În cadrul unui interviu video realizat la distanță, prin intermediul internetului, dr. Andrei Tudor Rogoz, medic specialist boli infecțioase la Sanador, ne-a explicat care sunt cele mai importante trei măsuri de prevenție a infecției și de răspândire a virusului, pe care fiecare dintre noi trebuie să le pună în practică.

Igiena mâinilor, limitarea mișcării sau distanțarea socială și protejarea vârstnicilor sunt, acum, esențiale.

Urmăriți întregul interviu:

  1. Igiena mâinilor

De fiecare dată după ce te-ai întors acasă, după ce ai atins toate suprafețele, de la ușă de bloc până la mașină, clanță și așa mai departe – igiena mâinilor. 

De fiecare dată când trebuie să duci mâna la față, când mănânci și așa mai departe – înainte, să te speli pe mâini.

Igiena tusei, adică să tușești fără să împrăștii mai departe. Iei un șervețel și-l arunci. Sau metoda asta, în plica cotului, dar nu făcând căuș că te contaminezi pe mâini și dup-aia împrăștii mai departe.

2. Distanțare socială sau limitarea mișcării

Să-ți limitezi pe cât e posibil, adică fără să ajungi să-ți faci mai mult rău prin limitarea mișcării, contactul cu alte persoane sau cu multe obiecte. Poți să ieși afară dacă ai curte, dar, dacă ieșitul afară presupune să te duci într-un parc cu copii, e de evitat.

3. Protejarea vârstnicilor

Mai e una, pe care sincer o consider foarte importantă și nu prea înțeleg de ce nu e mai tare subliniată la momentul ăsta. Eu aș prefera să se ia, la un moment dat o decizie, sau să fie comunicată și înțeleasă clar, recomandarea de izolare a tuturor vârstnicilor peste, nu știu, un prag pe care să-l stabilim la nivel național – 65, 70 de ani – la domiciliu, așa cum s-a făcut cu cei întorși din Italia, Spania, acele zone considerate roșii. Pentru două mari motive: unu, ei sunt la riscul cel mai mare de a face forme severe, deci vom reduce mortalitatea în rândul acestei categorii, dacă nu ajung să se infecteze, și în al doilea rând, pentru că ce ne preocupă la momentul ăsta, ce e, așa, stresant la propriu pentru sistemul medical e așteptarea asta că vom fi depășiți, că există riscul să vină foarte mulți pacienți.

Marea majoritate a pacienților care ajung să fie internați în terapie acum sunt foarte în vârstă și cu multe alte probleme de sănătate. Or, dacă pe ăștia îi ții acasă și reduci foarte mult circulația virusului, impactul ăsta pe sistemul sanitar va fi mult redus și vei putea avea grijă corespunzător de celelalte categorii, că vor face și tinerii forme severe, dar altfel te poți ocupa dacă ești dedicat acolo unui pacient sau ai un asistent la două paturi, decât dacă ne vom trezi cu douăzeci de paturi de terapie puse în cârca unui asistent sau medic, în care 80% o să fie peste 70 de ani.

Mi se pare simplu să le zici să-i izolezi, dar trebuie să le asiguri un pic nevoile. Adică să le aduci medicamente, cumva, organizat, alimente, să le plătești facturi. Dacă le pui pe toate astea în cârca familiei, riști să fie… ei să fie cei care le aduc infecția. Trebuie cumva organizat acest suport al vârstnicilor dacă ajung să fie izolați la domiciliu.

 
 

Urmărește-ne pe Google News