În cadrul unui interviu video realizat la distanță, prin intermediul internetului, dr. Andrei Tudor Rogoz, medic specialist boli infecțioase la Sanador, ne-a explicat care sunt, după informațiile pe care comunitatea medicală le are în acest moment, diferențele dintre simptomele infecției cu Covid-19 și cele ale unei răceli comune, dar și cum trebuie să procedăm pentru a ne trata la domiciliu, pentru a nu ne expune riscului infectării și pentru a nu aglomera spitalele în acest moment.
Cel mai important, după cum subliniază dr. Rogoz, „dacă ai simptome ușoare, n-ai febră mare, n-ai probleme de respirație, nu ai o tuse pe care să n-o poți controla, te tratezi simptomatic și stai acasă”.
Urmăriți întregul interviu:
Cum deosebim simptomele unei răceli/gripe comune/sinuzite etc. de cele ale infecției Covid-19?
Răspunsul ăsta e foarte greu. În sensul în care e, practic, imposibil sau extrem de greu să diferențiezi de o simptomatologie gripală, de un sindrom gripal.
Au apărut, în cadrul unor studii medicale, dar și ca informație pentru populația generală, tot felul de tabele care îți arată sintetizat diferențele între răceala comună, gripă și noul Coronavirus. Problema e că ele sunt OK dacă le privești din punct de vedere epidemiologic, adică dacă ai un grup mare de pacienți care au trecut prin infecția asta cu Coronavirus o să vezi că, într-adevăr, au avut mai rar sau mai frecvent anumite semne față de anumite boli.
Dar, altfel, pentru un caz individual, din păcate, nu e nimic algoritmic, clar, ca să-ți spună clinic că ăsta e Coronavirus. E clar că, dacă găsești mai multe dintre semnele care, la ei, sunt mai frecvente decât la răceala comună, de exemplu, să aibă febră mare și insuficiență respiratorie, probleme mari de respirat, ăștia sunt mult mai probabil Coronavirus, mai puțin probabil gripă și sigur nu sunt guturai. Dar, dacă îți vine cineva care se încadrează la cei mai puțin simptomatici, că-l doare în gât și are un pic de febră, ăia pot fi oricare dintre variante, deci clinic n-o să poți să-i diferențiezi.
Dacă cineva constată că are unele simptome, ce trebuie să facă?
Dacă sunt simptome ușoare, încercați să luați tratament simptomatic, să vă hidratați și să stați acasă.
Momentan, dacă ai simptome ușoare, n-ai febră mare, n-ai probleme de respirație, nu ai o tuse pe care să n-o poți controla, te tratezi simptomatic și stai acasă.
Dacă încep să-ți apară semnele astea și începi să-ți pui problema că, în mod normal, te-ai fi dus la spital, acum diferă față de ce făceai înainte. Suni la medicul de familie și vezi dacă te sfătuiește că ar fi să mergi sau nu la spital. Pentru că, în momentul ăsta, riști și să contractezi virusul ăsta (sau altă infecție), ducându-te nejustificat la spital, dar și s-o dai altora. Și asta e cel mai de evitat, să zicem.
Și pentru cine nu poate apela la un medic de familie pentru că nu are?
Așa e, e o mare problemă. Suni la 112, sper să îți răspundă și să te poată sfăui cineva. Dacă nu, purtând o mască și venind cu niște mijloace proprii de transport, adică să eviți să vii cu metroul sau alt mijloc de transport în comun, să te prezinți la o cameră de gardă.
Ce tratament pot lua acasă oamenii la primele semne de răceală?
Ceea ce ajută în mod normal la o răceală: hidratare, eventual un decongestionant nazal și un antitermic, că e Paracetamol sau Ibuprofen, probabil Paracetamol e de preferat în situația dată.
Sanador e pregătit să sprijine autoritățile și sistemul medical public pentru a face față pandemiei Covid-19. „Comunicăm permanent cu autoritățile de sănătate publică în contextul amenințării reprezentate de infectarea cu COVID–19 și le punem la dispoziție toate informațiile și sprijinul necesar pentru a contribui la o asistență medicală potrivită pentru pacienții afectați. Am transmis deja către Ministerul Sănătății care sunt resursele cu care putem contribui în cazul în care spitalele publice nu vor face față situației”, au declarat reprezentanții Sanador.
În plus, Sanador aplică, încă de săptămâna trecută, cerințele de triaj epidemiologic. Aceste măsuri sunt valabile în toate clinicile și în laboratoarele, în Centrul Oncologic Sanador și în Spitalul Clinic Sanador, unde înainte de intrări există corturi noi, amenajate special. Personalul poartă echipamente de protecție și folosește produse de dezinfecție profesionale omologate internațional. Se curăță inclusiv zonele de așteptare exterioare. În cazul în care se depistează simptome specifice CoViD–19, există spații dedicate pentru evaluări.