Bărbaţii au nevoie de mai multe proteine
Micul dejun – poate să conţină alimente bogate în proteine, dar şi carbohidraţi complecşi cu fibre. Proteinele pot fi luate din carne, ouă, lactate sau soia, iar fibrele, din pâinea de secară.
Prânzul – poate consta într-o supă sau o ciorbă de legume, carne de curcan sau de peşte gătite dietetic, salată de vară cu lămâie şi ulei de măsline, un cartof copt şi un iaurt.
Cina – poate fi formată din brânzeturi nesărate (caş, urdă, mozzarella) cu legume la grătar ori salată asortată, pâine de secară (sau mămăliguţă) şi un iaurt.
Merele, bune pentru amândoi
- Între mese consumă gustări din fructe mai dulci dimineaţa (prune, pepene, pere sau altele, de sezon) şi mai acrişoare după-amiaza (mere, fructe de pădure sau citrice).
- Nu evita lactatele fermentate (chefirul, sana, laptele bătut).
- Mişcarea este esenţială în activarea metabolismului, aşa că nu renunţa la activităţile fizice de rutină (mersul pe jos, urcatul scărilor sau plimbările în parc). Dacă ai timp să mergi şi la sală, este perfect!
Copiii trebuie încurajaţi să facă sport
Copiii care au luat prea multe kilograme în vacanţă nu trebuie supuşi la diete restrictive, pentru că sunt în creştere şi au nevoi nutriţionale mai mari decât adulţii. Totuşi, ca să existe un echilibru nutriţional, e bine să li se limiteze numărul de calorii provenite din lichidele pe care le consumă, pentru că mulţi dintre ei beau zilnic sucuri şi lichide carbogazoase în exces. De asemenea, trebuie evitate mesele frecvente de tip fast food şi porţiile prea mari, mai ales că aceasta este principala cauză a creşterii lor în greutate. Micuţii trebuie încurajaţi să aibă activităţi fizice zilnice (să facă plimbări cu părinţii sau cu bunicii, să iasă la joacă, să meargă pe bicicletă sau să practice sporturi în echipă). Mai mult, pentru a fi zvelţi, e bine să li se limiteze timpul petrecut în faţa televizorului sau a calculatorului şi să fie dezobişnuiţi de micile “ronţăieli” dintre mese.