Kiwi este un fruct mic, dar foarte valoros din punct de vedere nutritiv. Este originar din Asia, dar astăzi este cultivat și în multe țări din Europa.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Despre planta de kiwi
Planta de kiwi, a cărei denumire științifică este Actinidia chinesis, este, de fapt, un arbust cu ramuri lungi, viguroase și lemnoase, asemănătoare lianelor. Arbustul, originar din Asia, poate acoperi o zonă de 3 până la 7 metri. În câmp, planta se cultivă pe araci înalți de 1,7–2 m, legați între ei cu sârmă.
Denumirea chinezească a acestui fruct este Yang Tao, care în traducere îmseamnă mura sau strugurele gâștei.
Astăzi kiwi se cultivă în țări precum Noua Zeelandă, SUA, Italia, Japonia, Franța, Grecia, Spania, Australia și Chile.
Fructul are o formă ovaloidă cu miezul verde, cărnos, acrișor. Coaja verde-maronie pufoasă este acoperită cu perișori aspri și este comestibilă, chiar dacă foarte puțină lume o folosește. Semințele mici, negre, sunt de asemenea comestibile și sunt dispuse circular către interiorul fructului.
Planta de kiwi este foarte sensibilă la ger și la vânt, preferând solurile umede, umbroase și puțin calcaroase.
Kiwi – beneficii și proprietăți
Kiwi este un fruct mic, dar cu mari beneficii pentru sănătate. Pulpa loi verde este dulce și înțepătoare. Este, de asemenea, plin de substanțe nutritive, cum ar fi vitamina C, vitamina K, vitamina E, acid folic și potasiu. Are o mulțime de antioxidanți și este o sursă bună de fibre. Semințele lui mici și negre sunt comestibile, la fel ca și coaja maro neclară, deși mulți preferă să arunce coaja înainte de a-l mânca.
Valori nutriționale pentru 100 g kiwi
- Energie 60 kcal
- Carbohidrați 14.66 g
- Zaharuri 8.99 g
- Fibre 3.0 g
- Grăsimi 0.52 g
- Proteine 1.14 g
- Tiamină (Vit. B1) 0.027 mg
- Riboflavină (Vit. B2) 0.025 mg
- Niacină (Vit. B3) 0.341 mg
- Vitamina B6 0.63 mg
- Acid folic (Vit. B9) 25 μg
- Vitamina C 92.7 mg
- Calciu 34 mg
- Fier 0.31 mg
- Magneziu 17 mg
- Fosfor 34 mg
- Potasiu 312 mg
- Zinc 0.14 mg
- Mangan 0.098 mg
Poate ameliora simptomele astmului
Cantitatea mare de vitamina C și antioxidanți pe care le conține kiwi poate ajuta la tratarea persoanelor cu astm. Un studiu din 2000 a constatat că a existat un efect benefic asupra funcției pulmonare în rândul celor care au consumat regulat aceste fructe proaspete.
Stimulează sistemul imunitar
1 cană de kiwi oferă aproximativ 273% din valoarea zilnică recomandată. Vitamina C este un nutrient esențial atunci când vine vorba de stimularea sistemului imunitar. Un studiu a constatat chiar că acest fruct exotic poate sprijini funcția imunitară și poate reduce probabilitatea infectării cu virusul gripal. Acest lucru este valabil mai ales în grupurile cu risc cum ar fi adulții cu vârsta peste 65 de ani și copiii mici.
Ajută la reglarea tensiunii arteriale
Aceste fructe nu numai că pot oferi un plus sistemului nostru imunitar, ci ne pot ajuta și să ne controlăm tensiunea arterială. Un studiu din 2014 a arătat că substanțele bioactive din trei kiwi pe zi pot reduce tensiunea arterială semnificativ. Pe termen lung, acest lucru poate însemna, de asemenea, un risc redus pentru afecțiuni care pot fi cauzate de hipertensiune arterială, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale sau atacurile de cord.
Menține sănătatea ochilor
Degenerescența maculară este principala cauză a pierderii vederii, iar kiwi ar putea ajuta la protejarea ochilor de aceasta. Un studiu a constatat că, consumând trei porții de fructe pe zi, degenerescența maculară a scăzut cu 36%. Se crede că nivelurile ridicate de zeaxantină și luteină din kiwi cresc acest efect.
Ajută digestia
Acest fruct conține o mulțime de fibre, care sunt foarte bune pentru o digestie sănătoasă. De asemenea, kiwi conțin o enzimă proteolitică numită actinidină care poate ajuta la descompunerea proteinelor. Un studiu a descoperit recent că extractul de kiwi care conține actinidină a îmbunătățit foarte mult digestia majorității proteinelor.
Ce alte fructe exotice bogate în vitamine mai poți consuma
Contraindicații
Pentru că fructul de kiwi conține o enzimă numită actinidină, persoanele alergice la latex, papaya sau ananas este posibil să prezinte de asemenea alergie acest fruct.
Cum se depozitează și cum se consumă kiwi
Depozitarea acestor fructe se face în încăperi curate și uscate. În cazul producțiilor mari, kiwi este așeat în lăzi stivuite și așezate pe grătare, la o temperatură de 12 °C și o umiditate relativă a aerului de 85-90%. În aceste condiții ele pot fi păstrate o perioadă de circa 2-5 săptămâni.
Un fruct copt se distinge ușor între celelalte, pentru că la apăsare coaja este moale. Indicat este să alegem kiwi care au coajă intactă, fără lovituri.
Dacă găsim de cumpărat fructe necoapte, ele se pot coace în 1-2 zile, închise într-o pungă împreună cu o banană care eliberează etilenă, gaz care va grăbi coacerea fructelor. În cazul în care sunt coapte, pot fi ținute la frigider.
În mod ideal kiwi se consumă crud, însă poate fi folosit și în diverse preparate gătite. Totuși, prin prepararea termică i se schimbă culoarea, gustul și îşi pierde cea mai importantă calitate nutritivă.
Acest minunat fruct conţine o proteină care contribuie la frăgezirea cărnii, fiind un bun ingredient pentru marinarea fripturii.
Rețete cu kiwi
Fie că îl adăugăm în salate de fructe pentru gustul său exotic sau la mâncăruri cu pește sau altfel de carne, kiwi este la fel de sănătos și apetisant.
Tartă cu kiwi fără coacere
Ingrediente:
- 1 ceaşcă migdale râşnite fin
- 1 lingură nucă de cocos deshidratată şi râşnită fin
- 4 curmale mari
- 2 linguri sirop de agave
- 1 linguriţă esenţă de vanilie
Pentru cremă:
- 3 ceşti alune caju
- ½ ceaşcă ulei de cocos
- ½ ceaşcă sirop de agave
- 3 ceşti pulpă de kiwi pasată
- 3 linguri pulpă de nucă de cocos răzuită
- ¼ ceaşcă apă
Amestecaţi toate ingredientele de mai sus într-un blender şi amestecaţi până obţineţi o pastă moale, lipicioasă şi aromată. Presaţi într-o formă de tartă şi daţi deoparte sau la frigider până este gata crema.
Amestecaţi alunele, siropul de agave, pulpa de la kiwi, nuca de cocos şi apa într-un blender. Adăugaţi uleiul de cocos şi amestecaţi din nou, până obţineţi o pastă fină şi omogenă. Turnaţi crema peste crustă şi presăraţi nucă de cocos rasă deasupra, după gust. Daţi la congelator câteva ore, până se întăreşte. Se poate păstra la frigider până la servire. Puteţi decora cu felii de fructe.
Salată de fructe
- 300 g kiwi
- 2 mandarine
- 200 g struguri negri
- 200 g struguri albi
- 2 mere roşii
- 200 g ananas din compot
- 200 ml zeamă de lămâie
- 200 ml vermut
- 8 frunzuliţe de mentă pentru decor
Mod de preparare:
Fructele de kiwi şi mandarinele se curăţă de coajă şi se taie rondele, respectiv cubuleţe, în funcţie de forma preferată de fiecare. Strugurii se spală, iar boabele se rup de pe ciorchine. Merele se spală şi ele şi se taie cubuleţe.
Toate fructele se pun într-un castron mai mare alături de ananasul din compot, după care se stropesc cu zeama de lămâie şi vermut, pentru aspect şi gust.
Compoziţia se împarte în patru părţi egale şi se pune în patru cupe de îngheţată. Fiecare cupă se ornează cu câte 2 frunzuliţe de mentă proaspătă (dacă nu aveţi, o puteţi înlocui cu coajă de mandarină tăiată în formă de spirală). În cazul în care mai aveţi şi alte fructe preferate, le puteţi adăuga şi pe acestea salatei.
Curiozități despre kiwi
- Mai mult de un milion de tone de kiwi sunt produse anual, la nivel mondial. Cei mai mari producători sunt: Italia, Noua Zeelandă şi Chile.
- Un studiu realizat în 1997 a comparat 27 dintre cele mai populare fructe, iar rezultatele au plasat kiwi pe primul loc în topul celor mai hrănitoare fructe, depăşind merele, bananele și portocalele.
- Kiwi poate produce fructe timp de 30 de ani și trăieşte mai mult de 50 de ani.
- Denumirea actuală, fructul kiwi , este legată de simbolul național al Noii Zeelande – o pasăre de culoare maronie, acoperită cu păr, pasăre numită chiar kiwi. Inițial, fructul s-a numit agrișa chinezească, iar numele s-a schimbat din rațiuni pur comerciale.
Dacă ești pasionat de fructe exotice și de un stil de viață sănătos, vezi ce beneficii aduc fructele de acai, fructele de aronia, fructele de ginseng sau fructele de soc.
Costica2023 • 19.12.2023, 14:49
Fruct suculent, mic, coajă păroasă, bogat în vitamina C, gust acrișor-dulce
Costica2023 • 19.12.2023, 14:48
Fruct mic, suculent, cu coajă păroasă, bogat în vitamina C, gust exotic și acrișor