Cătălin Scărlătescu: Cotlete în crustă de alune şi fistic

Ingrediente: cotlete de miel, alune de pădure, fistic, nuci, seminţe negre de susan, mazăre, ceapă, unt, ardei gras, sfeclă roşie, amidon, sare de mare, smântână pentru gătit şi ficat de gâscă.
Mod de preparare: cotletele de miel se pun pe grătar cât “să prindă faţă”, apoi se dau la cuptor. Între timp, se pregătesc celelalte ingrediente:

  • pentru crustă, se pisează alunele de pădure, fisticul, nucile şi seminţele de susan;
  • se face piureul de mazăre: se căleşte mazărea în unt, cu ceapă, apoi se adaugă puţină apă. Când e gata, se pasează, iar la final se dă prin sită;
  • se face coulli de ardei, astfel: ardeiul gras se coace pe plită, apoi se curăţă de coajă şi de seminţe şi se pune la blender;
  • pentru jeleul de sfeclă roşie, bucăţile de sfeclă se fierb în apă, se scurg, se dau prin blender, se strecoară printr-o sită, apoi se îngroaşă compoziţia cu amidon;
  • pentru spuma de foie gras, se pune smântâna în cratiţă, se adaugă ficatul, se lasă la foc mic până când ficatul se topeşte, apoi se pune în blender, după care se strecoară.

Când sunt gata, cotletele de miel se cufundă în jeleul de sfeclă roşie, apoi se tăvălesc prin compoziţia pentru crustă. Restul preparatelor le aşezaţi pe farfurie, după imaginaţie. Chef Cătălin a folosit o eprubetă pentru coulli de ardei şi a decorat cu seminţe şi sare de mare.

Florin Dumitrescu: Friptură cu sos de legume


Ingrediente: 300 g morcovi, 300 g ceapă galbenă, 300 g ţelină, 800 g pulpă de miel, 400 ml vin alb sec, piper boabe şi măcinat, frunze de dafin, sare, 150 g unt, ulei de măsline.
Mod de preparare: legumele se taie cuburi, se aşază în tavă şi se dau la cuptor, la foc puternic. Se lasă până se rumenesc şi se caramelizează. Pulpele de miel se prăjesc în tigaie, în puţin ulei de măsline, 3 minute pe o parte, 3 pe cealaltă şi se condimentează cu sare grunjoasă şi puţin piper fin. Se aşază apoi pulpele în tava cu legume caramelizate.
Se pun vinul, dafinul şi piperul boabe şi se adaugă apă până se acoperă pulpele. Se acoperă cu folie de aluminiu şi se dă la cuptor la temperatură mică (140-160 de grade), 3-4 ore. La final, se mai lasă 5 minute la 200 de grade, fără folie deasupra, apoi se scoate din cuptor şi se pune carnea deoparte.
Legumele şi sosul format în tavă se pasează în blender. Se pune compoziţia obţinută pe foc, se fluidizează cu puţină apă şi se lasă să fiarbă. După ce se opreşte focul, se adaugă untul şi se amestecă bine. Sosul de legume se serveşte cu pulpa de miel, iar ca garnitură, chef Florin recomandă cuscus, linte, cartofi copţi sau spanac gătit în unt.

Sorin Bontea: Friptură la cuptor


Ingrediente: o pulpă de miel cu os, sare, piper, cimbrişor, două legături de ceapă verde, două legături de usturoi verde, 1 kg cartofi noi, 4-5 roşii coapte, o frunză de dafin, un pahar de vin roşu sec.
Mod de preparare: într-o tavă de cuptor se face un pat din ceapa şi usturoiul tăiate bucăţi mai mari. Se aşază peste ele pulpa asezonată cu sare şi piper, iar în jurul ei, cartofii întregi, curăţaţi, cimbrişorul şi dafinul. Se adaugă puţină apă, se acoperă cu folie de aluminiu şi se dă la cuptor, la foc mic.
Când carnea e pe jumătate făcută, se scoate folia, se adaugă vinul şi roşiile tăiate cuburi, se acoperă din nou şi se dă iar la cuptor. Se completează din când în când cu apă. Când carnea e aproape făcută, se scoate folia, se dă focul un pic mai tare şi se mai lasă puţin, să facă friptura crustă. Chef Sorin recomandă ca garnitură cartofii, ceapa şi usturoiul din tavă şi o salată verde proaspătă.

Urmărește-ne pe Google News