Medicul chinez care a descoperit băutura miraculoasă se numea Kombu, de unde și denumirea de kombucha. Se spune despre ea că întinerește și redă vigoarea pierdută, elimină efectele toxinelor. Este folosit în Rusia, în Elveția, Spania, SUA. Acest remediu este întrebuințat într-o multitudine de afecțiuni.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Ce este Kombucha
Kombucha este o băutura acidulată cu gust de cidru și se obține prin fermentarea ceaiului negru sau verde cu ajutorul unei ciuperci, care este, de fapt, o simbioză între bacterii și drojdii.
Kombucha este, așadar, un ceai fermentat care este consumat de mii de ani.
Nu numai că are aceleași beneficii pentru sănătate ca ceaiul – este bogat și în probiotice benefice.
Kombucha conține, de asemenea, antioxidanți, poate ucide bacteriile dăunătoare și poate ajuta la combaterea mai multor boli.
Cum se prepară Kombucha
Pentru fiecare litru de băutură se folosește un ”pui” de ciupercă obținut recent din ciuperca mamă. Acești pui se ridică la suprafața băuturii. E bine să nu fie expusă la soare și să fie spălată cu oțet de mere înainte de a o folosi.
Ingrediente Kambucha și mod de preparare
- În apă (plată sau de izvor) se pun 100 g zahăr și 6 g de ceai negru sau verde.
- Se acoperă carafa cu un tifon strâns cu un elastic pentru a evita pătrunderea insectelor sau a prafului.
- În următoarea băutură se pun 100 ml din ceaiul precedent și 100 ml oțet de cidru pentru a acidifica mediul.
- Se poate conserva o săptămână la frigider. Ciuperci proaspete, numite ciuperci de ceai- se pot cumpăra prima dată de pe site-uri specializate.
Nu se folosesc obiecte sau vase de metal, ci doar din sticlă, porțelan, ceramică smălțuită, lemn sau plastic. Metalul omoară cultura. În zona de preparare e bine să nu se afle fum de țigară.
E important să se respecte gramajul și procedura. Pentru infuzia de ceai nu se folosește apă fierbine, fiindcă omoară cultura de ciuperci. După infuzarea ceaiului se așteaptă să se ajungă la temperatura camerei și abia atunci se pun zahărul și ciuperca.
Kombucha – beneficii și proprietăți
Pe lângă faptul că este un probiotic natural, kombucha este renumită și pentru virtuțile sale digestive, antiinflamatorii, împotriva oboselii, datorită conținutului mare de vitamin B și C.
Menține sănătatea digestiei
Cercetătorii afirmă că ceaiul de Kombucha echilibrează digestia și ajută la regularizarea excrețiilor. Părintele medicinei, Hipocrate, spunea că ”boala apare pentru prima dată în intestinele noastre”, deci, vindecarea florei intestinale, este primul pas în ameliorarea stării de sănătate.
Sursă de antioxidanți
Antioxidanții sunt substanțe care luptă împotriva radicalilor liberi, molecule reactive care vă pot deteriora celulele.
Mulți oameni de știință consideră că antioxidanții din alimente și băuturi sunt mai buni pentru sănătatea ta decât suplimentele antioxidante.
Kombucha, mai ales atunci când este preparat cu ceai verde, pare să aibă efecte antioxidante în ficat.
Studiile la șobolani constată în mod constant că consumul de kombucha reduce în mod regulat toxicitatea hepatică cauzată de substanțele chimice toxice, în unele cazuri cu cel puțin 70%..
Deși nu există studii la om pe această temă, aceasta pare a fi o zonă promițătoare de cercetare pentru persoanele cu boli de ficat.
Previne bolile cardiovasculare
Bolile de inimă sunt principala cauză de deces din lume. Studiile la șobolani arată că kombucha poate îmbunătăți foarte mult doi markeri ai bolilor de inimă, LDL „rău” și colesterol HDL „bun”, în doar 30 de zile.
Și mai important, ceaiul (în special ceaiul verde) protejează particulele de colesterol LDL de oxidare, despre care se crede că contribuie la bolile de inimă .
De fapt, consumatorii de ceai verde au un risc cu până la 31% mai mic de a dezvolta boli de inimă, un beneficiu care se poate aplica și la această băutură.
Poate preveni diabetul
Un studiu efectuat pe șobolani diabetici a constatat că kombucha a încetinit digestia carbohidraților, ceea ce a redus nivelul zahărului din sânge. De asemenea, a îmbunătățit funcția ficatului și a rinichilor..
Kombucha realizat din ceai verde este probabil să fie și mai benefic, întrucât sa demonstrat că ceaiul verde în sine reduce nivelul zahărului din sânge.
De fapt, un studiu de revizuire efectuat pe aproape 300.000 de persoane a constatat că consumatorii de ceai verde au un risc cu 18% mai mic de a deveni diabetici.
Contraindicații
Kombucha contaminat sau supra-fermentat poate provoca probleme grave de sănătate și chiar deces.
Opțiunea mai sigură este de a cumpăra kombucha de la un magazin de încredere. Produsele comerciale sunt gustoase și considerate fără alcool, deoarece trebuie să conțină mai puțin de 0,5% alcool. Cu toate acestea, verificați ingredientele și încercați să evitați mărcile cu un conținut ridicat de zahăr.
Cum se poate utiliza Kombucha în bucătărie
Kombucha poate fi folosită în bucătărie în mai multe moduri.
- Kombucha poate înlocui oțetul în sosul pentru salată. Se poate amesteca cu ulei de măsline și mirodenii.
- Poate servi pe post de marinadă pentru pește sau anumite tipuri de carne.
- Dacă vrei o variantă dulce, Kombucha se poate amesteca cu suc sau fructe.
- Dacă vei pune băutura în dispozitivul de făcut cuburi de gheață le vei putea utiliza la cocteilul preferat.
Citește și: Ceaiul banal care face minuni împotriva coșurilor și acneei
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!