, în curtea școlii, în trei sau mai mulți jucători, toți cu vârsta peste 4 ani.
Cum se joacă Țările
Fiecare jucător trebuie să își aleagă o țară pentru care să joace. Se face un cerc mare cu ajutorul unei bucăți de cretă și fiecare jucător primește o bucată din cerc în care va trebui să-și scrie numele țării pe care și-a ales-o.
După ce s-a stabilit care este jucătorul care începe primul, acesta ia mingea și strigă tare: „să traga mâța de coadă și șoarecele de urechi țara cu numele de …” și va spune o țară dintre cele desenate și înscrise în joc. El va arunca mingea în aer, iar jucătorul cu țara care a fost strigată trebuie să prindă mingea cât mai repede, să o aducă în cerc și să strige stop.
În tot acest timp, restul jucătorilor fug departe de el, iar când se aude stop, nimeni nu mai are voie să se miște. Jucătorul cu mingea își va alege un alt participant la joc pe care va încerca să-l nimerească cu mingea. Are voie să facă trei pași în direcția lui, iar dacă îl va nimeri cu mingea, atunci va câștiga o bucată din țara celui atins. Dacă nu reușește să-l atingă, atunci cel care nu a fost nimerit, va lua o bucată din țara celui care a aruncat după el.
1,2, 3 la perete stai
Unul dintre jocurile copilăriei ce se poate juca afară cu cât mai mulți jucători.
Cum se joacă 1,2,3 la perete stai
Se numără jucătorii și se alege cel care va sta primul cu fața la perete. Restul jucătorilor vor sta la mai mult de 3 metri în spatele celui care stă la perete, iar jocul începe atunci când jucătorul va spune: “1,2,3 la perete stai”. În tot acest timp, ceilalți jucători vor încerca să se apropie cât mai mult de perete, iar după ce jucătorul de la perete va spune “stop”, el se va întoarce cu fața la restul jucătorilor și cine este prins încă în mișcare, este trimis înapoi la linia de start.
Jocurile copilăriei – Frunza
Se poate juca în orice spațiu exterior în minim patru jucători și tot ce ai nevoie este puțină cretă.
Cum se joacă Frunza
Se împart jucătorii în 2 echipe. Pe asfalt se desenează un traseu asemănător cu cel de mai jos. F = gălușca fermecată, M = gălușca moartă, Triunghiul verde = frunza.
Sursă foto: activitateafara.ro
Fiecare echipă începe jocul la ea în casă, acolo unde scrie echipa 1 și echipa 2. Când se strigă start, toți jucătorii vor încerca să ajungă în casa echipei adverse pentru a călca frunza. Este nevoie ca minim un jucător dintr-o echipă să reușească să calce frunze adversă și astfel echipa respectivă va câștiga jocul.
Jucătorii nu au voie să treacă peste liniile careului desenat cu cretă. Ei trebuie să meargă doar prin culoare. Cine va călca linia ori va trece de ea, este eliminat din joc.
De asemenea, jucătorii care se află în spațiul F au imunitate și nu pot fi împinși ori trași afară din joc, cât timp ei sunt în spațiul F. Spațiul M reprezintă un loc de refugiu, acolo unde jucătorii se pot odihni, dar nu au imunitate.
Jocurile copilăriei – Omul negru
Un joc ce poate fi jucat în orice spațiu exterior cu minim 4 jucători cu vârsta peste 4 ani și pentru care nu ai nevoie de niciun accesoriu de joc.
Cum se joacă Omul negru
Participanții la joc se numără și se alege cine va fi primul Omul negru. Cel ce este ales, își va alege la rândul lui un ajutor dintre ceilalți jucători. Astfel, Omul negru împreună cu ajutorul lui, se îndepărtează de restul jucătorilor și își aleg un număr de la 1 la 10. Omul negru rămâne pe loc, iar ajutorul lui se întoarce la restul jucătorilor.
Toți ceilalți jucători, fără Omul negru, formează un cerc, se țin de mână și cântă: „Ora 1 a sosit, Omul Negru n-a venit. Ora 2 a sosit, Omul Negru n-a venit”.
Jucătorii vor continua să cânte până când ajung la ora stabilită de Omul negru. Când se ajunge la ora respectivă, ajutorul va cânta: “Ora x a sosit, Omul negru a venit”. Toți jucătorii vor trebui să fugă, inclusiv ajutorul, pentru a nu fi prinși de Omul negru. Cel care este prins, devine Omul negru și jocul se reia.
Jocurile copilăriei – idei de jocuri în casă
Joaca Baba oarba
Un joc ce le este recomandat copiilor peste 5 ani și care poate fi extrem de distractiv și dacă este jucat în casă.
Cum se joacă Baba oarba
Se stabilește un spațiu din care ulterior jucătorii nu vor avea voie să iasă, cine iese din acel spațiu, va deveni automat Baba oarba. Toți copiii se pun într-un cerc, iar unul dintre ei este ales Baba oarbă. Este legat la ochi cu o eșarfă și va trebui să îi prindă pe ceilalți. Atunci când Baba oarbă a ghicit cine este copilul pe care l-a prins, acela va deveni noua Baba oarbă și va fi legată la ochi.
Spânzurătoarea
Este unul dintre cele mai populare jocuri ale copilăriei care necesită doar doi participanți și o hârtie.
Cum se joacă Spânzurătoarea
Unul dintre jucători se va gândi la un cuvânt și va scrie pe foaie prima și ultima literă a cuvântului. Celălalt jucător va trebui să spună pe rând litere din alfabetul limbii române. Dacă litera spusă de el este corectă, atunci se va trece în spațiile goale care completează cuvântul. Dacă litera este greșită, jucătorul desenează o diagramă și o completează formând un “omuleț spânzurat”.
Mima
Un joc extrem de haios ce poate fi jucat în cât de mulți jucători se vrea. Mima se poate juca atât individual, cât și în echipă. Pentru mimă se pot alege diferite teme, de la animale, celebrități, obiecte, flori, etc.
Cum se joacă Mima
Persoana aleasă să mimeze va interpreta un rol prin limbajul nonverbal, iar celelalte persoane care participă la joc, trebuie să ghicească ce anume mimează aceasta. Cel care ghicește ce a mimat, va prelua ștafeta și va continua să mimeze.
Jocurile copilăriei – Fazan
Unul dintre cele mai populare jocuri ale copilăriei este și Fazan. Este o activitate distractivă ce poate fi făcută acasă din minim doi jucători.
Cum se joacă Fazan
Primul jucător ales va spune alfabetul în gând, iar când cealaltă persoană îi spune stop, el va trebui să spună cu voce tare care este litera din alfabet la care a fost oprit. Pe rând, fiecare participant va trebui să spună câte un cuvânt care începe cu ultimele două litere din cuvântul spus anterior.
Jocul se încheie atunci când nu se poate spune sau nu există niciun cuvânt ce poate fi spus mai departe. De-a lungul jocului, persoanele care pierd câte o rundă din joc, primesc, pe rând, câte o literă din cuvântul Fazan. Jocul se încheie atunci când un participant la joc a format tot cuvântul Fazan.
Jocurile copilăriei – X și 0
Unul dintre jocurile antrenante și distractive ale copilăriei pe care orice adult de astăzi încă îl mai joacă cu plăcere și îl transmite mai departe și noilor generații.
Cum se joacă X și 0
Pe o foaie de hârtie se desenează schema jocului, o suprafață care se împarte în 9 pătrate egale. Fiecare jucător își alege cu ce vrea să înceapă, cu X sau 0. Primul jucător completează o căsuță, iar al doilea completează și el într-un mod strategic în tabel.
Câștigă cel care a obținut o linie dreaptă continuă prin așezarea consecutivă a simbolului pe una dintre cele 3 linii pe care le poate forma: verticală, diagonală sau orizontală.
Adevăr și Provocare
Un joc ideal pentru interior care se poate juca într-un grup cu mai mulți prieteni. Nu există un număr minim sau maxim de jucători.
Cum se joacă Adevăr și Provocare
Se alege participantul care începe primul jocul și, de la stânga la dreapta sau invers, se alege următorul jucător. El va trebui să întrebe: “Adevăr sau Provocare?” Jucătorul alege forma de joc și de aici pot începe întrebările ori provocările haioase și misterioase.
Telefonul fără fir
Un joc extrem de amuzant ce poate fi jucat în cât de mulți jucători este posibil.
Cum se joacă Telefonul fără fir
Toți jucătorii se așează în linie, iar primul participant la joc îi suflă celui de lângă un cuvânt la ureche. Cuvântul se transmite foarte încet de la un jucător la altul, iar ultimul trebuie să spună cu voce tare care este cuvântul pe care l-a auzit și se va vedea dacă este același cu cel pe care l-a spus prima persoană care a început jocul.
Jocurile copilăriei – Țomapan
Țări, orașe, munți, ape, nume, animale, plante sau pe scurt jocul copilăriei numit Țomapan. Este un joc antrenant, distractiv care testează rapiditatea, dar și cultura generală a participanților.
Cum se joacă Țomapan
Fiecare dintre jucători își ia o foaie de hârtie pe care va trece în partea de sus fiecare categorie în parte. Unul dintre participanți va spune alfabetul în gând, iar când este oprit, el va spune cu voce tare litera la care s-a oprit. Toți participanții la joc vor trebui să completeze fiecare coloană cu câte o denumire în funcție de țări, orașe, munți, ape, nume, animale, plante. Fiecare categorie în parte are câte un punctaj stabilit încă de la începutul jocului.
Jocul se oprește atunci când primul participant a completat toate rubricile și a spus stop. Atunci se adună punctele și se continuă până se termină de completat toată coloana. La final, cine a acumulat cele mai multe puncte, a câștigat jocul.
Sursă foto: Shutterstock.com și 123rf.com